Borgerskansen ved Fredriksten festning

Borgerskansen ved Fredriksten festning i Halden er det befestete området mellom byen og selve festningen, anlagt som et tilfluktsområde for bybefolkningen og de soldatene som var innlosjert i byen. I Borgerskansen ble det også anlagt kaserner for soldatene.

Minnesten ved Immanuels kirke med teksten
Kirkebatterierne
9 kanoner
Erobret efter haard Kamp
4/7 1716 Kl. 3 Morgen
Foto: Siri Johannessen (2010).

Borgerskansen er anlagt som en sammenhengende befestningslinje fra Dronningens bastion, nedover mot byen, vestover og deretter opp mot festningen til Georgs bastion. Anlegget består av to hele og to halve bastioner med kurtiner mellom: Østre halvbastion, Nordre kurtine med port mot Ytre borgerskanse, Nordre bastion, Nordvestre kurtine, Vestre bastion, Portkurtinen med porten mot byen, Sydøstre halvbastion og Søndre tenaljerte mur tilbake til Georgs bastion.

Historikk

Den første borgerskansen ble trolig bygget under beleiringen i 1660. I 1673 besøkte Gyldenløve Halden, og avtalte at borgerne skulle bygge en palisade omkring byen. Utgiftene skulle deles mellom borgerne og de militære. Anlegget var ferdig i 1675, og hadde stort sett samme utstrekning som dagens Borgerskanse. Senere ble Borgerskansen forsterket, og palisadene ble etter hvert erstattet med murer. Etter at Donjonen på festningen var bygget i 1683, ble det anlagt en fremskutt palisaderekke, den ytre borgerskanse, fra Donjonen ned mot kirken. De var her Karl XIIs første angrep kom 4. juli 1716, da en tropp under ledelse av kaptein Rutensparre forsøkte å avskjære soldatene i byen fra festningen ved et overraskelsesangrep. Fienden brøt raskt gjennom palisadene og forfulgte de norske vaktene hakk i hæl mot indre skanse. De var så nær at man ikke rakk å stenge de spanske ryttere etter de flyktende soldatene, men oberstløytnant Landsbergs soldater var alarmert tidsnok til å innta sine poster idet fienden nådde frem til storm. Av de 58 svenske soldatene ble 51 drept og de øvrige såret.

Ytre borgerskanse ble skadet i angrepet, og bare delvis reparert. Etter Karl XIIs annet angrep to år senere ble ytre borgerskanse aldri satt i stand, og i dag er den markert med en rekke granittsøyler. Indre borgerskanse ble forsterket og utbygget til den form vi nå kan se i årene 17521754.

Bygninger

I 1700 ble det oppført en vaktstue (Corps de Garde) i Borgerskansen, og i 1705 ble det bygget en stor tømret soldatbarakke innenfor Nordvestre kurtine. En ny vaktstue i mur ble bygget i Vestre bastion i 1749, og 1776-1777 ble det oppført en barakke midtveis i bakken opp mot festningen. Denne ble først revet i 1960. I 1806 – 1808 ble det bygget ekserserhus og høymagasin der den tømrede barakken hadde stått, men i 1826 ble alle bygningene i Borgerskansen ødelagt i den store bybrannen. De bygningene vi ser i dag kom opp etter brannen: Ingeniørboligen i Vestre bastion i 1827, ekserserhuset i 1831, retts- og parolebygningen i 1834 og Intendant- og stabssjefsboligen i 1922.

Litteratur og referanser

Koordinater: 59.1209619° N 11.3906556° Ø