Munchs Pensjonatskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. mar. 2024 kl. 10:32 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Bokhylla)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredheim.

Munchs Pensjonatskole ble opprettet i 1904 av sakfører Didrik Arup Munch (1878–1957) og hadde først tilhold på Brandbu og GranHadeland.

Munch kjøpte i 1912 eiendommen Fredheim på Blommenholm (nåværende Gamle Drammensvei 196) og flyttet virksomheten dit. Eiendommen var tidligere prestebolig for Haslum sogn. Etter at Blommenholm stasjon åpnet i 1910 fikk området vesentlig bedre kommunikasjon og postgang, noe som var viktig for etableringen av skolen her.

Skolen hadde også både gutter og jenter fra lokalmiljøet som dagelever i tillegg til elever som bodde på skolen. Dette var bare gutter. Skolen fikk eksamensrett i 1914.

Guttene som bodde på skolen var innlosjert på loftet i hovedbygningen sammen med lærerne. Andre etasje var boligen for familien Munch, og i sidebygningen var det lesesal, samt innlojering for kokke, piker og annen hjelp.

Under andre verdenskrig steg elevtallet til om lag 200. Stabekk kommunale høiere almenskole hadde fått NS-innsatt ledelse slik at de fleste elevene der søkte seg til Munch. I 1944 ble skolen stengt av NS-regimet, og undervisningen fortsatte i private hjem.

Skolen ble nedlagt i 1945, men det var i årene etter krigen mangel på skolelokaler så kommunen leide klasserom i Villa Fredheim frem til Blommenholm skole stod ferdig i 1963.

Skuespillerbrødrene Pål og Espen Skjønberg og teatersjef ved Nationaltheatret (1967–78) Arild Brinchmann var blant elevene ved skolen.

De tidligere skolelokalene leies nå ut som næringslokaler, mens andre og tredje etasje er privatbolig.

Videre lesing


Koordinater: 59.8932863° N 10.539009° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Munchs Pensjonatskole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.