Bårdshaug holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stasjonen med et persontog med et Westinghouse lokomotiv, materiell som inngår i dagens museumsbane.

Bårdshaug holdeplass, opprinnelig Bårdshaug stasjon er en av de opprinnelige stasjonene fra da Thamshavnbanen ble åpnet 10. juli 1908. Holdeplassen ligger på området Bårdshaug som har navn etter Christian Thams' eiendom Bårdshaug, sør som sentrum av tettstedet Orkanger.

Stasjonen ble ubetjent og omgjort til holdeplass fra 1. mars 1930. Den opprinnelig stasjonsbygningen ble sammen med den tilsvarende bygningen på Solbusøy flyttet til Bårdshaug og benyttet til innlosjering av hotellgjester. Holdeplassen ble lagt ned 30. april 1963 da persontrafikken på Thamshavnbanen opphørte. Den ble gjenåpnet i 2001 som endestasjon for museumsjernbanen, og 1. juni 2008 ble en kopi av den opprinnelig stasjonsbygningen i laftet tømmer, tegnet av arkitekt Finn Knudsen (1864–1911) oppført, i forbindelse med banens 100 årsjubileum. I bygningen drives salg av enkle kioskvarer for reisende med museumsbanen i regi av en lokal velforening.

Sabotasjeaksjon

Under andre verdenskrig ble de kl 05:00 om morgenen 4. mai 1942 det første av flere sabotasjeanslag mot Thamshavnbanen gjennomført, og dette var mot omformer- og koblingsstasjonen på Bårdshaug. Denne aksjonen var en medvirkende årsak til at unntakstilstanden i Midt-Norge samme høst ble innført. Aksjonen ble gjennomført av Peter Deinboll, Torleif Grong og Per Getz. Omformervakten ble overfalt, bedøvet og brakt i sikkerhet for eksplosjonen hvor de to største omformeraggregatene ble ødelagte, selve hallen ble jevnet med jorden og koblingsstasjonen sterkt sladet. Bare et lite omformeraggregat overlevde, men dette var for lite til å elevere strøm til kislokomotivene, og kun person- og varetrafikken ble opprettholdt. 26. mai ble deler av kistransporten gjenopprettet, først fra slutten av juli var kistransporten tilbake til normal kjøreplan, men helt fram til november var det med redusert vekt.

Kilder


Koordinater: 63.2947° N 9.8465° Ø