Anna Hagman

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Fil:Anna Petrea Hagman.jpg
Anna Petrea Hagman.
Bugges gate 8.
Foto: Roy Olsen (2011)
Schleppegrells gate 14.
Foto: Roy Olsen (2012)

Anna Petrea Hagman (døpenavn: Anna Petrea Henriksen) (født 16. januar 1871 i Larvik, død 27. august 1943) var kvinnesaksforkjemper og Ap-politiker. Hennes far var arbeider Henrik Andersen. Anna vokste opp i en meget religiøs familie. Hun giftet seg i Larvik kirke 26. oktober 1890 med daværende sagarbeider Nils Magnus Hagman fra Tjølling. Han var en eldre bror av operasangeren Carl Hagman. Som nygifte bodde paret i Bugges gate 8 på Torstrand. Ifølge folketellingen 1891 bodde Anna og Nils Magnus i Schleppegrells gate 14 i samme bydel.

Politisk karriere

Nils Magnus ble senere glassblåser. Da Moss Glasværk ble satt i drift i 1898, flyttet paret til Moss. Selv om Anna hadde ansvaret for ti unger på to rom og kjøkken i Bråtengata, var hun politisk aktiv. Ifølge boka Mossekvinner var Anna Hagman én av de mest markante kvinnene som utmerket seg i byens politikk. Hun tok initiativet til å etablere et eget kvinnelag innenfor Moss Arbeiderparti. Anna ble en frontfigur for Moss Arbeiderkvinneforening. Hun var sterkt opptatt av Katti Anker Møllers idéer om kommunale fødehjem og fødselsbegrensning. Under mottoet «Kvinne reis deg, krev din rett!» nedla hun en betydelig innsats for kvinnefrigjøringen. I 1907 ble Anna valgt inn i Moss bystyre som Arbeiderpartiets første kvinnelige representant. Hun satt en periode i Arbeiderpartiets landskvinnestyre og fungerte som kvinnepolitisk agitator i Østfold fylke fram til partisplittelsen i 1921. Anna Hagman sluttet seg da til Norges sosialdemokratiske Arbeiderparti, også kjent som «høyresosialistene».

Yrker og interesser

Anna var postbud i sine første år i arbeidslivet. Senere ble hun typograf i Moss Socialdemokrat (nåværende Moss Dagblad). Annas store lidenskaper var politisk agitasjon, organisasjonsarbeid og litteratur. Hun lånte flittig bøker på Moss Bibliotek. For Anna var lesingen en adspredelse fra det daglige slitet.

Kilder

'Ringdal, Nils-Johan (1994). Moss bys historie. Bind 3. Perioden 1880–1980. Moss kommune.