Vippetangen
Vippetangen er den sørlige spissen av Akersneset i Oslo, og ligger rett sørøst for Akershus slott og festning. Navnet kommer angivelig fra et vippefyr som stod der. I dag er området mest kjent for terminalen for Danmarksbåtene og øybåtene i Indre Oslofjord.
Slaveriet på Akershus hadde sitt steinhuggeri der, hvor slavene blant annet lagde løvene som står foran Stortingsbygningen. Det var militært område, med rettersted og badehus. Det ble også anlagt sivile badehus der.
I 1880- og 1890-årene ble det arrangert skøyteløp utenfor Vippetangen, og det var her Axel Paulsen gjorde flere av sine rekordforsøk. Noen av de første Norgesmesterskapene på skøyter, såkalte «Landsløb», ble også arrangert ved Vippetangen.
Det moderne kaianlegget ble påbegynt i 1899, og det var på Vippetangkaia Haakon VII gikk i land i 1905. Fra samme år var det fiskehavn og fiskehall der, og det kom også anlegg for Amerikabåtene og kornsilo. Frem til 1960-årene var det en egen trikkelinje som fraktet korn til Nedre Foss mølle på Grünerløkka.
Galleri
- Vippetangen sett fra Sjømannsskolen høsten 2014.Foto: Stig Rune Pedersen
- Utstikker III med den gamle, krumme Fiskehallen.Foto: Ukjent / Riksantikvaren (1908).
- Vippetangen fyr.Foto: Marthinius Skøien / Nasjonalbiblioteket
- Vippetangen med kornsiloen og Fiskehallen.Foto: Fjellanger Widerøe/Oslo Museum (1950-1960).
Kilde
Vippetangen på no.wikipedia.org