Jonsebrøttet (Nedre Eiker)

Jonsebrøttet er et steinbrudd ved Solbergelva i Nedre Eiker som var i drift på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Dette var ett av flere steinbrudd som ble drevet av selskapet Nedre Ekers Steneksport. Her hogg en ut den velkjente Solberggranitten, som blant annet ble brukt til grunnmurer, brofundamenter og syretårn i celluloseindustrien.

Jonsebrøttet i dag. Steinhoggerne har satt tydelig spor etter seg i terrenget.
Foto: Anne Gallefos Wollertsen
Virksomheten i Jonsebrøttet omkring 1920.

Virksomheten ved steinbruddene på Vinnes og Ulverud ble startet omkring 1890 av forretningsmannen Nicolai Sivert Beer fra Kristiania (far til arkitekten Nicolai Beer), som eide en rekke steinbrudd både i Østfold og i Drammensdistriktet. Steinbruddene på Nedre Eiker ble seinere overtatt av lokale eiere, og i 1910 startet aksjeselskapet Nedre Ekers Steneksport, med Alf Narverud som hovedaksjonær og disponent. Dette firmaet hadde omkring 60 ansatte og leverte granitt både til bygninger, brolegning og syretårn. Norsk Hydros salpeteranlegg på Rjukan nevnes som en av de viktigste kundene. Det ble også eksportert granitt herfra til Nederland.

Jonsebrøttet er registrert som kulturminne og er en del av «Kulturminneløypa Sølvveien»

Kilder


  Jonsebrøttet (Nedre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


  Hele eller deler av Jonsebrøttet (Nedre Eiker) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.