Kapp melkefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. mai 2023 kl. 07:16 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapp melkefabrikk, fotografert av Sigurd Røisli.

Kapp melkefabrikk, Kapp i Østre Toten, var i drift fra 1889 til 1928. Fabrikken produserte Olav Johan Sopps oppfinnelse, nemlig kondensert mjølk uten tilsetting av sukker (Viking Melk) fra 1891. Bedriften var den største i Østre Toten kommune, og på det meste sysselsatte den rundt 300 personer.

Fabrikken ble i 1898 solgt til det sveitsiske firmaet Henri Nestlé, som i 1905 ble slått sammen med Anglo-Swiss Condensed Milk Co. Selskapets fabrikker i Norge, i Østre Toten, Hamar, Sarpsborg og Holmestrand, ble i 1915 til A/S De Norske Melkefabrikker. Olav Sopps laboratorium fikk en slags selvstendig stilling under ham.

Fabrikken fikk et nytt, oppgradert vann- og avløpssystem i 1913, levert av firmaet C. Blunck i Kristiania.

Produksjonen kulminerte i 1914, og på denne tida mottok bedriften nærmere 60 000 kg fersk mjølk daglig fra leverandører i Toten-bygdene, Land, Hadeland, Redalen, Snertingdalen og Ringsaker. På grunn av avsetningsproblemer kom fabrikken i økonomiske vanskeligheter på slutten av 1920-tallet, noe som i 1928 førte til beslutningen om å legge ned produksjonen av kondensert mjølk. Fram til andre verdenskrig var det imidlertid ei begrensa drift på Kapp, blant annet ysting av sveitserost.

«Contrabog» mellom Henri Nestlé og mjølkeleverandør A.F. Sagen på Atlungstad i Nordlia.

På 1950-tallet produserte Remington skrivemaskiner i de gamle fabrikklokalene. I 2010-åra brukes bygningene på tidligere Kapp melkefabrikk av blant annet Kapp Næringshage, Mjøsmuseet, Kulturskolen Mjølkefabrikken og flere småbedrifter.

I 2009 vedtok Østre Toten kommune Fabrikkvegen som navn på atkomstvegen til melkefabrikken.

26. februar 2021 ble bygningsmassen rammet av brann.

Tilgjengelig arkiv

Arkivmateriale fra melkefabrikkens drift er å finne i Mjøsmuseets arkiv nummer T-A-00093. Dette er den ordnede og tilgjengelige delen av den totale arkivmengden. Resten er så skadet av mugg og fukt at den er utilgjengelig. Mesteparten av dette har ligget i museets nåværende administrasjonsbygg, der også laboratoriet var.

Kilder og litteratur

Galleri


Koordinater: 60.717819° N 10.857989° Ø