Maren Dorthea Bakke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Maren Dorthea Bakke (født 1794, død 21. august 1878), best kjent som Jomfru Bakke, drev fra 1830 en privatskole i Øvrebyen i Kongsvinger.

Jomfru Bakke var en svært religiøs person, og katekismen var den viktigste delen av skolehverdagen. Lærerinnen var streng og respektert, og var svært godt likt av befolkningen. Flere av hennes elever vokste opp til å bli landskjente personer. Erik Werenskiold og Ågot Gjems Selmer var blant hennes elever. Werenskiold var en kunstner, som blant annet har illustrert mange av de mest kjente av Asbjørnsen og Moes eventyr og Snorres kongesagaer. Ågot Gjems Selmer var skuespiller og forfatter. Hun hadde blant annet rollen som Petra i Ibsens urfremføring av En folkefiende. I tillegg skrev hun boken Da mor var liden, som blant annet omhandler barndomstiden i Jomfru Bakkes skole.

På skolen ble elevene godt kjent med Jomfru Bakke og hennes tjenestejente, Thea. De elevene som ikke fulgte de beskjedene som ble gitt av Jomfru Bakke, kunne bli straffet med å bli stengt inne i kjelleren. Denne straffen kjente elevene fort at ikke var så altfor ille. Jomfrua hadde nemlig sine syltetøyglass nede i kjelleren, og dette visste de innelåste elevene å benytte seg av. Det forsvant mye syltetøy når sultne barn satt og tenkte over konsekvensene av sine handlinger.

Lærerinnen ble høyt verdsatt i lokalsamfunnet. På søndagene ble hun til stadighet bedt bort i middag, og det var en ære å ha henne som gjest.

Kilder