Peter Wessel Tordenskjold: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Peter Wessel''' (født 1690, død 1720) ble adlet 1716 under navnet Tordenskjold. Peter Wessel "Tordenskiold" ble født 28. oktober 1690 i Trondheim som Peter Jansen Wessel og døde...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Peter Wessel]]''' (født 1690, død 1720) ble adlet 1716 under navnet Tordenskjold.
<onlyinclude>'''[[Peter Wessel]]''' "Tordenskjold", født 28. oktober 1690 i Trondheim som Peter Jansen Wessel og døde 12. november 1720 i Gleidingen i fyrstbispedømmet Hildesheim i Tyskland. Han var en norsk sjøoffiser som tjenestegjorde i den danske-norske orlogsflåten under [[Den store nordiske krig]], steg raskt i gradene, og ble i 1716 adlet for sine bedrifter. Som adelsmann antok han navnet "Tordenskjold". Han er særlig berømt for slaget i Dynekilen i 1716 og erobringen av Marstrand i 1719.</onlyinclude>
Peter Wessel "Tordenskiold" ble født 28. oktober 1690 i Trondheim som Peter Jansen Wessel og døde 12. november 1720 i Gleidingen i fyrstbispedømmet Hildesheim (Tyskland)). Han var en norsk sjøoffiser som tjenestegjorde i den danske orlogsflåten under [[Den store nordiske krig]]. Wessel steg raskt i gradene, og ble også adlet for sine bedrifter: i dag er han mest kjent som Tordenskiold, navnet han tok som adelsmann. Han er kjent for slag som slaget i Dynekilen i 1716.


== Liv ==
== Liv ==
Han ble født i [[Trondheim]] 28. oktober 1690 som sønn av rådmann Jan Johan Wessel og Maren Schøller. Som 14-åring rømte han hjemmefra og reiste med [[Fredrik IV]]s følge til København.
Han ble født i [[Trondheim]] 28. oktober 1690 som sønn av rådmann Jan Johan Wessel og Maren Schøller. Som 14-åring rømte han hjemmefra og reiste med [[Frederik IV]]s følge til København.


Han var allerede som 15-åring skipsgutt på det danske slaveskipet ''Christianus Quintus'' som seilte fra København til [[Dansk Vestindia]], og i 1708–10 tjente han ombord på ''Fridericus Quartus'' som seilte til [[Trankebar]] i India. I 1709 fikk han plass som sjøkadett ved Holmens Kadettskole, og i 1711 fikk han som 2.Lt kommandoen på snauen ''Ormen'', bestykket med 5 kanoner
Han var allerede som 15-åring skipsgutt på det danske slaveskipet ''Christianus Quintus'' som seilte fra København til [[Dansk Vestindia]], og i 1708–1710 tjente han ombord på ''Fridericus Quartus'' som seilte til [[Trankebar]] i India. I 1709 fikk han plass som sjøkadett ved Holmens Kadettskole, og i 1711 fikk han som 2.løytnant kommandoen på snauen ''Ormen'', bestykket med 5 kanoner.


I 1712 ble han kapteinløytnant på den nybygde fregatten ''Løvendals Galei'' på 18 kanoner ( 8 og 6 punds), som han kort etter erobret det svenske kaperbåten ''Svenska Vapnet'' med.
I 1712 ble han kapteinløytnant på den nybygde fregatten ''Løvendals Galei'' på 18 kanoner ( 8 og 6 punds), som han kort etter brukte til å erobre den svenske kaperbåten ''Svenska Vapnet''.


Han ble adlet i 1716 under navnet Tordenskjold, og samme år vant han en oppsiktsvekkende seier ved [[Slaget i Dynekilen]], hvor en svensk forsyningsflåte ble ødelagt – hvilket var sterkt medvirkende til at [[Karl XII]] måtte oppgi sitt forsøk på å erobre Norge. Han ble øverstkommanderende for Kattegateskadren, og i 1719 erobret han Marstrand og ødela kort etter resten av den svenske flåte i Göteborg. Deretter ble han utnevnt til viseadmiral, men det var samtidig avslutningen på krigen og dermed også Tordenskjolds bedrifter.
Han ble adlet i 1716 under navnet Tordenskjold, og samme år vant han en oppsiktsvekkende seier ved [[Slaget i Dynekilen]], hvor en svensk forsyningsflåte ble ødelagt – hvilket var sterkt medvirkende til at [[Karl XII]] måtte oppgi sitt forsøk på å erobre Norge. Tordenskjold ble øverstkommanderende for Kattegateskadren, og i 1719 erobret han Marstrand og ødela kort etter resten av den svenske flåte i Göteborg. Deretter ble han utnevnt til viseadmiral, men det var samtidig avslutningen på krigen og dermed også Tordenskjolds bedrifter.


Han ble drept 12. november 1720 i en duell med kårde ved Hildesheim i Tyskland, etter en krangel med Jacob Axel Staël von Holstein, en oberst som tidligere hadde vært i svensk tjeneste. Hans lik lå uten seremoni i kjelleren på Holmens kirke i København i nesten 100 år før Fredrik VI fikk laget en sarkofag og flyttet den opp i kirken 1819.
Han ble drept 12. november 1720 i en duell med kårde ved Hildesheim i Tyskland, etter en krangel med Jacob Axel Staël von Holstein, en oberst som tidligere hadde vært i svensk tjeneste. Hans lik lå uten seremoni i kjelleren på Holmens kirke i København i nesten 100 år før Fredrik VI fikk laget en sarkofag og flyttet den opp i kirken 1819.


== Myter ==
== Myter ==
Det finnes et vell av myter og vandrehistorier om Tordenskjold, mer eller mindre troverdige. Alle fremstiller de ham som modig, utspekulert og snarrådig. Han går alltid seirende ut av konfrontasjoner med en overveldende fiende. Én historie forteller hvordan han som spion får rede på svenskenes planer ved å kle seg ut som fisker. En annen gang unngår han fiendens mistanke ved å rope «kära bror!» til svenskene, som dermed tror han er en av dem. Begrepet «Tordenskiolds soldater» stammer fra erobringen av Carlstens festning, hvor Tordenskiold – ifølge en legende – fikk den svenske kommandanten til å tro at den danske styrken var langt større enn den faktisk var. [[Bjørnstjerne Bjørnson]] nevner Tordenskiold i tredje vers av «Ja, vi elsker».
Det finnes et vell av myter og vandrehistorier om Tordenskjold, mer eller mindre troverdige. Alle fremstiller de ham som modig, utspekulert og snarrådig. Han går alltid seirende ut av konfrontasjoner med en overveldende fiende. Én historie forteller hvordan han som spion får rede på svenskenes planer ved å kle seg ut som fisker. En annen gang unngår han fiendens mistanke ved å rope «kära bror!» til svenskene, som dermed tror han er en av dem. Begrepet «Tordenskiolds soldater» stammer fra erobringen av Carlstens festning i Marstrand, hvor Tordenskiold – ifølge en legende – fikk den svenske kommandanten til å tro at den danske styrken var langt større enn den faktisk var. [[Bjørnstjerne Bjørnson]] nevner Tordenskjold i tredje vers av «Ja, vi elsker».


Det er også en myte at Tordenskjold aldri fikk alle de prisepengene han hadde krav på. Hans offiserskollegaer i den danske orlogsflåten hadde derimot ofte mye utestående, men Tordenskjold var et unntak fra denne «regelen» ved at han hadde klarte å anskaffe prisepengene på en mer direkte måte, som ved å overta prisene på auksjon, og hente prisepengene ut fra fradrag av beløpet han hadde utestående i dem. Inntektene fra auksjonene av hans priser ble derfor mer enn staten hadde regnet ut at prisen var verdt, for [[Admiralitetet]] i 1724 oppdaget i deres beregninger at han hadde mottatt 19 011 riksdaler, «bare» 8924 riksdaler var de egentlige prispenger.
Det er også en myte at Tordenskjold aldri fikk alle de prisepengene han hadde krav på. Hans offiserskollegaer i den danske orlogsflåten hadde derimot ofte mye utestående, men Tordenskjold var et unntak fra denne «regelen» ved at han klarte å anskaffe prisepengene på en mer direkte måte, som ved å overta prisene på auksjon, og hente prisepengene ut fra fradrag av beløpet han hadde utestående i dem. Inntektene fra auksjonene av hans priser ble derfor mer enn staten hadde regnet ut at prisen var verdt, for [[Admiralitetet]] i 1724 oppdaget i deres beregninger at han hadde mottatt 19 011 riksdaler, «bare» 8924 riksdaler var de egentlige prispenger.


== Våpenskjold ==
== Våpenskjold ==
Linje 24: Linje 23:




Artikkel i Dansk Biografisk Leksikon
Tordenskiolds gravsted i Holmen kirke (da)
Tordenskjold (dansk)
Tordenskjolds liv og levnad (dansk)


== Litteratur ==
 
== Kilde ==
Dan H. Anderson Tordenskjold- En biografi om eventyreren og sjøhelten 2006 ISBN 82-430-0373-8  
Dan H. Anderson Tordenskjold- En biografi om eventyreren og sjøhelten 2006 ISBN 82-430-0373-8  
Hentet fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Peter_Wessel]
Hentet fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Peter_Wessel]
Artikkel i Dansk Biografisk Leksikon
*Tordenskiolds gravsted i Holmen kirke (da)
*Tordenskjold (dansk)
*Tordenskjolds liv og levnad (dansk)

Sideversjonen fra 5. apr. 2008 kl. 10:32

Peter Wessel "Tordenskjold", født 28. oktober 1690 i Trondheim som Peter Jansen Wessel og døde 12. november 1720 i Gleidingen i fyrstbispedømmet Hildesheim i Tyskland. Han var en norsk sjøoffiser som tjenestegjorde i den danske-norske orlogsflåten under Den store nordiske krig, steg raskt i gradene, og ble i 1716 adlet for sine bedrifter. Som adelsmann antok han navnet "Tordenskjold". Han er særlig berømt for slaget i Dynekilen i 1716 og erobringen av Marstrand i 1719.

Liv

Han ble født i Trondheim 28. oktober 1690 som sønn av rådmann Jan Johan Wessel og Maren Schøller. Som 14-åring rømte han hjemmefra og reiste med Frederik IVs følge til København.

Han var allerede som 15-åring skipsgutt på det danske slaveskipet Christianus Quintus som seilte fra København til Dansk Vestindia, og i 1708–1710 tjente han ombord på Fridericus Quartus som seilte til Trankebar i India. I 1709 fikk han plass som sjøkadett ved Holmens Kadettskole, og i 1711 fikk han som 2.løytnant kommandoen på snauen Ormen, bestykket med 5 kanoner.

I 1712 ble han kapteinløytnant på den nybygde fregatten Løvendals Galei på 18 kanoner ( 8 og 6 punds), som han kort etter brukte til å erobre den svenske kaperbåten Svenska Vapnet.

Han ble adlet i 1716 under navnet Tordenskjold, og samme år vant han en oppsiktsvekkende seier ved Slaget i Dynekilen, hvor en svensk forsyningsflåte ble ødelagt – hvilket var sterkt medvirkende til at Karl XII måtte oppgi sitt forsøk på å erobre Norge. Tordenskjold ble øverstkommanderende for Kattegateskadren, og i 1719 erobret han Marstrand og ødela kort etter resten av den svenske flåte i Göteborg. Deretter ble han utnevnt til viseadmiral, men det var samtidig avslutningen på krigen og dermed også Tordenskjolds bedrifter.

Han ble drept 12. november 1720 i en duell med kårde ved Hildesheim i Tyskland, etter en krangel med Jacob Axel Staël von Holstein, en oberst som tidligere hadde vært i svensk tjeneste. Hans lik lå uten seremoni i kjelleren på Holmens kirke i København i nesten 100 år før Fredrik VI fikk laget en sarkofag og flyttet den opp i kirken 1819.

Myter

Det finnes et vell av myter og vandrehistorier om Tordenskjold, mer eller mindre troverdige. Alle fremstiller de ham som modig, utspekulert og snarrådig. Han går alltid seirende ut av konfrontasjoner med en overveldende fiende. Én historie forteller hvordan han som spion får rede på svenskenes planer ved å kle seg ut som fisker. En annen gang unngår han fiendens mistanke ved å rope «kära bror!» til svenskene, som dermed tror han er en av dem. Begrepet «Tordenskiolds soldater» stammer fra erobringen av Carlstens festning i Marstrand, hvor Tordenskiold – ifølge en legende – fikk den svenske kommandanten til å tro at den danske styrken var langt større enn den faktisk var. Bjørnstjerne Bjørnson nevner Tordenskjold i tredje vers av «Ja, vi elsker».

Det er også en myte at Tordenskjold aldri fikk alle de prisepengene han hadde krav på. Hans offiserskollegaer i den danske orlogsflåten hadde derimot ofte mye utestående, men Tordenskjold var et unntak fra denne «regelen» ved at han klarte å anskaffe prisepengene på en mer direkte måte, som ved å overta prisene på auksjon, og hente prisepengene ut fra fradrag av beløpet han hadde utestående i dem. Inntektene fra auksjonene av hans priser ble derfor mer enn staten hadde regnet ut at prisen var verdt, for Admiralitetet i 1724 oppdaget i deres beregninger at han hadde mottatt 19 011 riksdaler, «bare» 8924 riksdaler var de egentlige prispenger.

Våpenskjold

Også før Peter Wessel ble adlet, brukte han segl med våpenskjold. Som adelsvåpen fikk han flere figurer med spesiell symbolikk. I våpenet er skjoldet firedelt: 1. felt blått med en tordenkile (såkalt «talende våpen» for navnet), 2. felt rødt med en sølvørn (erobringen av det svenske skipet Vita Örn), 3. felt rødt med to krysslagte kanoner fulgt av tre kuler (det dansk-norske «løsen» dvs. saluttsignal), alt i gull, og 4. felt gull med en opprett blå løve som holder et sverd (løvefigur brukte han før adlingen). På hjelmen en sølvørnefot som holder en tordenkile, mellom to flaggstenger, hvert med et Danebrogsflagg med splitt under en Danebrogsvimpel.

Våpenet ble brukt som slektsvåpen av sjøheltens nevø som ble adlet med samme navn, og dennes etterkommere. Ørnefeltet er idag hovedmotiv i Holmestrands kommunevåpen, fordi en skole i byen het Den Tordenskioldske Borgerskole.



Kilde

Dan H. Anderson Tordenskjold- En biografi om eventyreren og sjøhelten 2006 ISBN 82-430-0373-8 Hentet fra [1]

Artikkel i Dansk Biografisk Leksikon

  • Tordenskiolds gravsted i Holmen kirke (da)
  • Tordenskjold (dansk)
  • Tordenskjolds liv og levnad (dansk)