Julius Paltiel: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Julius Louis Paltiel''' (født 4. juli 1924 i Trondheim, død 7. mars 2008 i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i Det jødisk...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Julius Paltiel|Julius Louis Paltiel]]''' (født [[4. juli]] [[1924]] i [[Trondheim]], død [[7. mars]] [[2008]] i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i [[Det jødiske samfunn i Trondheim|det mosaiske trossamfunn i Trondheim]] og [[Holocaust i Norge|holocaustoverlevende]].
'''[[Julius Paltiel|Julius Louis Paltiel]]''' (født [[4. juli]] [[1924]] i [[Trondheim]], død [[7. mars]] [[2008]] i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i [[Det jødiske samfunn i Trondheim|det mosaiske trossamfunn i Trondheim]] og [[Holocaust i Norge|holocaustoverlevende]]. Paltiel var en av de få norske [[jøde]]ne som overlevde utryddelsesleiren [[Auschwitz]]. Sammen med [[Samuel Steinmann]] var han lenge de siste to gjenlevende nordmenn som var fanger i leiren.  


Paltiel var en av de få norske [[jøde]]ne som overlevde utryddelsesleiren [[Auschwitz]]. Sammen med [[Samuel Steinmann]] var han lenge de siste to gjenlevende nordmenn som var fanger i leiren. Han deltok i dødsmarsjen fra Auschwitz til [[Buchenwald]] i 1945, sammen med blant andre [[Herman Sachnowitz]], [[Samuel Steinmann]], [[Leo Eitinger]], [[Assor Hirsch]] og [[Pelle Hirsch]], dette var de siste fem gjenlevende av de 532 som hadde blitt sendt med [[D/S «Donau»]] i den første transporten. Paltiel ble befridd av amerikanske styrker 11. april 1945, og kom hjem til Norge i mai og var en av 28 overlevende norske jøder som kom hjem igjen etter krigen.
Han deltok i dødsmarsjen fra Auschwitz til [[Buchenwald]] i 1945, sammen med blant andre [[Herman Sachnowitz]], [[Samuel Steinmann]], [[Leo Eitinger]], [[Assor Hirsch]] og [[Pelle Hirsch]], dette var de siste fem gjenlevende av de 532 som hadde blitt sendt med [[D/S «Donau»]] i den første transporten. Paltiel ble befridd av amerikanske styrker 11. april 1945, og kom hjem til Norge i mai og var en av 28 overlevende norske jøder som kom hjem igjen etter krigen.


Julius Paltiel bodde i [[Trondheim]]. Han ble i 1948 gift med Rita Paltiel (f. Herbst, død 1987), som han fikk to barn med. Han giftet seg 28. oktober 2000 med [[Vera Komissar]].
Julius Paltiel bodde i [[Trondheim]]. Han ble i 1948 gift med Rita Paltiel (f. Herbst, død 1987), som han fikk to barn med. Han giftet seg 28. oktober 2000 med [[Vera Komissar]].

Sideversjonen fra 6. nov. 2017 kl. 14:56

Julius Louis Paltiel (født 4. juli 1924 i Trondheim, død 7. mars 2008 i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i det mosaiske trossamfunn i Trondheim og holocaustoverlevende. Paltiel var en av de få norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Sammen med Samuel Steinmann var han lenge de siste to gjenlevende nordmenn som var fanger i leiren.

Han deltok i dødsmarsjen fra Auschwitz til Buchenwald i 1945, sammen med blant andre Herman Sachnowitz, Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Assor Hirsch og Pelle Hirsch, dette var de siste fem gjenlevende av de 532 som hadde blitt sendt med D/S «Donau» i den første transporten. Paltiel ble befridd av amerikanske styrker 11. april 1945, og kom hjem til Norge i mai og var en av 28 overlevende norske jøder som kom hjem igjen etter krigen.

Julius Paltiel bodde i Trondheim. Han ble i 1948 gift med Rita Paltiel (f. Herbst, død 1987), som han fikk to barn med. Han giftet seg 28. oktober 2000 med Vera Komissar.

Han ble i 2004 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats.

Da han døde fikk han begravelse på statens bekostning.

Kilder