Askim kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 14. okt. 2010 kl. 21:21 av Siri Iversen (samtale | bidrag) (artikkelstart askim kommune)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Askim
0124 Askim komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0124
Fylke Østfold
Kommunesenter Askim
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall (2018)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere
Annet

Askim kommune grenser i vest og i nord til Spydeberg kommune, i øst til Trøgstad og Eidsberg kommune og i sør til Skiptvet kommune. Navnet Askim er satt sammen av trenavnet Ask og ordet heim. Tettstedet Askim fikk bystatus 1. januar 1996.

Samferdsel

Bygda har alltid vært et sentralt samferdselspunkt. En ferdselsåre var Glomma som var seilbar fra Sarpsborg til et stykke nedenfor Vamma. Derfra dro man over land til Øyeren. Det ble viktig å bygge bru over Glomma utover 1840-tallet. Det var fergested ved Onstad sund til Fossum bru ble anlagt i 1850-årene. Vamma bru ble anlagt i 1962. Østfoldbanen og E 18 går gjennom kommunen.

Industrihistorie

Industrien kom til Askim for fullt i siste halvdel av 1800-tallet da Rom nikkelverk kom i drift i Romsåsen i 1860-årene. Smelteverket ved Nedre Vervenfoss startet noe senere og var i drift noen år på 1870-tallet. Blant de ansatte var en god del erfarne gruve- og smelteverksarbeidere fra Sverige. En større mølle og sagbruk ble bygget i 1872, senere også frørenseri ved Øvre Kykkelsrudfoss. I 1888 startet driften ved et tresliperi bygget like nedenfor mølleanlegget og med felles vanninntak med dette. Nikkelverkets eiendommer ble senere overtatt av Glommen Træsliberi. Andre større bedrifter etablert i Askim utover 1900-tallet er Glava AS, Norild Apparatfabrikk, Gresvig AS og Viking Dekk A/S, sistnevnet nedlagt 1992 til tross for at bedriften gikk med overskudd. I Vikings lokaler er nå Askimtorget kjøpesenter.

Kilder