Tordenskioldstatuen

Tordenskioldstatuen i Oslo er en portrettstatue i bronse av viseadmiral Peter Wessel Tordenskiold (1690–1720) på Rådhusplassens østside, utført av Axel Ender i årene 1891 til 1901. Den ble avduket 17. mai 1901 på Tordenskiolds plass.

Axel Ender arbeidet med statuen av Peter Wessel Tordenskiold mellom 1891 og 1901 og regnes som et av hans hovedverk.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Detalj fra stauens sokkel med Tordenskiolds firedelte våpenskjold.
Foto: Stig Rune Pedersen (2008).
Avduking av Tordenskioldstatuen ved Tordenskiolds plass i Kristiania 17. mai 1901.

Produksjon

Statuen ble støpt hos Ernst Poleszynskis kunst- og metallstøperi i Øvre gate 7 i Kristiania. Sokkelen i nybarokk ble tegnet av Henrik Bull.

Sokkel

På sokkelen er Tordenskiolds våpenskjold gjengitt med sine fire felt: Første felt med en tordenkile, andre felt med en ørn (symbol for erobringen av det svenske skipet «Vita Örn»), tredje felt med to krysslagte kanoner og tre kuler (symbol for det dansk-norske «løsen» dvs. saluttsignalet) og fjerde felt med en oppreist løve som holder et sverd (løvefiguren brukte han før adlingen).

Framstilling

Statuen viser Tordenskiold i admiralsuniform klar til kamp med sabelen i luften og venstre fot på en kanon ved siden av ham. Sjøhelten er framstilt slik han levde i folks bevissthet, som en tapper og rådsnar sjøhelt, som seiret i slaget ved Dynekilen i 1716. En slik framstilling av en norskfødt krigshelt var populær i unionsstriden.

Plassering

 
Tordenskiold ser idag vestover – opprinnelig så han truende sørvestover mot fjorden, mot en eventuell fiende.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Statuen ble naturlig nok avduket på plassen som hadde navn etter sjøhelten. Men da denne ble bortregulert, som følge av saneringen av Pipervika umiddelbart etter andre verdenskrig, ble den flyttet fram til Rådhusplassen, der den både har stått midt foran, vest for og nå (2021) øst for Rådhuset. Sjøhelten hadde opprinnelig blikket rettet ut mot en eventuell fiende kommende inn fjorden, men etter den siste plasseringen ser han mot vest og med kanonen rettet mot Vestbanen og det nye Nasjonalmuseet.

Kilder


Koordinater: 59.91058° N 10.73433° Ø