Julius Paltiel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Julius Louis Paltiel (født 4. juli 1924 i Trondheim, død 7. mars 2008 i Trondheim) var forretningsmann, menighetsforstander i det mosaiske trossamfunn i Trondheim og holocaustoverlevende. Paltiel var en av de få norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Sammen med Samuel Steinmann var han lenge de siste to gjenlevende nordmenn som var fanger i leiren.

Han deltok i dødsmarsjen fra Auschwitz til Buchenwald i 1945, sammen med blant andre Herman Sachnowitz, Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Assor Hirsch og Pelle Hirsch, dette var de siste fem gjenlevende av de 532 som hadde blitt sendt med D/S «Donau» i den første transporten. Paltiel ble befridd av amerikanske styrker 11. april 1945, og kom hjem til Norge i mai og var en av 28 overlevende norske jøder som kom hjem igjen etter krigen.

Julius Paltiel bodde i Trondheim. Han ble i 1948 gift med Rita Paltiel (f. Herbst, død 1987), som han fikk to barn med. Han giftet seg 28. oktober 2000 med Vera Komissar, og disse to var hovedpersonene bak museet og informasjonssentet om jødeforfølgelsene i Trondheim, i tilknytniing til synagogen i byens gamle jernbanestasjon på Kalvskinnet.

Han ble i 2004 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats.

Da han døde fikk han begravelse på statens bekostningDen jødiske gravlunden i Trondheim.

I Trondheim har Julius Paltiel fått en plass oppkalt etter seg, Julius Paltiels plass. Plassen ligger på Kalvskinnet der Elvegata og Erling Skakkes gate møtes. Den ble åpnet på Den internasjonale holocaustdagen 27. januar 2015.

Kilder