Finn Thorn

Finn Anders Thorn (født 18. januar 1906 i Kristiania, død 17. september 1998 i St. Josephsøstrenes hjem på Grefsen i Oslo) var katolsk ordensgeistlig og litteraturforsker. Han var den første norske dominikaner etter reformasjonen, og fra 1939 til sin død var han tilknyttet dominikanerklosteret i Oslo. Thorn var engasjert i økumenisk arbeid og var også aktiv som foredragsholder og skribent, særlig om litterære emner.

Pater Finn Thorn.
Foto: Ukjent, hentet fra Studentene fra 1926 (1951).

Familie

Finn Thorn var sønn av disponent Olaf («Ole») Anders Thorn (1865-1915) og finskfødte Elisa («Lisi») Nordfors (1865–1952). Hans katolske ordensnavn var Finn-Dominique Thorn.

Liv og virke

Finn Thorn vokste opp i Kristiania. Ved folketellingen i 1910 er familien oppført i Snorres gate 1. Faren døde tidlig, men moren, som opprinnelig var finsk, forble boende med sine to sønner i Norge.

Finn Thorn tok examen artium på latinlinja på Fagerborg skole i 1926, og begynte deretter å studere teologi i Oslo. Han avbrøt etter hvert teologistudiet og gikk til filologi, samtidig som han orienterte seg i retning av den katolske kirke. Han konverterte til den katolske kirke 30. november 1928 for pastor Arne Sund i Oslo.

Thorn avbrøt sine studier i Oslo for godt i 1931, og dro til Paris, der han begynte på en presteutdanning med filosofistudium ved Institut Catholique 1931-1932. I 1932 gikk han inn i Dominikanerordenen, og studerte deretter videre ved de franske dominikanernes studiehus Le Saulchoir i Kain i Belgia 1933-1939. I 1937 ble han ordinert til prest i Le Saulchoir-klosteret, og overført til dominikanarklosteret i Oslo, som han var knyttet til fram til sin død.

Finn Thorn var prior i St. Dominikus kloster 1949-19, og sammen med pater Hallvard Rieber-Mohn (1922-1982) tok han initiativ til å stifte Katolsk Forum i 1950-årene. Han var dessuten kapellan for nonnene i Lunden kloster i Oslo fra rundt 1960 til 1967, og fra 1974 til 1991 var han kapellan for St. Josephsøstrene.

Thorn var også mye brukt som foredragsholder og skribent, og han drev litterære studier. Blant annet skrev han bøker om Sigrid Undset og Arne Garborg, om Ibsens Brand og om Peer Gynt. Han selvbiografi het Luther i mitt liv som katolikk. Et økumenisk fremtidshåp (1983), som reflekterer at han var den første norske katolske prest som engasjerte seg i økumenisk arbeid.

Under krigen satt Thorn fengslet på Grini fra 22. februar til 28. mars 1945, og deretter satt han i Kristiansand fram til freden.

Ettermæle

 
Finn Thorn er gravlagt sammen med andre katolske prester på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i Aftenposten 24. september 1998 av Georg-Fredrik Rieber-Mohn (nevø av pater Hallvard Rieber-Mohn), ble Finn Thorn beskrevet slik (utdrag):

Til tross for sine mange år i Frankrike og sin internasjonale teologiske orientering, var Finn Thorn en meget norsk dominikanerpater. ... Finn Thorn var meget lærd og hadde rike kilder å øse av. Til tross for, nei, på grunn av sin dype kjærlighet til den katolske kirke var han en sterk forkjemper for kristen enhet, og han bevarte gjennom hele livet en beundring for mye av det Martin Luther utrettet og sto for. I sitt økumeniske engasjement var han på solid evangelisk grunn og et forbilde for mange kristne i vårt land.

Finn Thorn er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Flere katolske prester er gravlagt på samme felt. Navnet Finn-Dominique Thorn er benyttet på gravminnet.

Kilder

Eksterne lenker