Risør

Risør er en av de eldste av sørlandsbyene, og er kjent under tilnavnet «Den hvite by» på grunn av den hvitmalte trebebyggelsen. Stedet ble i 1630 ladested under Skien, og i 1723 kjøpstad med navnet Øster-Risør. Tettstedet er nå administrasjonssenter i Risør kommune, og preges av trange bratte gater og store patrisiergårder ved havna. I 1861 ble Risør ramma av en bybrann som ødela store deler av sentrum, og tettstedet slik det framstår i dag oppsto for en store grad etter denne brannen. Det bor omkring 4500 mennesker i tettstedet (2012).

Det er ikke uten grunn at Risør er kjent som «Den hvite byen».
Foto: Zairon (2012)
Dette eldre bildet er tatt fra nesten samme sted som bildet over, og vi kan kjenne igjen noen bygninger. Risørflekken er også synlig på begge bilder.
Foto: Ukjent / Riksantikvaren

Av kulturminner i området kan nevnes befestningene KastelletTangen og batteriet ved på Badskjærholmen ved Holmen verft, som var aktive under Napoleonskrigene. Den nå nedlagte Stangholmen fyrstasjon utafor Risør er overtatt av kommunen og er et populært utfartssted. På høydedraget Urheia nord for byen ligger Urheia fort, et tysk kystfort som etter krigen ble brukt av Forsvaret i en del år, og som nå er friområde med museum. Like ved finner man landemerket Risørflekken.

Risør kirke, også kjent som Den hellige Ånds kirke, ble vigsla i 1647, og har et alterbilde som ble malt før 1669 av Rubens eller en av hans elever. Alterbildet var på vei til Riga da skipet det ble frakta med forliste utafor Risør, og havna dermed i kirken i sørlandsbyen i stedet.

Galleri

Kilder