Husebybakken

Husebybakken, også kalt Kastellbakken var en hoppbakke som lå på Smestad i Oslo. Den var anlagt på grunnen til Søndre Huseby gård

Bakken på et bilde fra 1902 da kadettene avvikler et skirenn i bakken.
Foto: Fra boken Norske skiløpere, Skiforlaget - Erling Ranheim, Oslo, 1956/Nasjonalbiblioteket

Bakken hadde unnarennet i skrenten ned mot nåværende Smestad gjenbruksstasjon (hvor Smestad brannstasjon lå tidligere), ovarannet om lag ved det som i dag er Husebybakken 20. En bronseplakett markerer nå stedet rennene ble avholdt. Det er i dag ellers ingen synlige rester av hoppbakken, og den må ikke forveksles med Skuld-bakken, som ligger lenger øst, i dalsøkket som dannes av Makrellbekken.

Det første hopprennet ble avviklet her i 1879, arrangert av Christiania Skiklub, og deretter i 1881. Fra det tredje rennet, i 1883, ble rennet overtatt av Skiforeningen som Christiania Skiklub hadde tatt initiativ til. Rennet ble da et årlig arrangement fram 1891, og disse såkalte Husebyrennene blir ansett som forløpere til Holmenkollrennene.

De første årene ble det bare konkurrert i kombinert, hvor langrennsløypa var rundt tre km, fra 1886 var den på 12 km. I 1888 ble det også konkurrert i 50 km langrenn.

Rennene i Husebybakken var også populære blant publikum. Allerede første gang, i 1879 møtte det opp over ti tusen publikummere, blant disse også kong Oscar II som overvar konkurransen sammen med sitt følge fra en kongetribunen av snø. De første årene var det telemarkingene som dominerte konkurransen. Spesielt brødrene Torjus og Mikkel Hemmestveit tok mange premier og ble regnet som skikonger. Utover i 1880-årene var det mange som syntes at bakken hadde blitt for liten, og i tillegg var en plaget av noen snøfattige vintere.

Det ble satt to verdensrekorder i bakken. I 1879 hoppet Olaf Haugann 20 meter, mens Sveinung Svalastoga hoppet 22 meter i 1881.

Kilder


Koordinater: 59.93450° N 10.67202° Ø