Haneborg Dampsag og Høvleri (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. nov. 2023 kl. 10:11 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «{{bokhylla|» til «{{nb.no|»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Haneborgsaga omkring 1880.
Foto: Akershusbasen.
Anders Olai Haneborg
Foto: Haneborg-familiens stamtavle (1914).

Haneborg Dampsag & Høvleri ble bygd i 1868. Sagbruket ble kalt Haneborgsaga etter eieren Anders Olai Haneborg som eide store eiendommer i Fet, 80 000 mål skog i Østlandsområdet, flere sagbruk og tresliperier. Haneborg eide også Lille Strøm gård i Rælingen der han hadde store tømmeropplag. Saga ble utstyrt med de mest moderne maskiner som fantes. Arbeidsstokken var i 1870-71 på 44 fast ansatte, og saga skar 3500 tylfter tømmer dette året. I tillegg produserte bedriften høvlet trelast av forskjellig slag. I 1875 var arbeidsstokken økt til 100 mann. I siste halvdel av 1880-åra hadde bruket under ledelse av bestyrer Engebret Wessel nest største nettoinntekt av alle sagbrukene i Lillestrøm.

Omkring 1890 gikk det tilbake med Haneborgsaga. Arbeidsstokken ble redusert til omkring 40 mann fra Lillestrøm, Skedsmo og Lørenskog. Her er det ikke tatt med arbeidere som kom fra andre steder. Tallet på arbeidere var redusert til 26 i 1896.

Nedgangen skyldtes at Haneborg ikke la opp kapital, men spekulerte i andre og ulønnsomme foretak. Kristianiakrakket i 1899 tok knekken på firmaet.

Haneborg ble satt under privat administrasjon av bankene som han skyldte penger. Bruket ble nedlag i februar i 1900, men kreditorene fikk ikke solgt sagbruket før i 1906. Størud & Co i Kristiania kjøpte bruket, rev bygningene og flyttet maskinene til en annen sagbruksbygning.

Fordi det var mangel på husrom for arbeiderne i Lillestrøm, lot Haneborg bygge flere mindre boliger for arbeiderne. Dette var ikke store hus med mange leiligheter som de andre sagbrukseierne bygde, men fem hus der det var plass til et par familier. Boligene fikk navnet Haneborghusene, og ligger der det nå heter Voldgata.[1]

Se også

Litteratur

  • Hals, Harald (1934): Lillestrøms historie. I. Lillestrøm 1978. Digital versjonNettbiblioteket
  • Lindbæck Odd m. fl. (red.): Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie. Utgitt av lillestrøm historielag og Lillestrømfondet. Lillestrøm 2000.
  • Våge, Nils Steinar: «400 års industritradisjoner langs Varåa.» I Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift. Nr. 10, 2009. Utgitt av Fetsund Lenseminneforening.

Referanse

  1. Kjeller vestre: Haneborg Arbeiderbolig i folketelling 1875 for Skedsmo prestegjeld fra Digitalarkivet