Gayle Mosand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gayle Adair Mosand, f. Halvorson (født 22. november 1935 i Minneapolis i Minnesota; død 27. mai 2010 i Trondheim[1]) var en organist, fløytist, cembalist, instrumentbygger og organisator som hadde en sentral rolle i Ringve Kammerensemble fra 1971 av, var med på rikskonsertturneer og skolefjernsyn, organiserte kammermusikk generelt og var ildsjel bak og formell leder i mange år for Ringve Internasjonale Sommerkurs.

Bakgrunn og personlig liv

Gayle Adair Halvorson ble født i Minneapolis som datter av Selma Kristiane Halvorson og professor Halvor Orin Halvorson. Hun studerte ved St. Olaf College, og da faren ble gjesteprofessor ved NTH, ble hun også med. I Trondheim studerte hun orgel hos Ludvig Nielsen. Hun møtte John Mosand (19352013) der, og de giftet seg den 13. desember 1958. Etter noen år i Minneapolis, der hun var organist ved Grace Lutheran Church, flyttet de til Norge igjen i 1971. Hun ble ansatt som fløytist i Trondheim symfoniorkester i 1971.

Ringve Kammerensemble

Ringve Kammerensemble ble etablert i 1969 i miljøet rundt Ringve Museum. I 1972 med i ensemblet på treblåseinstrumenter og tangentinstrumenter. Dette ensemblet baserte seg på historiske instrumenter og stilriktige kopier. De neste årene deltok hun på flere sommerkurs i historisk oppføringspraksis i Antwerpen i Belgia.

Ringve Internasjonale Sommerkurs

Ringve Internasjonale Sommerkurs ble første gang holdt ved Ringve Museum i 1977, og Gayle Mosand var leder for kurset fram til Tore Aaen Aune tok over i 2002.

Referanser

  1. Døde 1951–2014 på Digitalarkivet.no.

Kjelder og lenkjer