Maritim kulturvandring Indre Oslofjord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
bildetekst (fotograf)

Dette er en maritim kulturvandring for indre Oslofjord laget av Kystlaget Viken. Løypa besøker 32 kulturminner på øyene, holmer og langs strandkanten.

Løypeinformasjon

Antatt tidsforbruk: Du kan kose deg en lang dag eller en hel sommer

Framkomstmiddel: Båt

Lengde i km:

Arrangør: Kystlaget Viken

Fylke: Oslo

Navn: Per Morten Larsen


Alle postene står beskrevet lenger nede. Du kan laste ned folderen vi har laget og en enda mer omfattende beskrivelse av alle postene og fotografier av noen av dem på www.kystlag.net

1 - Meridianen på Lindøya

Bauta med jernkors fra tidlig 1800-tall. På Lindøya står en liten, bautalignende steinvarde. Det var professor Christopher Hansteen som i 1833 fikk reist bautaen. Hensikten var å kunne beregne Christianias østlige lengdegrad på en mer nøyaktig måte.


2 - Klosterruinene på Hovedøya fra 1100-tallet

Klosterets historie går helt tilbake til 1100-tallet. Det som i dag framstår som ruiner var et klostergods fram til 1532. Nå er øyen et viktig friområde for Oslofolk.

3 - Karantenestasjonen på Hovedøya

På Hovedøyas sørøstlige odde finnes noen hustufter med kai. Hva er dette? Det er restene av en karantenestasjon fra 1872 som ble benyttet for ankommende skip

4 - Krigsseilermonumentet på Bygdøy

Krigsseilermonumentet på Bygdøy
Foto: Chris Nyborg (2014).

Krigsseilermonumentet ble avduket ved dav. Norsk Sjøfartsmuseum (nå Norsk Maritimt Museum) på Bygdøy i Oslo den 27. september 1980 av Kong Olav V. Ta en titt på kunstverket og tenk litt over historien det skal fortelle

5 - Hangaren til Norges første sivile lufthavn, Gressholmen

Fra 1927 til 1939 lå Norges første og eneste internasjonale lufthavn på den lille øya Gressholmen innerst i Oslofjorden. Det var en sjøflyhavn.


6 - Nakholmen naturminne

Nakholmen er 137 mål stor og ganske flat. Holmen ligger cirka 600 meter fra Bygdøy og cirka tre kilometer fra Rådhusplassen.

7 - Padda, en liten øy i Oslofjorden

Padda er en øy i Oslofjorden som ligger midt i Paddehavet, omkransa av Ulvøya, Malmøya og Ormøya. Paddehavet er et småbåtområde og Padda er i stor grad havn og opplagsplass for småbåter

8 - Ulvøya bru fra 1928

Ulvøybrua forbinder Ulvøya med fastlandet. Også beboere på Ormøya, øyen som ligger vest for Ulvøya, nytter broen som fastlandsforbindelse.

9 - Deponiet ved Malmøykalven

Malmøya og Malmøykalven eies av Oslo kommune og forvaltes av Friluftsetaten. Deler av Malmøya og hele Malmøykalven er vernet etter naturvernloven. Giftig slam fra sjøbunnen i Indre Oslofjord har blitt dumpet i dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Hva skal vi mene om det?

10 - Langøyene – før søppelfylling, nå badestrand

Langøyene har en av byens beste badestrender. Før det ble friluftsbad på Langøyene, var det en helt annen aktivitet der: I perioden 1904–1949 var det søppelfylling!

11 - Amerikabåter, skøyteløp og steinhugging ved Vippetangen

Vippetangen er sørspissen av Akersneset i Oslo, rett sydøst for Akershus slott og festning. Navnet skriver seg fra et vippefyr som skal ha stått her i eldre tid.

12 - Middelalderbyen

Restene fra den første bymessige bebyggelsen i Oslo ligger godt synlig i Gamlebyen og er vel verdt et besøk.


13 - Sollerudstranda, over-ett-merke i Lysakerfjorden

Sollerudstranda innerst i Lysakerfjorden står et over-ett-merke bestående av to installasjoner med lanterner


14 - Hvervenbukta med ruinene av gammelt, flott hus

En sen januarkveld i 1913 gikk unik Christianiahistorie opp i flammer. Hovedbygningen på Ljansgodset brant ned til grunnen og bare strandpaviljongen og driftsbygningen unngikk flammene.


15 - Gjersjøelva, ved nordenden av Gjersjøen

Gjersjøelva renner ut fra nordenden av Gjersjøen. Elva er ca. 2,5 km lang med utløp i Bunnefjorden. Her er det mye historie og en kan lett fornemme all den aktivitet som her har funnet sted

16 - Oslo havnelager

Oslo havnelager (2005).

Oslo havnelager er et monument over sjøfartens enorme utvikling under og etter første verdenskrig. Det ble oppført i perioden 1916-1920.


17 - Rådhuset

I 1915 lanserte den nylig avgåtte ordfører i Kristiania, Hieronymus Heyerdahl, ideen om et rådhus i Pipervika. Hele 44 utkast kom inn i den første av to konkurranserunder. Det tok imidlertid noen år før bygningen ble ferdigstilt.

18 - Akershus festning og slott

Du visste kanskje ikke at Norge har et eget slott, et slott som er 700 år gammelt? Dra til Akershus festning og bli bedre kjent med en viktig del av Oslos kulturhistorie.

19 - Dyna fyr

Dyna fyr (2012).

Dyna fyr er trolig Oslos mest kjente sjømerke. Fyret ligger på skjæret Dyna rett utenfor Bygdøy. Med beliggenhet midt i leia for båttrafikken fra indre havn har fyret i en årrekke hatt en viktig funksjon.

20 - Norges første elektriske fyr, Heggholmen fyr fra 1928

I 1827 ble det inngått en avtale mellom styrmann Svend Iversen og Havnevesenet om at Iversen skulle ha en fyrlampe i huset sitt. Slik starter historien om fyret på Heggholmen.


21 - Kavringen fyr

Kavringen fyr, beliggende på Søndre Kavringdynga, er med sitt karakteristiske tårn et markant og godt synlig innslag i havnelandskapet mellom Hovedøya og Pipervika i indre havn.

22 - Bygdøy sjøbad

På nordvestsiden av Bygdøy, innenfor Killingen, ligger det som en gang var Bygdøy sjøbad. Badet ble anlagt 1880 av Kongsgården.Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Maritim kulturvandring Indre Oslofjord er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.