Solveig Albrecht Wahl

Solveig Albrecht Wahl er pedagog og kunstmaler, født 17. mars 1938 i Bremen i Tyskland. Hun ble norsk statsborger i 1967 og var gift med Anders Wahl (1937–2013). Hun er utdannet ved Fachschule für Frauenberufe i Bremen.

Selvportrett, 1994
Foto: Solveig Albrecht Wahl

Foreldrene var Johan. A. Albrecht (1901–1966) og Solveig Albrecht, f. Halle (1900–1983). Solveig Albrecht Wahls besteforeldre på morsiden immigrerte fra Norge til Bremen i 1899. Trettini år senere ble Solveig født, og hun vokste selv opp i Bremen, før hun immigrerte til Norge som nyutdannet pedagog i oktober 1957. Hun har tilbragt det meste av sitt yrkesliv i Sandefjord, men bor nå i Oslo.[De første tre månedene i Norge jobbet hun som praktikant i en av Husmødrenes Barnehage. I januar 1958 ble hun ansatt som barnehagelærer i Husmødrenes Barnehage som avdelingsleder og ble tatt opp i fagforbundet Norske Barnehagelærerinners Landsforbund[1].

Etter tysk tradisjon hadde Solveig Albrecht Wahl med seg en hånddukke, Kasper, som ofte "snakket" med barna i samlingsstundene i barnehagen. Et av barna, Stein Kiran[2] (1954–2020), ble senere profesjonell dukketeaterspiller ved Oslo Nye Teater.

Albrecht Wahl opptrådte jevnlig med hånddukkene sine i barnehagen, på barnebursdager, 17. mai-arrangementer, ikke minst på større tilstelning med HKH prinsesse Astrid til stede, og i statskanalen NRK ble Kaspar i 1964 TV-stjerne med manus av Ann-Cathrin Ramberg[3], og med Roald Øyen[4] som produsent. Aftenposten hadde den 30. november 1964 følgende å si om sendingen:

Håndukken Kaspar

"… Kosekroken har imidlertid ingen vanskeligheter med å vinne publikums oppmerksomhet. Solveig Wahl viser Kaspers eventyr i dukketeater og spiller på dukkenes direkte kontakt med seerne. Et larmende gutteselskap ble fullstendig bergtatt av Kaspers charme sist fredag, men da Småbarnas kino med de idiotiske Hinku og Vinku overtok, ble fjernsynet brutalt slått av."

1963 sa Wahl opp sin stilling i Husmødrenes barnehage.

Sommeren 1970 flyttet Wahl og familien til Sandefjord. Skolepsykologisk tjeneste (ST) i Vestfold, avdeling Sandefjord, engasjerte henne med spesialopplegg for enkelte barn med atferdsvansker. Veiledning ble gitt av psykolog i ST og av barnepsykiater ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk,[5] BUP.

I mars 1974 avla Wahl en tilleggsprøve, og i juni 1976 godkjente Kirke- og undervisningsdepartementet utdanningen hennes fra Vest-Tyskland.

Fra 1976 til 1980 var førskolelærer Albrecht Wahl ansatt i en 50 % stilling på sosialkontoret i Larvik kommune, med ansvar for å utrede, etablere og lede Familiebarnehagen. Hun hadde medansvar for ansettelse av assistenter, opptak av barn, samt pedagogisk ansvarlig for barna, tatt opp i assistentenes hjem. Hun veiledet, samlet og kurset sine medarbeidere, og evaluering og rapportskriving til departementet var en del av oppgaven.

Wahl ble i tidsrommet oktober 1978 og frem til hennes oppsigelse august 1980 permittert fra stillingen som leder for Familiebarnehagen da hun fikk i spesialoppdrag å fullføre kommunens barnehageprogram, for utrednings- og sekretærfunksjon for barnehagenemda, og hun sto for utredning og oppstart av Vestfolds første fritidshjem (i dag kjent som Skolefritidsordning, SFO[6]).

Solveig Albrecht Wahl ble headhuntet av Tønsberg kommune, og 1. september 1980 ble hun ansatt som barnehagesekretær i en 50 % stilling ved Sosialkontoret. Ansvarsområdene var saksbehandling og sekretæransvar for barnehagenemda, budsjettarbeid, fordeling av ressurser, utregning av statstilskudd, ansettelse av personal og opptak av barn. Hun fikk ansvar for planlegging og gjennomføring av ny barnehage og var konsultativt medlem i kommunens byggekomite, der Wahl fikk stor gjennomslagskraft for sine faglige synspunkter. Viktig for henne var det fysiske og faglige miljøet i samtlige barnehager, og det å være bindeledd mellom barnehager og administrasjonen. Selvinitiert rollelek på barnas egne premisser ble et viktig tema i denne sammenheng, noe Albrecht Wahl også kurset barnehagepersonalet i.

I 1985 ble Tønsberg kommune valgt ut til å delta i ‘Forsøk med pedagogisk tilbud til 6-åringer’, ledet av Familie- og forbrukerdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet, med oppstart januar 1986. Som prosjektleder hadde Wahl ansvar for samarbeid mellom barnehage og skole, administrative arbeid, veiledning, planleggings- og vurderingsarbeid, datainnsamling, rapportskriving og informasjon. Deltakelse i departementets kursvirksomhet og opplæring var obligatorisk.

Ved å synliggjøre de oppgavene hun var pålagt søkte Solveig Albrecht Wahl 18. november 1986 administrasjonsutvalget i Tønsberg kommune om 'Omgjøring av stillingsbetegnelse/lønnsplassering'.

"… En styrer i barnehage har stillingskode 6712/ 6713 eller 6892 (lønnstrinn henholdsvis 21, 22 eller 23) … Herved søker jeg om at min stillingsbetegnelse omgjøres til 'Barnehagesekretær' og lønnes etter stillingskode 7067. Jeg søker videre om at jeg sikres ett lønnstrinn over høyest lønnet styrer." Sosialsjefen anbefalte søknaden, som ble innvilget, og Wahl rykket opp til førstesekretær med stillingskode 7067.

I august 1990 gikk Wahl over til kommunens Pedagogisk-psykologisk tjeneste[7] (PPT). Oppgavene hun ble tildelt, var observasjon av barn i barnehagen, henvist til PPT, referatskriving av samtaler og observasjoner, veiledning av foresatte, rådgiving og veiledning av personalet, samt direkte arbeid med flere barn som hadde det vanskelig, igjen under veiledning av psykolog.

På denne tiden ble Wahl blant annet kurset i "Barn i sorg og krise", "Seksuelt misbruk av barn", "Omsorgssvikt" og "Kommunikasjon". Hele PPTs fagpersonal deltok i et førti timer langt kurs i spedbarnsutvikling: "Normalutvikling – risikotegn og utvalgte teorier i barnepsykiatrien", basert blant annet på teorier av Jean Piaget[8], Sigmund Freud[9], Margaret S. Mahler og Melanie Klein[10].

Høsten 1993 sa Wahl opp sin stilling i Tønsberg kommune. Samme år ble hun oppnevnt til megler i Sandefjord Konfliktråd[11]. Vervet startet med opplæringskurs på et hotell i Stavern, og det ble stadig flere kurs underveis. Hun fratrådte vervet som megler januar 2005.

"Gjennom ditt møte med partene og din evne til å ta dem på alvor, har du medvirket til at partene har blitt møtt med respekt og selv blitt i stand til å ta ansvar for egen situasjon. Du har vært høyt respektert av dine meglerkollegaer i Sandefjord, og har bidratt til at meglerkorpset i Sandefjord, og dermed i hele Vestfold, har utviklet seg til å bli den viktigste ressursen i konfliktrådet". (Avskjedshilsen, undertegnet av leder, rådgiver og konsulent, datert 20.01 2005.)

Wahl og ektemann flyttet tilbake til Oslo høsten 2009.

Egenstudier

Kurset gitt på PPT, ”Normalutvikling – risikotegn og utvalgte teorier i barnepsykiatrien”, inspirerte Wahl til å gå i dybden. En del av teoriene kunne ikke stemme, mente hun. Selvstudier av originallitteratur førte ikke til avklaring, heller ikke adferdspsykologiens teorier og dens forgreninger. Derimot satte eksperimentell spedbarnsforskning, og siden teorier om menneskets evolusjon, Wahl på sporet. Hun kom i kontakt med en rekke forskere og fagpersoner i Tyskland og i Norge. Publisert feltforskning blant mennesker som fortsatt lever i samler og jegersamfunn, humanetologi[12] (psykologi, antropologi, etnologi og primatologi), laktasjon og amming, fødsel, korrekt bæring av nyfødte og spedbarn på kroppen og samsoving ga bekreftelse på noe Wahl hadde ant.

Wahl oversatte flere fagartikler fra tysk til norsk, publiserte egne artikler i Impuls[13] (tidsskrift for psykologi, UiO), Tidsskriftet for Norsk Psykologforening[14], Den Norske Lægeforening[15], AmmeNytt, Fødsel i Fokus, BARNEstafetten (tidsskrift for NFF’s faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi), Barnehagefolk, og hun opprettet en egen nettside «Mennesket – et pattedyr av bæresorten[16]».

I flere år drev Albrecht Wahl det nå nedlagte diskusjons- og informasjonsforum for småbarnsforeldre «BarnVedHjertet», med temaer som babybæring, tilknytningsomsorg og forskning. På Facebook finnes fremdeles siden «BarnVedHjertet.no - helt inntil kroppen[17]», som tar for seg overnevnte temaer.

Wahl har avholdt følgende foredrag: ”Om å bære barnet” og ”Etiske aspekter ved eksperimentell forskning med nyfødte og spedbarn”.

Musikk og maleri

I 1981 ble Vestfold Kammerorkester dannet. Fiolinist Ivar Bremer Hauge var i løpet av kammerorkesterets eksistens (1981–1985) dets musikalske leder og konsertmester. Wahl, som spilte cello, var sammen med sin ektefelle (på bratsj) og sine to eldste døtre (på fiolin og cello) medlemmer i orkesteret. Albrecht Wahl var styrets forkvinne. Bremer Hauge kom i ens ærend helt fra København til både øvelser og turneer over hele landet.

Gjennom flere somre deltok Albrecht Wahl også i ukeslange kurs hos Norsk Kammermusikkforbund[18], som enten ble arrangert på Nansenskolen i Lillehammer eller på Sund folkehøgskole[19]. Der de øvde inn alt fra Schubert,[20] Mendelssohn[21], Mozart[22] til Brahms[23].

Høsten 1983 ble Albrecht Wahl malerelev hos Michael Casford. Hun har både før og siden hatt flere utstillinger:

Separatutstillinger

  • Verdensteateret, Sandefjord, 1989
  • Kleine Humboldt-Gallerie, Berlin, 1990/1991
  • Epiphanienkirche, Berlin 1991.
  • Kunst Hallen Karlskrona, Sverige, 1992
  • Galleri Havnekontoret, Tønsberg, 1993
  • Florø Kunstlag, 1993
  • Sandefjord Kunstforening, 1997
  • Oslo Cafe LuxenbourgArt, 1998/1999

Kollektivutstillinger

  • Vestfold Billedkunstnernes Sommerutstilling, 1991
  • Sandefjords 150 års Byjubileumsutstilling, 1995
  • Vårutstilling, Vestfold Kunstsenter Haugar, Tønsberg, 1996

Aktivisme

Da bomben eksplodert i Regjeringskvartalet, klirret vinduene. De påfølgende timene og dagene var uutholdelige. Hva var bakgrunnen for denne terroren? Solveig Albrecht Wahl ble født sju måneder før Novemberpogromen[24]. Selv overlevde hun med sekunders margin siste luftangrep på Bremen, natten 25. april 1945. Da var hun sju år. Hva var det som førte til at ekstreme antisemittiske grupper fikk makt i Tyskland den gang? Hva skjedde før valget der Diktatoren ble plassert i sin stol bak skrivebordet og på talerstolen foran mengden, der alle brølte med utstrakt hånd i været? Dette var det viktig finne ut av for å kunne se sammenhengen med det som skjedde i Oslo 22. juli 2011.

Wahl ble nå aktivist. «Resirkulert hets» ble et av hennes første innlegg på Vårt Lands Verdidebattforum, 3. april 2013[25], dog ikke hennes siste.

Fotnoter