Sivert Olsen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
{{Under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Sivert Olsen]]''' (født [[10. januar]] [[1736]] i [[Lesja]], død [[12. oktober]] [[1812]] i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]]), var en betydelig handelsmann, kirkeeier og [[proprietær]] i Herøy på Sunnmøre fra [[1770]] til han døde. Han ble gift to ganger, første kone kom fra Molde og het [[Anna Olava Berg]], etter at hun døde i [[1785]] giftet han seg på nytt i [[1789]] med [[Ingeborg Margrethe Rødseth]].</onlyinclude>  
<onlyinclude>{{thumb|heroy gard.jpg|Hovedhuset på Herøy gård, her bodde Sivert Olsen fra 1770 til han døde i 1812|thumb|fotograf=Arnfinn Kjelland|dato=2009}}'''[[Sivert Olsen]]''' (født [[10. januar]] [[1736]] i [[Lesja]], død [[12. oktober]] [[1812]] i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]]), var en betydelig handelsmann, kirkeeier og [[proprietær]] i Herøy på Sunnmøre fra [[1770]] til han døde. Han ble gift to ganger, første kone kom fra Molde og het [[Anna Olava Berg]], etter at hun døde i [[1785]] giftet han seg på nytt i [[1789]] med [[Ingeborg Margrethe Rødseth]].</onlyinclude>  


==Opprinnelse==  
==Opprinnelse==  
Linje 13: Linje 13:


==Herøy==
==Herøy==
{{thumb|heroy gard.jpg|Hovedhuset på Herøy gård, her bodde Sivert Olsen fra 1770 til han døde i 1812|thumb|fotograf=Arnfinn Kjelland|dato=2009}}I 1770 kjøpte han [[Herøy gård]] på auksjon for 608rd. Der startet han opp sin egen handel, trolig med den gamle eieren, [[Karen Sofie Høegh]], sitt handelsløyve i den første tiden. Han og en annen handelsmann ved navn [[Christopher Tjærandson Rønneberg]] er regnet som de største handelsmenn i området de siste tiårene av 1700-tallet, de var begge også betydelige proprietærer og kirkeeiere.  
I 1770 kjøpte han [[Herøy gård]] på auksjon for 608rd. Der startet han opp sin egen handel, trolig med den gamle eieren, [[Karen Sofie Høegh]], sitt handelsløyve i den første tiden. Han og en annen handelsmann ved navn [[Christopher Tjærandson Rønneberg]] er regnet som de største handelsmenn i området de siste tiårene av 1700-tallet, de var begge også betydelige proprietærer og kirkeeiere.  


Sivert Olsen var en av tre menn fra Herøy som var opprinnelige medlemmer av [[Syndmøre Practiske Landhusholdningsselskap]] som ble startet av sorenskriver [[Melchior Falch]] og presten og opplysningsmannen [[Hans Strøm]] i 1773. Innbydelsen var sendt ut til «alle som var over bondestanden» på Sunnmøre. Selv om han var medlem fra starten av ser det ikke ut til at han har vært deltager på årsmøtene.
Sivert Olsen var en av tre menn fra Herøy som var opprinnelige medlemmer av [[Syndmøre Practiske Landhusholdningsselskap]] som ble startet av sorenskriver [[Melchior Falch]] og presten og opplysningsmannen [[Hans Strøm]] i 1773. Innbydelsen var sendt ut til «alle som var over bondestanden» på Sunnmøre. Selv om han var medlem fra starten av ser det ikke ut til at han har vært deltager på årsmøtene.

Sideversjonen fra 6. mai 2010 kl. 17:41

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Hovedhuset på Herøy gård, her bodde Sivert Olsen fra 1770 til han døde i 1812
Foto: Foto: Arnfinn Kjelland (2009).

Sivert Olsen (født 10. januar 1736 i Lesja, død 12. oktober 1812 i Herøy), var en betydelig handelsmann, kirkeeier og proprietær i Herøy på Sunnmøre fra 1770 til han døde. Han ble gift to ganger, første kone kom fra Molde og het Anna Olava Berg, etter at hun døde i 1785 giftet han seg på nytt i 1789 med Ingeborg Margrethe Rødseth.

Opprinnelse

Det var lenge uvisst hvor Sivert egentlig kom fra og i Bjarne Rabben sine bøker er han oppført med ukjent fødested. I minneskriftet som sønnen Jacob skrev og fikk trykket i ukebladet Bergens Adressecontoirs Efterretninger den 28. november 1812 står det imidlertid skrevet at han var «(...) fød på Lesøe pr. Molde». Per Myrvaagnes har klart å finne det som trolig er hans dåpsoppføring i Minestralbok for Lesja, den viser imidlertid at det er to år forskjell på den fødselsdatoen som sønnen oppgir og det som er ført i kirkeboken. Det var ikke uvanlig å være usikker på sin egen alder på denne tiden, og det er alikevel sannsynlig at dette er riktig person. Siverts foreldre var Ole Tostensen og Guro Sivertsdatter. De eide gården Lida i Lesja kommune frem til den ble videresolgt i 1742. Etter det flyttet familien trolig til Molde hvor de trolig leide grunn av Hans HolstMoldegård. Det er mulig at Sivert også gikk i lære hos Hans Holst.

Tyskholmen

Sivert jobbet for moldefirmaet Eeg og Ord som var drevet av futen Jacob Andreas Eeg og den innvandrede skotten John Ord. Ord var svoger eller svigersønn av Jacob Eeg. Den 2. august 1760 kjøpte Eeg og Ord husene på Hundsværholmen (holmen kalles også Tyskholmen) fra kommerceråd Hans Holtermann for 1200 riksdaler, grunnen var eid av Borgund Mensalgods. Sivert er første gang nevnt på Tyskholmen i 1762, dette året er han oppført som handelssvein sammen med Jens Brandal. Etter 1764 ser det ut til at Sivert er den eneste handelssveinen på stedet.

I 1766 giftet han seg med den ti år yngre skredderdatteren Anna Olava Berg, bryllupet ble holdt i Molde. Paret fikk tre barn i tiden de bodde på Tyskholmen. Tidligere samme år ble det holdt skifte etter Anna Olavas far Jacob Berg. I dette skiftet er Sivert oppført med utestående gjeld, og han er da omtalt som monsieur, en respektabel tittel for en som er så tidlig i karrieren.

Eeg og Ord, og dermed også Sivert Olsen, var en del av det jeg har valgt å kalle Fiskeoppkjøpere fra Molde og Kristiansund.

Herøy

I 1770 kjøpte han Herøy gård på auksjon for 608rd. Der startet han opp sin egen handel, trolig med den gamle eieren, Karen Sofie Høegh, sitt handelsløyve i den første tiden. Han og en annen handelsmann ved navn Christopher Tjærandson Rønneberg er regnet som de største handelsmenn i området de siste tiårene av 1700-tallet, de var begge også betydelige proprietærer og kirkeeiere.

Sivert Olsen var en av tre menn fra Herøy som var opprinnelige medlemmer av Syndmøre Practiske Landhusholdningsselskap som ble startet av sorenskriver Melchior Falch og presten og opplysningsmannen Hans Strøm i 1773. Innbydelsen var sendt ut til «alle som var over bondestanden» på Sunnmøre. Selv om han var medlem fra starten av ser det ikke ut til at han har vært deltager på årsmøtene.

Skiftet etter Anna Olava ble holdt i 1788, og viser hvor mye han eide da. Formuen var etter gjeld og omkostninger på 10866 riksdaler. Han eide da 26 jordeiendommer, i tillegg var han da eier av Herøy kirke (Møre og Romsdal) og Rovde kirke, han hadde i tillegg eierskap i Volda kirke og Sande kirke.

I 1789 giftet han seg på nytt med Ingeborg Margrethe Rødseth. De fikk seks barn sammen, alle i løpet av de første ti årene av ekteskapet. De ble boende på Hærøy der Sivert døde i 1812. Skiftet hans tok to år å utarbeide, og han hadde da en nettoformue på 11959 riksdaler.

Tiende

Hovedgrunnen for å kjøpe kirker var nok at man da var berettiget på tiende fra medlemmene av sognet. Korntienden var en tiendedel av avlingen, men fisketienden var det mer uklare rettningslinjer rundt. Det var vanskelig å bevise hvor mye som hadde blitt fisket, og hvor fiskingen hadde foregått. Praksisen var at fiskerne skulle betale halvparten av preste- og kirketienden til det området fisken var hentet, og halvparten til sitt eget hjemsted. Dette førte til mange rettstvister både for Sivert og andre i hans samtid. For Siverts tilfelle er det spesielt fra 1785 at disse tvistene havner i retten. Det er ikke snakk om store summer, og Sivert gikk nok i retten for sine prinsipper fremfor økonomiske årsaker.

Litteratur

  • Myrvaagnes, Per 2007: Sivert Olsen paa Herøe. Kirkeeier. Proprietair. Handelsmand. Efterslegt m.m. Eige forlag, Volda.
  • Rabben, Bjarne 1972: Herøyboka. Bygdesoga I. Herøy Sogelag.
  • Kjelland, Arnfinn 1992: Bygdebok for Lesja. Bind 2. Gards- og slektshistorie for nørdre del av Lesja hovudsokn. Lesja kommune.

Eksterne lenker