Sagasøyla

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. aug. 2016 kl. 12:21 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Postkort av Eidsvolls plass med en fullskalamodell av Wilhelm Rasmussens «Fra Hafrsfjord til Eidsvoll»foran Stortinget i Oslo i 1926
Foto: Nasjonalbibliotekets billedsamling

Sagasøyla er en 34 meter høy søyle med skulptur og relieffer laget av billedkunstneren Wilhelm Rasmussen (1879–1965) på 1920-tallet etter at han seiret i konkurransen om Eidsvollsmonumentet i 1925.

Søylen ble av Rasmussen kalt «Fra Hafrsfjord til Eidsvoll», men også omtalt som «Eidsvollsøylen» og «Eidsvollsmonumentet», Den var tiltenkt å stå på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo. En modell i full størrelse ble prøveoppsatt i 1926. I 1933 meldte kunstneren seg inn i Nasjonal Samling (NS), og etter krigen ble sluttføringen av kunstverket skrinlagt. Søylen ble ikke ferdigstilt. og reist før i 1992.

Den ble reist i 1992 da i deler av den opprinnelige granitten og moderne kunstbetong ved Elveseter turisthotell i Leirdalen, en sidedal til Bøverdalen.

Motiv

Bildene på statuen har en heroisk sagastil. Den viser Norges historie fra slaget ved Hafrsfjord frem til Norge fikk sin grunnlov på Eidsvoll. Ved foten av søylen finner vi kongerekken. Øverst troner en rytterstatue av Harald Hårfagre, kongen som samlet Norge til ett rike ved Hafrsfjord. Toppfiguren var opprinnelig en løve men ble skiftet ut etter mye diskusjon.

Eksterne lenker


Koordinater: 61.703834° N 8.286608° Ø