Spydeberg kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 6. feb. 2014 kl. 13:50 av Cnyborg (Samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Spydeberg kommune
0123 Spydeberg komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0123
Fylke Østfold
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall (2018)
Målform bokmål
Nettside Nettside

Spydeberg kommune er ei bygd, en kommune og et prestegjeld i Indre Østfold. Spydeberg grenser i vest mot Hobøl, i nord mot Enebakk, i nordøst mot Trøgstad, i øst mot Askim, og i sør mot Skiptvet og Våler. Grensene mot nabokommunene har vært uendra siden 1838.

Helt til 2010 utgjorde bygda også et eget lensmannsdistrikt. I 2010 ble lensmannsdistriktene i Indre Østfold slått sammen med felles kontor i Askim (Indre Østfold politistasjon). I eldre tid utgjorde Skiptvet og Spydeberg bygdelaget Vemme (Vimar), som er nevnt i kilder fra seinmiddelalderen. Oluf Rygh skriver at «Som Del deraf nævnes Uppvimar, som maa svare til det nuværende Spydeberg».

Rundt 60 prosent bor i tettstedet Spydeberg. Tettstedet og kommunen har hatt sterk vekst i flere tiår p.g.a. nærheten til Oslo. Fra Spydeberg stasjon, på Østfoldbanens østre linje, tar det i 2012 ca. 45 minutter til Oslo S.

Bygde- og innbyggernavn

Bygdenavnet uttales tradisjonelt /spebbær/, men den skriftspråkpåvirka varianten /spy:debær/ er etter hvert blitt vanlig. Spydeberg er opphavelig navn på prestegården, som ligger på ei høgd med flere framskytende spisser. Det kan være disse som er sammenlikna med spydblad.

Etter Norsk stadnamnleksikon kalles en person fra Spydeberg for speberging (spebærring).

Befolkningsutvikling

Spydeberg stasjon tidlig på 1900-tallet. Spydeberg tettsted har vokst fram rundt denne stasjonen på østre linje (ferdig 1882).
Foto: Norsk Jernbanemuseum

Folketallet i Spydeberg har i etterkrigstida vært økende. Fra 1951 til 2012 ble det omtrent fordobla, fra 2873 til 5348 innbyggere. Bare i tiårsperioden 1996–2006 hadde folkemengden i Spydeberg en økning på hele 13,1 %. I Østfold var det bare Hobøl som vokste mer.

Kilder og litteratur