Isabel Victoria Green Sogn (1994–2011)

Isabel Victoria Green Sogn (født 18. mars 1994, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var leder for Stovner AUF og medlem i bydelsutvalget på Stovner. Hun hadde nettopp avsluttet første året på videregående, da hun ble drept i terrorangrepet på Utøya, der hun var ved Bolsjevika på Utøya.

" Isabel Victoria Green Sogn 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Midlertidig minnesmerke Johan Nygaardsvolds plass, Oslo.
Foto: Eva Rogneflåten (2018).
Jernrosene ved Oslo Domkirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Detalj fra minnesmerket Lysningen på Utøya: Isabel Victoria Green Sogn, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Isabel Victoria Green Sogn, 18. mars 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

I 2010 ble hun medlem i AUF og ble valgt til leder for lokallaget i januar 2011. Hun var på Utøya for første gang.

Isabel var både skoleflink og kreativ. Hun hadde vært med i skolemusikken og danset hip hop. Hennes motto var: «Det går bra, alt ordner seg».

Bisettelsen

Hun ble bisatt fra Høybråten kirke onsdag 10. august 2011. Allerede 45 minutter før bisettelsen var kirken full og mange hundre stod utenfor i det øsende regnet. Sognepresten Gro Golimo Simonsen forrettet og mente at hele himmelen gråt med dem den dagen. Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, næringsminister Trond Giske (Ap) og Oslos ordfører Fabian Stang (H) var alle møtt opp for å ta farvel med den livsglade Høybråten-jenta.

Flere holdt tale. Johansen sa at «Isabel hadde gledet seg til leiren på Utøya. Hun deltok med energi og glede. Vennene hennes sier hun alltid fikk folk rundt seg i godt humør.» Næringsministeren trakk fram at hun allerede hadde rukket å gjøre seg bemerket i et av AUFs sterkeste fylkeslag: «En brutal og kynisk vold gjør at Isabel ikke får lov til å jobbe med politikk lenger. Jeg tror ikke det er vanskelig for de som fikk møte Isabel å huske henne med et smil.»

Oslo AUFs nestleder Vegard Wennesland sa at «Isabel var unik. Hun tok med seg den politiske interessen sin inn i organisasjonen, og spedde på med det sosiale. Det er nok den glade og sosiale Isabel jeg kommer til å huske best.» Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, leste opp et innlegg Isabel selv skrev en måned før hun så brutalt ble revet bort:

«Jeg angrer ikke et sekund på at jeg meldte meg inn i AUF. Jeg tror heller ikke jeg hadde angret mer om jeg ikke gjorde det. En mer fantastisk gjeng skal man lete lenge etter. Følelsen av å bli inkludert i viktige samfunnsspørsmål er fantastisk, og politikk er noe jeg vil fortsette med i lang tid fremover.»

Det var flere musikalske innslag: Camilla Andem sang, Camilla Haugeli Halvorsen sang Amanda McBrooms «The Rose», Lewi Bergrud spilte piano og gitar, mens Torun Kirby Torbo spilte fløyte. Henning Meling sang «Tears from Heaven».[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Hun sa selv at det var politiker hun ville bli. Alle vi andre så at hun allerede var en meget dyktig og ikke minst aktiv ungdomspolitiker. Hver eneste kveld skulle hun på AUF-kontoret. Hun likte seg så godt der. Det er ufattelig trist å vite at vi aldri igjen skal se henne i gangene hos oss.

På skolen var det samfunnsfag som interesserte henne mest. Her kunne hun diskutere med lærerne og gi klart uttrykk for sine meninger. Hun hadde sterke meninger om de fleste politikkområder, men var spesielt engasjert i det multikulturelle. Hun var opptatt av fellesskap, samhold og inkludering. (...)

Isabel skrev i et blogginnlegg at det er viktig at ungdom bryr seg. La dette være vår drivkraft til å legge forholdene til rette for akkurat dette, gjennom å bygge ut demokratiet med åpenhet og medfølelse, kameratskap og solidaritet. Det vil være å hedre Isabel Victorias minne i hennes egen ånd. (...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen.

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Oslo kommune takka nei til den anonyme gaven, siden byen skal ha et nasjonalt minnesmerke.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.[3]

Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". Om det er besøkende på øya den dagen, så får de være med på markeringa. [4]

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Under er Sogns minneboktekst avbilda.

Ettermæle

Isabels vei

Da bydelsutvalget i november 2020 ba innbyggerne om forslag til navn på en vei på Høybråtens, kom navnet hennes opp og «Isabels vei» ble enstemmig vedtatt. Navnet ble avduket 5. mai 2021 av bydelsleder Rashid Nawaz og varaordfører Kamzy Gunaratnam. [5] [6]

Minnepris

Det er opprettet en minnepris i Victorias navn i 2012, og Kamzy Gunaratnam var den første til å motta den. Prisen var opprinnelig tenkt å virke i 10 år, men foreldrene har videreført den.[7]

Referanser

  1. Skjebstad, Heidi M. : - Isabel var en solstråle. Akers Avis Groruddalen, fredag 12. august 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Isabel Victoria Green Sogn 18.03.2023.
  4. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. Isabel Sogn ble drept på Utøya 22. juli. Nå blir hun hedret: Her kommer «Isabels vei» groruddalen.no, 2012. Besøkt 20.01.2023.
  6. Hammer, Caroline: Kamzy og Rashid avduket Isabels vei. Isabels vei offisielt åpnet. Akers Avis Groruddalen, onsdag 5. mai 2021, forsiden og s. 10. Digital versjonNettbiblioteket.
  7. Skjebstad, Heidi M.: Hedrer Isabel med minnepris. Akers Avis Groruddalen, onsdag 28. desember 2011, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur