Krokstadelva: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kategorisering)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
[[Krokstadelva]] er et tettsted i [[Nedre Eiker kommune]] i [[Buskerud]]
[[Krokstadelva]] er et tettsted i [[Nedre Eiker kommune]] i [[Buskerud]], og ligger rett overfor [[Mjøndalen]] på nordsida av [[Drammenselva]]. En gammel, smal jernbro forbinder stedene. Den ble ferdig i 1912.
Selve sentrum i Krokstadelva ligger nær Drammenselva, men boligområdene oppe i åsen hører også til. Der finner vi Stenseth terrasse, Hovjordet (Bommenfeltet) og Langløkka. Disse er et resultat av at Nedre Eiker kommune satset hardt på nybygging for å få flere innbyggere og nye etableringer i næringslivet i 1980- og 1990-åra. I fjellsiden ved Stenseth terrasse finner vi [[Geithol skanse]]/[[Gjetholen befestning]], mest kjent som «Batteriet» – en befestning som skulle forsvare området mot en eventuell svensk invasjon i forbindelse med [[unionsoppløsningen]] i [[1905]].
Navnet Krokstadelva kommer fra gårdsnavnet Krokstad(«a Krokstadum»), hvor første ledd muligens er det skjeldne mannsnavnet Krok(«Krokr»).


[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Tettsteder i Buskerud]]
[[Kategori:Tettsteder i Buskerud]]

Sideversjonen fra 17. des. 2009 kl. 19:26

Krokstadelva er et tettsted i Nedre Eiker kommune i Buskerud, og ligger rett overfor Mjøndalen på nordsida av Drammenselva. En gammel, smal jernbro forbinder stedene. Den ble ferdig i 1912. Selve sentrum i Krokstadelva ligger nær Drammenselva, men boligområdene oppe i åsen hører også til. Der finner vi Stenseth terrasse, Hovjordet (Bommenfeltet) og Langløkka. Disse er et resultat av at Nedre Eiker kommune satset hardt på nybygging for å få flere innbyggere og nye etableringer i næringslivet i 1980- og 1990-åra. I fjellsiden ved Stenseth terrasse finner vi Geithol skanse/Gjetholen befestning, mest kjent som «Batteriet» – en befestning som skulle forsvare området mot en eventuell svensk invasjon i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905. Navnet Krokstadelva kommer fra gårdsnavnet Krokstad(«a Krokstadum»), hvor første ledd muligens er det skjeldne mannsnavnet Krok(«Krokr»).