Klinghåmmårtunnelen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Klinghåmmårtunnelen''' på Thamshavnbanen vart bygd vinteren 1944-45 av dei tyske okkupasjonsstyrkane. Tunnelen var ein del av det omfattande utbetringsarbeidet tyskarane sette...)
 
m (Robot: Endrer mal: Bokhylla)
 
(11 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Klinghåmmårtunnelen]]''' på [[Thamshavnbanen]] vart bygd vinteren 1944-45 av dei tyske okkupasjonsstyrkane. Tunnelen var ein del av det omfattande utbetringsarbeidet tyskarane sette i gang etter sabotasjeaksjonane mot banen.
{{thumb|Klinghåmårtunnelen.jpg|Klinghåmmårtunnelen i 2011.|[[Arnfinn Kjelland]]}}
'''[[Klinghåmmårtunnelen]]''' på [[Thamshavnbanen]] er den eneste på banen og er 151 meter lang. Den går gjennom Klinghåmmar'n i fjellpartiet Klingene. Dette er terrenget bratt og skogskledd, og tunnelen gjorde at en unngikk det eksponerte området med en kurve på bare 60 meters radius og de bratte kurvene rundt Klinghåmmer'n.


===Kjelde===
Arbeidet med tunnelen ble påbegynt høsten 1944 av den tyske okkupasjonsmakten og ferdigstilt i slutten av januar 1945. Tunnelen var en del av det omfattende utbedringsarbeidet tyskerne satte i gang etter sabotasjeaksjonene mot banen. For å sikre nok tilgjengelig materiell og bedre trekkkraft, la tyskerne ned en tredje skinne, slik at banen kunne bruke materiell til også [[normalsporet jernbane]]. Dette var imidlertid ikke mulig i den bratte kurven rundt Klinghåmmer'n. De driftsansvarlige ved banen klaget imidelrtid på at det tyske anleggsarbeidet satte banens sikkerhet i fare, både på grunn av ising etter mye tråkk i sporet under arbeidene og oppstabling av utskutt stein for nærme sporet.
*Plakat ved tunnelen, oppsett av [http:www.oi.no|Orkla industrimuseum]


[[Kategori: Thamshavnbanen]]
Arbeidet ble utført av ordinære tyske arbeidere, såkalte pionerer, samt polske og jugoslaviske krigsfanger, samt norske politiske fanger. De tilsammen rundt 800 arbeiderne utførte utbedringsrabeider over hele linjen og var innlosjert i leire på [[Bårdshaug holdeplass|Bårdshaug]] og [[Fannrem stasjon|Fannrem]] og ble kjørt med tog til de ulike arbeidsstedene.
[[Kategori: Orkdal kommune]]
 
[[Kategori: Jernbanetunneler]]
== Kilder ==
* Bjørn Tokle: ''Communication gjennom 100 år: Chr. Salvesen & Chr. Thams's Communications aktieselskab 1898–1998'', side 68-71, Chr. Salvesen & Chr. Thams's Communications Aktieselskab, 1998. {{Nb.no|NBN:no-nb_digibok_2008121504122|side=72}}
* Plakat ved tunnelen, oppsett av [http://www.oi.no Orkla industrimuseum]
* {{kulturminne|87495}}
 
{{Artikkelkoord|63.1585|N|9.7271|Ø}}
[[Kategori:Thamshavnbanen]]
[[Kategori:Orkdal]]
[[Kategori:Orkland kommune]]
 
[[Kategori:Tunneler]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 7. mar. 2024 kl. 10:27

Klinghåmmårtunnelen i 2011.

KlinghåmmårtunnelenThamshavnbanen er den eneste på banen og er 151 meter lang. Den går gjennom Klinghåmmar'n i fjellpartiet Klingene. Dette er terrenget bratt og skogskledd, og tunnelen gjorde at en unngikk det eksponerte området med en kurve på bare 60 meters radius og de bratte kurvene rundt Klinghåmmer'n.

Arbeidet med tunnelen ble påbegynt høsten 1944 av den tyske okkupasjonsmakten og ferdigstilt i slutten av januar 1945. Tunnelen var en del av det omfattende utbedringsarbeidet tyskerne satte i gang etter sabotasjeaksjonene mot banen. For å sikre nok tilgjengelig materiell og bedre trekkkraft, la tyskerne ned en tredje skinne, slik at banen kunne bruke materiell til også normalsporet jernbane. Dette var imidlertid ikke mulig i den bratte kurven rundt Klinghåmmer'n. De driftsansvarlige ved banen klaget imidelrtid på at det tyske anleggsarbeidet satte banens sikkerhet i fare, både på grunn av ising etter mye tråkk i sporet under arbeidene og oppstabling av utskutt stein for nærme sporet.

Arbeidet ble utført av ordinære tyske arbeidere, såkalte pionerer, samt polske og jugoslaviske krigsfanger, samt norske politiske fanger. De tilsammen rundt 800 arbeiderne utførte utbedringsrabeider over hele linjen og var innlosjert i leire på Bårdshaug og Fannrem og ble kjørt med tog til de ulike arbeidsstedene.

Kilder


Koordinater: 63.1585° N 9.7271° Ø