Hans Haslum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Haslum. Ukjent fotograf.

Hans Jonsson Haslum (født 8. november 1789, død 5. juli 1875) var gårdbruker, underoffiser, medlem av RiksforsamlingenEidsvoll i 1814 og ordfører i Ås. Han var også ansatt som statens første oppsynsmann på Eidsvollbygningen i 1857.

Han vokste opp på farsgården Haslum i Bærum. Foreldrene var Jon Hansson Haslum og Elisabeth Madsdotter Moe.

I 1805 ble han dragonkorporal. I 1807 ble han så overført til Artilleribrigaden, der han gjorde tjeneste som sersjant i 10. ridende artillerikompani da valget til Riksforsamlinga ble gjennomført 24. mars 1814. På Riksforsamlingen i 1814 var han andre representant for Artillerikorpset. Under forhandlingene stemte han med Selvstendighetspartiet.

Hans Haslum fortsatte sin tjeneste i artilleriet, og var med i trefningen ved Kjølberg bru høsten 1814.

To år etter Riksforsamlingen giftet han seg med Anne Christine Norderås og overtok ektefellens gård i Ås i Akershus. Paret fikk sju barn, og har stor etterslekt. Blant etterkommerne er Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er hans tipp-tippoldebarn.

Etter hvert fikk han en posisjon i bygda, var poståpner, fungerende lensmann og i 1837-1839 var han bygdas første ordfører. Da staten overtok Eidsvollsbygningen i 1851, fikk Haslum stilling som oppsynsmann og hadde den til sin død. Han er gravlagt ved Eidsvoll kirke.

Hans Haslums vei i Bærum er oppkalt etter ham.

Kilder

Eksterne lenker