Larvik og Sandefjord tollsted: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Lenker og nye kategorier)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Militært Situations Cart over Lade Pladsen Sandefjord tilligemed de - no-nb krt 00889.jpg|Sandefjord 1801|Juell /kilde}}
{{thumb|Militært Situations Cart over Lade Pladsen Sandefjord tilligemed de - no-nb krt 00889.jpg|Sandefjord 1801|Juell /kilde}}
Mye av handelsaktiviteten i Larvik tollsted var tett knyttet opp mot godset Fritzøe og dets eier greven av Laurvig. I 1633 ble Larvik eget tollsted, men handelen fra strandstedet hadde foregått i en tid før dette. Navnet på byens eldste strøk, Tollerodden, vitner om de statlige aktørenes tilstedeværelse. I 1665 fikk stedet rettigheter som ladested under Tønsberg og i 1671 fikk byen kjøpstadsrettigheter samtidig med at Gyldenløve kjøpet Fritzøe gods. Gyldenløve grunnla et jernverk som kom til å prege industrien og handelstrafikken i havna. Handelen foregikk i stor grad med andre norske havner hvor jernverket hentet sin jernmalm fra, stort sett Kragerø og Arendal, og med Danmark hvor jernet ble eksportert til. Norge hadde monopol på å levere jern til Danmark mellom 1730 og 1794. Det ble også fraktet noe trelast fra Larvik til England og Frankrike på 1700-tallet. Kjøpmennene i Larvik hadde også et rikt utvalg av importvarer i sine kramboder. Til Larvik kom i 1786 varer som kamelullgarn, kaffebønner og kardemomme.
Mye av handelsaktiviteten i Larvik tollsted var tett knyttet opp mot godset Fritzøe og dets eier greven av Laurvig. I 1633 ble Larvik eget tollsted, men handelen fra strandstedet hadde foregått i en tid før dette. Navnet på byens eldste strøk, Tollerodden, vitner om de statlige aktørenes tilstedeværelse. I 1665 fikk stedet rettigheter som ladested under [[Tønsberg]] og i 1671 fikk byen kjøpstadsrettigheter samtidig med at Gyldenløve kjøpte Fritzøe gods. [[Gyldenløve]] grunnla et jernverk som kom til å prege industrien og handelstrafikken i havna. Handelen foregikk i stor grad med andre norske havner hvor jernverket hentet sin jernmalm fra, stort sett [[Kragerø]] og [[Arendal]], og med [[Danmark]] hvor jernet ble eksportert til. Norge hadde monopol på å levere jern til Danmark mellom 1730 og 1794. Det ble også fraktet noe trelast fra [[Larvik]] til [[England]] og [[Frankrike]] på 1700-tallet. Kjøpmennene i Larvik hadde også et rikt utvalg av importvarer i sine kramboder. Til Larvik kom i 1786 varer som kamelullgarn, kaffebønner og kardemomme.
kilder: Snl.no/larvik, Odd Bjerke Byen mellom elvene, 1996, tollprotokollen 1786
 
== kilder ==
*Snl.no/larvik
*Odd Bjerke: ''Byen mellom elvene'', 1996
*Tollprotokollen 1786




Linje 9: Linje 13:
{{historisk toll}}
{{historisk toll}}


[[Kategori:Larvik og Sandefjord kommune]]
[[Kategori:Larvik kommune]]
[[Kategori:Sandefjord kommune]]
[[Kategori:Tollsteder]]
[[Kategori:Tollsteder]]

Sideversjonen fra 29. jun. 2015 kl. 17:26

Sandefjord 1801
Foto: Juell /kilde

Mye av handelsaktiviteten i Larvik tollsted var tett knyttet opp mot godset Fritzøe og dets eier greven av Laurvig. I 1633 ble Larvik eget tollsted, men handelen fra strandstedet hadde foregått i en tid før dette. Navnet på byens eldste strøk, Tollerodden, vitner om de statlige aktørenes tilstedeværelse. I 1665 fikk stedet rettigheter som ladested under Tønsberg og i 1671 fikk byen kjøpstadsrettigheter samtidig med at Gyldenløve kjøpte Fritzøe gods. Gyldenløve grunnla et jernverk som kom til å prege industrien og handelstrafikken i havna. Handelen foregikk i stor grad med andre norske havner hvor jernverket hentet sin jernmalm fra, stort sett Kragerø og Arendal, og med Danmark hvor jernet ble eksportert til. Norge hadde monopol på å levere jern til Danmark mellom 1730 og 1794. Det ble også fraktet noe trelast fra Larvik til England og Frankrike på 1700-tallet. Kjøpmennene i Larvik hadde også et rikt utvalg av importvarer i sine kramboder. Til Larvik kom i 1786 varer som kamelullgarn, kaffebønner og kardemomme.

kilder

  • Snl.no/larvik
  • Odd Bjerke: Byen mellom elvene, 1996
  • Tollprotokollen 1786


Tollister for Larvik og Sandefjord tollsted

http://toll.lokalhistorie.no/customs/CustomsLists.jsp?a=larvik%20og%20sandefjord


Toll banner 1519px.png
Larvik og Sandefjord tollsted er basert på en artikkel fra prosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Prosjektet har også egen hjemmeside.