Georg Dreier Antonsen Myhren (1887–1930)

Georg Dreier Antonsen Myhren (født 10. juli 1887 i Melfjorden i Rødøy kommune, død 26. mars 1930 på Kriminalasylet i Trondheim var omreisende fotograf. Etter en snartur til USA kom han tilbake og gjenopptok virksomheten som fotograf.

Georg Dreier Antonsen Myhren omkring 1912
Foto: Ukjent

Han var sønn av fisker og husmann Anton Pedersen Myren og Anne Kristensdatter Myren. Han ble gift i 1912 med Mathea Overn (1882–1967), og de fikk fire barn, hvorav ett døde kort tid etter fødselen.

I folketellinga 1900, da han var 13 år gammel, er han oppført som fiskergutt, og jobba nok sammen med faren. I folketellinga 1910 er han oppført som disponent ved Flortina magasin i Trondheim, midlertidig til stede hos Mathea Overn. I 1914, da han dro til USA, omtalte han seg som forhenværende fotograf, så han begynte trolig å fotografere mellom 1910 og 1914. Vi skal se lenger ned at andre kilder viser at dette var turbulente år.

Etter å ha kommet tilbake skal han ha fortsatt som fotograf, men ble også jernvarehandler. I 1920 er han oppført både i Gjøvik og på Norderhov. Men han bodde ingen av stedene - på Gjøvik er han oppført som straffange. Det var ikke første gang. Han dukker nemlig opp flere ganger i fangeprotokoller. I to protokoller fra Botsfengselet får vi noen opplysninger. Den 26. desember 1908 kom han til fengselet etter dom fra Stavanger lagmannsrett. Han var dømt for å ha forstyrra den offentlige ro og orden og for legemsfornærmelse – han hadde vært i slagsmål. Han omtales ikke som drikkfeldig, noe som jo ellers ofte er tilfelle i slike saker, men han var berusa da forbrytelsen ble begått. Straffen var på seks måneder med fratrekk av 28 dager i arrest. Det kommer også fram tre tidligere dommer. I 1907 ble han bøtelagt for overtredelse av politivedtektene; trolig er også dette ordensforstyrrelse. I 1908 ble han bøtelagt for brudd på løsgjengerloven, og samme år ble han dømt i Bergen for tyveri, og fikk 60 dagers fengsel.[1]

Det at dommene falt på forskjellige steder tyder på en del reising, og i protokollen fra 1908 forklares dette med at han var fotograf og reiste i jobben, særlig på Vestlandet. Han oppgir også å være født i Kristiania, og skal ha flytta til Rødøy først som toåring - men vi vet fra kirkebøkene at han ble døpt der en drøy måned etter fødselen.[2] Muligens var dette noe han virkelig trodde, men det kan ha vært noe han bløffa om av en eller annen grunn. Bildene fra fangeprotokoller i denne artikkelen viser at han i 1908 oppga Kristiania som fødested, men noen år senere står det Rødøy. Det siste vi finner i protokollen fra 1908 er en innføring fra 1913, om at han den 27. mars 1913 igjen ble satt inn i fengselet.

Fangeboka fra 1913-innsettelsen er også tilgjengelig.[3] Denne gangen var han dømt i Trondheim for underslag og legemsbeskadigelse - denne gang utført i edru tilstand. Han hadde klart å få en dom til 1908, for legemsfornærmelse i Bodø, og det påpekes at han har fått forbud mot å oppholde seg i Stavanger amt, altså Rogaland. Han kom til botsfengselet 27. mars 1913, og ble 5. april samme år overført til Akershus landsfengsel. Denne gangen var dommen på 8 måneder, med fratrekk av 89 dager i arrest. Fangeboka forteller litt med om saken. Underslaget var av to kofferter med steintøy, tilhørende en grosserer. Legemsbeskadigelsen besto i at han slo en overkonstabel i panna da politimannen skulle sette ta av ham håndjerna etter at han var satt i arresten. Historien om denne saken, som fant sted på Steinkjer, er spennende nok til at det er skrevet bok om den. Under heste- og kvegmarkedet der skulle han drive handel, men det måtte skje i konas navn. Det oppsto både krangler og håndgemeng, og Myhren endte i arresten. For Steinkjers del førte det til at byen i mange år ikke fikk arrangere marked.

I 1917 kom en ny dom, denne gang i Drammen, der han ble dømt for å ha gått løs på en gjest i sitt gjem på Norderhov. Han fikk da ni måneders fengsel. Aktor ba om forbud mot å oppholde seg på Norderhov, men retten mente at dette ikke var nødvendig, da han ellers ikke hadde vært truende mot noen der.[4]

I 1920 står han som nevnt oppført som straffange i Gjøvik - men samtidig ser han ut til å være fri mann på Norderhov, der kona og ungene bodde. I tellinga fra Norderhov står det at han ikke var i huset, men at han var straffange på Hønefoss, en by som var omkransa av Norderhov. Det ser ut til at han faktisk var fri i 1920, og at omtale som straffange skyldes tidligere forhold. I 1921 gikk det galt igjen. Myhren var en tur på Gjøvik, drakk seg full og gikk berserk på et hotell. Han ble omtalt som «den enøiede Bandit»[5], da hans høyre øye var av glass. Angivelig skal øyet ha blitt skadd under hendelsene på Steinkjer noen år tidligere.

Den 7. november 1922 ble parets yngste datter født, og samme dag ble Myhren henta av politiet. Han skulle nå ikke i fengsel; de sendte ham til Rotvold Sindsykeasyl i Trondheim for tvangsinnlegging og undersøkelser. Fire måneder senere konkluderte legene med at han var sinnsyk og farlig for sine omgivelser, og han ble varig tvangsinnlagt. Kona, som allerede hadde vært gjennom flere tvangsauksjoner og dermed hadde lite å rutte med, ble sittende igjen alene med ansvaret for tre barn. Myhren ble plassert på Reitgjerdet. I 1924 rømte han derfra, men ble tatt etter en større leteaksjon. Etter dette ble han overført til Kriminalasylet, som hadde enda strengere sikkerhetstiltak. Etter en tid ble han så sendt til Lier asyl. Der var han i rundt fem år, før han i 1929 ble tilbakeført til Kriminalasylet, av ukjente årsaker.

I mars 1930 ble det registrert at hans psykiske tilstand ble forverra. Han ble utagerende, uklar og rørete. På morgenen den 26. mars 1930 ble han funnet livløs på cella, etter å ha hengt seg. Han ble sendt til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Galleri

Referanser

Kilder