Arild Brinchmann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 10. oktober 1986: Utsnitt av omtale av Arild Brinchmann i forbindelse med hans død.

Arild Ludvig Brinchmann (født 31. januar 1922 i Kristiania, død 9. oktober 1986) var scene- og filminstruktør, den første sjef for Fjernsynsteatret i NRK, senere sjef for Nationaltheatret.

Familie

Arild Brinchmann var sønn av lege og forfatter Alex Brinchmann (1888-1978) og Nina Grønvold (1891–1924). Han var først gift med skuespiller Urda Miriam Arneberg (f. 1929), ekteskapet oppløst, deretter, i 1972 med skuespiller Monna Benedicte Tandberg (f. 1939). Han var søster av skuespilleren Helen Brinchmann (1918-2016).

Liv og virke

Arild Brinchmann skulle ta examen artium i 1940, men ble avbrutt av invasjonen. Han kom med i illegalt arbeid, blant annet som grenselos for flyktninger til Sverige, og satt en kort tid fengslet på Grini mot slutten av krigen.

Han var med på å hente falne nordmenn hjem fra Tyskland og Polen like etter krigens slutt, og studerte deretter jus en kort periode, før han ble regielev ved Det Norske Teatret. Fra 1946 var han regielev hos Svensk Filmindustri og Terra Film, og fra 1948 var han regiassistent under innspillingen av flere norske filmer. Han studerte dessuten film ved UFA-atelierene i Berlin og Realfilm i Hamburg, før han i 1951 ble han tilknyttet Norsk Film A/S på frilansbasis. Ved Norsk Film ledet han produksjonen av flere norske filmer.

Brinchmann ble i 1959 ble ansatt i NRK for å bygge opp teateravdelingen i fjernsynet, og han var sjef for Fjernsynsteatret 1959-1967. Fra 1967 til 1978 var han sjef for Nationaltheatret, hvor han siden 1964 hadde hatt enkelte oppdrag som oversetter og instruktør. Han fortsatte som instruktør etter at han gikk av som teatersjef, blant annet ved Det Norske Teatret.

Ettermæle

Arild Brinchmann er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 11. oktober 1986 ble Arild Brinchmann og hans tid som teatersjef ved Nationaltheatret beskrevet slik av Edith Roger og Kirsten Sørlie (utdrag):

Vi som fikk arbeide med Arild Brinchmann i hans sjefstid på Nationaltheatret står i stor takknemlighetsgjeld til ham. Han trodde på oss, provoserte oss, og lot oss strekke oss mot stadig nye oppgaver. Det var liv i teatret under hans sjefstid: Motsetninger, diskusjoner, eksperimenter, nye krefter og retninger ble utløst. Samtidig som det forpliktende repertoar ble ivaretatt. Det var høyt under taket. Som sjef var han generøs og øm, steil, krevende og tillitsfull. Som instruktør: klok og spennende, kultivert og dristig. Som venn: den beste og varmeste.

Arild Brinchmann er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo i familiegrav.

Kilder og referanser