NS-bautaen på Stiklestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2022 kl. 09:04 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vidkun Quisling taler ved avdukningen av monumentet ved Nasjonal Samlings 10 års markering og landsstevne på Stiklestad 29. juli 1944

NS-bautaen var et stort monument som ble reist av Nasjonal SamlingStiklestad i Verdal. Hensikten var å knytte den nasjonalsosialistiske bevegelsen opp mot den historiske arven som stedet representerer. Den ble reist i 1944, og da krigen sluttet i 1945 ble den sprengt i tre deler, veltet og dekket til med jord, like bak Olavstøtta.

Monumentet

Monumentet ble tegnet av Wilhelm Rasmussen, som selv var medlem i Nasjonal Samling. Kunstneren er også kjent for statuer av Frederik II i Fredrikstad og av Olav Tryggvasson på Torget i Trondheim, og for Eidsvollsmonumentet som står i Bøverdalen.

Selve bautaen, som var et element i anlegget, var ni meter høy og laget i kvartsitt fra Vågå. Plattformen den sto på hadde en tre meters bred trapp med 39 trinn og tre reposer og dekorert med solkors. Øverst i anlegget var det en brystningsmur (ringmur) med et relieff i «nasjonalistisk vikingstil» av den sentrale scenen fra slaget ved Stiklestad hvor Tore Hund stikker spydet i brystet på kong Olav den hellige. På grunn av dårlig tid ble imidlertid relieffet ikke hogd i stein eller støpt i bronse, men i gips.

Teksten var en strofe fra Per Sivles dikt «Tord Foleson»:

«Mannen kan siga
Men merket det må
I Norig si jord
Som på Stiklestad stå.»

Da bautaen ble reist ble Olavsstøtta fra 1807 fjernet og lagret på Verdalsøra. Den ble gjenreist etter krigen.

Avdekking?

I 2007 foreslo en prosjektgruppe ved Stiklestad nasjonale kultursenter å delvis avdekke monumentet. De ønsker ikke en gjenreisning eller rekonstruksjon av anlegget, men vil vise en del av det for å minnes den vanskelige perioden i Norges nyere historie, og for å mane til refleksjon. Det er tenkt at den delen av bautaen som har innskrifter, både tekst og symboler, skal avdekkes, men at den fortsatt skal ligge. Men grunneieren Fortidsminneforeningen sa nei til dette.

Bautaen ble avdekket en kort stund i 2009. Også i 2013 ble det foreslått å grave opp den knekte nazibautaen og gjenreise den på Stiklestad.

Litteratur


Koordinater: 63.79573° N 11.56522° Ø