Johan Erik Wickstrøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Erik Wickstrøm (født 9. januar 1826 i Överkalix, død 3. juli 1897 i Vardø) var tolk og fotograf.

Han flyttet fra Jukkkasjärvi i Sverige, til Norge i 1846. Gift 04. august 1851 i Tromsø med Ingeborg Bergite Nibe (f. 1818 på Dyrøy i Tranøy). Paret fikk fire barn:

Wickstrøm tok først borgerskap som barber i Tromsø, og ble senere fotograf. I folketellingen 1865 og 1875 er han oppført som fotograf. Atelieret ble i 1895 overtatt av Hedley With som drev det i 2 år. Han solgte det i 1897 til Chr. Hansen som senere flyttet til Langes gate. Han drev det til sin død i 1935, hvoretter det ble overtatt av hans datter Signe Johanne Følstad og ektefellen Gunnar Følstad. I 1976 ble det overtatt av deres sønn Knut Følstad.

Da både Johan Erik Wickstrøm og sønnen Johan Jørgen Wickstrøm døde i 1897 førte enken til Jørgen, Andrea Wickstrøm, forretningen videre i en periode. En del av hans (enkens?) plater fra 1905 finnes i Worm-Petersens samling i Norsk Teknisk Museum. Han ble prisbelønnet med gullmedalje i 1870 og ved hans deltakelse ved «Den almindelige udstilling» for Tromsø Stift berettes følgende: «En samling af gode Fotografier var udstillet af Fotograf Wickstrøm i Tromsø. Juryen fandt denne værdig til 2den Grads belønning. Denne slags Industrivirksomhed har været meget sjelden her, hvorfor Fotografer baade fra Kristiania og Udlandet have fundet det regningssvarende at reise herop om Sommeren for at tilfredstille Behovet. Wickstrøm har ved sine godt udførte Fotografier godtgjort, at ialfald Tromsø nu vil være selvhjulpen.»

Arbeidet også som kirketolk i de svenske, finske og samiske språk fram til ca. 1875 for kirka i Tromsø, men han syntes lønnen var for liten og at det var vanskelig å kombinere den med de mange andre gjøremål. Johan Erik Wickstrøm kan i perioden 1876-1883 ha bodd i Överkalix, Sverige.

På bakgrunn av blant annet Finmarksbibliotekets bildesamling med bilder fra både Johan og Jørgen Wickstrøm (far og sønn), ser man at de brukte samme type kartonger med samme trykk på visittkortene sine. Kortene er signert med henholdsvis Jørgen Wickstrøm /Tromsø og Vardø, Jørgen Wickstrøm/Tromsø, J.Wickstrøm/Tromsø og J.Wickstrøm/Vardø. Datteren Hanna Theodora Wickstrøm, som også var fotograf og gift med fotografen Johan Henrik Wennberg, brukte ikke sine egne kartonger, og det er derfor vanskelig å si hvem av disse tre har tatt de enkelte bildene fra Tromsø.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Johan Erik Wickstrøm er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.