Edvard Munch i Kragerø

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. aug. 2018 kl. 19:52 av PaulVIF (samtale | bidrag) (en liten begynnelse. Mer kommer senere)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Edvard Munch i Kragerø henspiller på årene 1909 til 1915 da kunstmaleren og grafikeren Edvard Munch oppholdt seg mye i Kragerø, og dette var en produktiv og god periode for ham, hvor han blant annet laget mange av arbeidene som inngikk i utsmykkingen av Universitetets aula.

Munchs opphold i Kragerø var samtidig med at han også var mye i Hvidsten og Jeløya, men opphørte etter at han kjøpte Ekely utenfor Kristiania i 1916, og flyttet da etter hvert all sin virksomhet dit.

Bakgrunn

Da Munch kom tilbake til Norge i 1909, kom han fra det åtte måneders oppholdet på Dr. Jacobsons privatklinikk i København. Han bodde han først isolert på steder hvor man ikke solgte alkohol, inntil han 5. mai 1909 kom til Kragerø med postbåten sørfra sammen med vennen og fetteren Ludvig Ravensberg. Munch og Ravensberg tok inn på Hotell Victoria, men samme kveld bestemte han seg for å leie et hus i Skrubben, rett vest for sentrum som de fant på kveldsturen første kvelden. Det var en stor villa mellom byen og de omkringliggende åser og viker. Munch oppholdte seg deretter i Kragerø i lange perioder i tiden fra 1909 og fram til 1915 og dette var en produktiv periode for ham, hvor han gjenfant humøret, overskuddet og arbeidslysten.

Tiden i Kragerø

I Kragerø fikk han hjelp av venner som holdt ham unna alkohol og festing. Vennene Christian Gierløff, Jappe Nilsen og Ludvig Ravensberg bodde hos ham på omgang for å sikre at han ikke er alene med de farene det ville kunne innebære. Etter hvert ble kretsen utvidet med Jens Thiis og Thorvald Stang, og alle måtte portretters av Munch mens de var der. Disse helfigurs portrettene blir regnet som noe av det teknisk beste av hva Munch har malt, særlig kjent er portrettet av Jappe Nilsen.

Det var også i Kragerø han skapte de sentrale motivene i Aula-oppdraget. Den lokale skipperen Børre Nilsen var modell til motivene «Solen» og «Historien», og motivet til «Solen» fant han på en knaus i Skrubben.

Dokumentasjon

Fra 1909 ble Aksel Frithjof Johansen engasjert av Munch til å fotografere ham og hans modeller til Aula-bildene. Disse bildene eies idag av familien. Johansen måtte allerede i 1912 oppgi fotograffirmaet på grunn av sviktende syn etter et fall, og det ble overtatt av Even og Ole Peter Jørgensen under firmanavnet «Brødrene Jørgensen». De drev det sammen til 1927, deretter ble det drevet av Even alene, og etter hans død av hans datter Ragnhild Jørgensen og sønnen Arne Dahl Jørgensen.

I dag

Byen og området rundt har idag en rekke aktiviteter og minner knyttet til Munchs opphold her, blant annet en eget «Munchløype» til steder som var viktige for ham. Løypa er åpen hele året og det er satt opp kopier av kjente Munchmotiver i området rundt Skrubben og andre sentrale steder i Kragerø. Det arrangeres også andre vandringer i Munchs forspor.

På et utsiktspunkt på Skrubben ble det i 1998 reist en skulptur av den lokale kunstneren Per Elsdorf til minne om Munchs tid i Kragerø. Skulpturen er plassert inn hvor han hentet motivet til kunstverket «Solen» som henger i Universitetets aula.

Kilder

Koordinater: 58.8648° N 9.4064° Ø