Store Strandgate i Christiania omkring 1800: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «[[Kategori:v» til «[[Kategori:V»)
 
(31 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{FOG-SG 1830 klikkbart}}
{{FOG-SG 1830 klikkbart}}
'''[[Store Strandgate i Christiania omkring 1800]]''' er et historisk tilbakeblikk på gata i [[Oslo sentrum]] som i dag heter [[Fred. Olsens gate]], men som den gang het Store Strandgate. Fokus her er på området vest for Jernbanetorget. Gaten lå dels i Østre, dels i Søndre Kvarter av Kvadraturen. Skillet gikk ved Tollbugata.
<onlyinclude>{{thumb|Fred.Olsensgate13.gatebilde.OB.Y0652.jpg|Motiv fra Fred. Olsens gate omkring 1935, kort tid etter at gata skifta navn.|Ragnvald Væring.}}
'''[[Store Strandgate i Christiania omkring 1800]]''' er et historisk tilbakeblikk på gata i [[Oslo sentrum]] som i dag heter [[Fred. Olsens gate]], men som den gang het Store Strandgate. Fokus her er på området vest for [[Jernbanetorget (Oslo)|Jernbanetorget]]. Gaten lå dels i Østre, dels i Søndre Kvarter av [[Kvadraturen (Oslo)|Kvadraturen]]. Skillet gikk ved [[Tollbugata (Oslo)|Tollbugata]]. </onlyinclude>


Oversikten som er gjort her dekker hus som lå mot Store Strandgate, selv om de i senere tid kan ha hatt adresse til andre gater. På 1700- og tidlig 1800-tallet ble det ikke brukt adresser. Dette gjaldt både i branntakster og i folketellingen i 1801. For å finne dagens adresser for eiendommene har vi brukt gårdenes numre i kildene, sammenholdt med et kart fra 1830 som viser disse numrene, og som er mulig å knytte til dagens adresser.
For å lese mer om de enkelte eiendommene og menneskene som bodde der klikker du på eiendommene i kartet.  


For å lese mer om de enkelte eiendommene og menneskene som bodde der klikker du eiendommene i kartet.    
== Den tidlige historien til eiendommene i Store Strandgate (Fred. Olsens gate) ==
<onlyinclude>Da Christiania ble etablert i 1624, ble byen lagt tett inntil den daværende strandlinjen som i dag er [[Dronningens gate (Oslo)|Dronningens gate]]. Gatene [[Skippergata (Oslo)|Skippergata]], Fred. Olsens gate og [[Strandgata (Oslo)|Strandgata]] fantes da ikke. Disse ble regulert for byutvidelse i 1657 da det ble tomtemangel innenfor byens voller. Stattholder [[Niels Trolle]] tillot folk å bygge oppfylt grunn ute i Bjørvika, mot at de selv bekostet fyllmasser og tiltak for å stabilisere grunnen. Ingeniøroffiseren [[Willem Coucheron]] utarbeidet en «reguleringsplan» for forlengelse av de øst-vest-gående gatene og anlegg av tre rekker kvartaler utenfor Dronningens gate.</onlyinclude>             


== Den tidlige historien til eiendommene i Store Strandgate (Fred. Olsens Gate) ==
I de første tiårene var det to rekker med kvartaler utenfor Dronningens gate mellom dagens [[Karl Johans gate]] og [[Rådhusgata (Oslo)|Rådhusgata]] som ble fylt igjen. Området var langgrunt, og alt kort tid etter byens etablering var det blitt anlagt brygger i forlengelse av de to vikigste gatene, Rådhusgata og [[Tollbugata (Oslo)|Tollbugata]]. Bryggene var ca. 200 meter lange og endte på vann som var dypt nok til at skip kunne losse og laste varer. Ytterst ble det bygget sjøboder på pæler. Trebryggene ble i takt med utfyllingen omgjort til gater. Området som i dag kalles [[Jernbanetorget]] og videre til [[Akerselva|Akerselven]] var inn i de første tiårene av 1700-tallet fremdeles sjø, men også der ble det fylt igjen.              
Da Christiania ble etablert i 1624 ble byen lagt tett inntil den daværende strandlinjen som i dag er Dronningensgate. Gatene Skippergata, Fred. Olsens gate og Strandgata fantes da ikke. Disse kom først til i siste halvdel av 1600-tallet og tidlig 1700-tallet etterhvert som avfall fra byen, sammen med sagspon og mudder fra bekkene og elvene fylte igjen havneområdet.                


Det var først og fremst området mellom dagens Tollbugata og Rådhusgata som ble fylt igjen. Området var langgrunt, og alt kort tid etter byens etablering ble det anlagt brygger i forlengelse av disse to gatene. Bryggene var vel 250 meter og lettet lossing av skip. Det var særlig mellom de to bryggene at det ble fylt igjen. Området som i dag kalles Jernbanetorget og bort til Akerselven var inn i de første tiårene av 1700-tallet fremdeles sjø, men også der ble det fylt igjen               
I de første femti årene etter at oppfyllingen begynte ble de regulerte kvartalene bebygget med bygårder, for det meste med hus av laft eller utmurt bindingsverk, siden murtvangen ikke ble gjort gjeldende her. Utenfor ble det oppført sjøboder av tre begge sider av de to bryggene.<ref>Lars Roede: ''Historisk atlas over Oslo'', Oslo : Pax forlag, 2016, kart 1657, 1680, ca. 1700, 1708.</ref> <ref>Yngvar Kjelstrup: [https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2016061748102 Oslo havns historie] : for tidsrommet inntil 1954, Oslo : Oslo havnevesen, 1962, s. 10-57</ref> I 1708 herjet  en stor brann som ødela store deler av trebebyggelsen øst for Dronningens gate, både bygårder og sjøboder. I kjølvannet av denne brannen skjedde en kraftig innstramming i håndhevelsen av [[murtvang|Christianias murlover]] - nå måtte alle nye bygg i området reises i mur eller bindingsverk.<ref>Lars Roede; ''Byen bytter byggeskikk'', Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 93-104.</ref> Gamle bygg fikk likevel stå.
 
I den tidlige fasen etter oppfyllingen var området bebygget særlig av sjøboder i tre, men også av noe annen laftet bebyggelse.<ref>Yngvar Kjelstrup: [https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2016061748102 Oslo havns historie] : for tidsrommet inntil 1954, Oslo : Oslo havnevesen, 1962, s. 10-57</ref> I 1708 herjet  en stor brann som ødela det meste av trebebyggelsen vest for dagens Karl Johan. I kjølvannet av denne brannen skjedde en kraftig innstramming i håndhevelsen av Christianias murlover - nå måtte alle nye bygg i området reises i mur eller bindingsverk.<ref>Lars Rode; ''Byen bytter byggeskikk'', Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 93-104.</ref> Gamle bygg fikk likevel stå.      


== Bebyggelsen på slutten av 1700-tallet ==
== Bebyggelsen på slutten av 1700-tallet ==
Der området nederst i kvadraturen på slutten av 1600-tallet og starten av 1700-tallet hadde vært preget av sjøboder, og trolig litt fattigslig laftet bebyggelse på våte tomter med evig flomfare, var situasjonen en helt annen i siste halvdel av 1700-tallet. Byvekst, men også vekst i handelen hadde skapt etterspørsel etter tomter som var sentrale. En gjennomgang av Branntakstforarbeidene i 1766 viser at i både Søndre og Østre Kvartal, som Store Strandgate var del av, hadde bygningsmassen jevnt over høy verdi, i snitt 1244 riksdaler og 838 riksdaler. Eiendommene som lå i Store Strandgate, på vestsiden av det som i dag er Jernbanetorget, hadde en snittverdi på 3314 riksdaler. Dette var langt høyere enn de 618 riksdalene som var gjennomsnittsverdien på eiendommer i byen.<ref>R. Hutchison: [https://forskning.no/blogg/ragnhild-hutchisons-blogg/oslo-havn-1798-velstand-i-grell-ulikhet Oslo havn 1798 - velstand og grell ulikhet], Forskning.no, 27.5.2018</ref> Årsaken var at det i denne gaten lå flere store gårder som tilhørte noen av byens mest velstående handelsmenn.
Området lengst øst i kvadraturen hadde på slutten av 1600-tallet og starten av 1700-tallet litt fattigslig trebebyggelse på våte tomter, og mange tomter var lenge ubebygget.  Situasjonen var en helt annen i siste halvdel av 1700-tallet. Byvekst og økende handel hadde skapt etterspørsel etter sentrale tomter nær havnen. Branntakstene fra 1766 viser at i både Søndre og Østre Kvartal, som Store Strandgate var del av, hadde bygningsmassen jevnt over høy verdi, i snitt 1244 riksdaler og 838 riksdaler. Eiendommene som lå i Store Strandgate, på vestsiden av det som i dag er Jernbanetorget, hadde en snittverdi på 3314 riksdaler. Dette var langt høyere enn de 618 riksdalene som var gjennomsnittsverdien på eiendommer i byen.<ref>R. Hutchison: [https://forskning.no/blogg/ragnhild-hutchisons-blogg/oslo-havn-1798-velstand-i-grell-ulikhet Oslo havn 1798 - velstand og grell ulikhet], Forskning.no, 27.5.2018</ref> Årsaken var at det i denne gaten lå flere store gårder som tilhørte noen av byens mest velstående handelsmenn.


Bebyggelsens utseende endret seg gjennom århundret. Der Store Strandgate på 1600 og tidlig 1700-tallet var preget av trebebyggelse, var det et helt annet skue fra midten av 1700-tallet. Branntakstforberedelsene i 1766 viser at bare et fåtall av de laftede byggene stod igjen. I stede var det reist bygg enten helt i bindingsverk, eller bindingsverk kombinert med grunnmur, altså mur av naturstein. Mot slutten av århundret skjedde det ytterlige endringer. Lars Rodes undersøkelser av Oslos bebyggelse i denne perioden har funnet at det trolig skjedde en bølge av fasadeutbedringer, og også i Fred. Olsensgate. Bindingsverk og grunnmur ble forblendet, altså dekket av murpuss, og så kalket i lyse farger.<ref>Lars Rode; ''Byen bytter byggeskikk'', Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 82 -104.</ref> Dette skimtes også i de få bildene som viser byen årene rundt 1800.
Bebyggelsens utseende endret seg gjennom århundret. Der Store Strandgate på 1600 og tidlig 1700-tallet var preget av trebebyggelse, var det et helt annet skue fra midten av 1700-tallet. Branntakstene i 1766 viser at bare et fåtall av de laftehusene stod igjen. I stedet var det reist bygninger enten helt i bindingsverk, eller i bindingsverk kombinert med «Grundmur», altså murverk av teglstein. I oppgangstidene rundt 1800 skjedde det ytterlige endringer. Lars Roedes undersøkelser av Oslos bebyggelse i denne perioden viser at det trolig skjedde en bølge av fasadeutbedringer, også i Fred. Olsens gate. Bindingsverk og laftevegger ble [[forblending|forblendet]] med teglmur eller dekket av murpuss, og så kalket i lyse farger.<ref>Lars Roede; ''Byen bytter byggeskikk'', Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 82 -104.</ref> Dette skimtes også i de få bildene som viser byen årene rundt 1800.


En eiendom i dette området bestod gjerne av en forbygning, en sidebygning og en bakbygning. Forbygningen var hovedhuset. Det var gjerne i dette at eieren bodde, og den det var lagt mest penger i. Sidebygningen og bakbygningen synes også å ofte ha vært enten helt eller delvis bebodd, men også ofte var det også oppbevaringsrom eller rom til husdyr der.                
En eiendom i dette området bestod gjerne av en forbygning, en sidebygning og en bakbygning. Forbygningen var hovedhuset. Det var gjerne i dette at eieren bodde, og den det var lagt mest penger i. Sidebygningen og bakbygningen var ofte helt eller delvis bebodd av leieboere eller tjenestefolk, men de fleste hadde også også lagerrom og husdyrrom. Håndverkere hadde sine verksteder i bakbygningene.


==Beboere i 1801==
==Beboere i 1801==
 
{|style="float:right; clear:right; " class="wikitable"
Folketellingen i 1801 gir et unikt innblikk i hvem som bodde i husene i Store Strandgate. Igjen; her er fokus på eiendommene mellom Østre gate (dagens Karl Johans gate og Rådhusgata). I folketellingen var det oppført  til sammen 169 beboerne på dette strekket. Disse var fordelt på 21 husholdnigner og bosatt på 15 eiendommer. Det gir et snitt på 11 personer per eiendom, og 8 per husstand.     
|-style="vertical-align:top;"
 
|+Yrkesfordeling i 1801
På en del personer har folketellingen i 1801 også registrert yrke. Dette gjør det mulig å lage en oversikt (se egen tabell). En oppsummering av de overordnede trendene i yrkene blant beboerne i gaten viser at det var flest tjenestefolk. Kjøpmann var den nest største gruppen. Andre grupper som utmerker seg var de med militær tilknytning, men også tollere og yrket knyttet til frakt. Førstnevnte var ofte losjerende, og hadde sitt daglige virke på Akershus eller var elever ved den militære skole. Tollerne må sees i sammenheng med nærhet til Tollboden, mens de som drev med frakt; enten i forbindelse med sjøbodene og skipene i havnen.   
|''Yrke''
 
|''Ant.''
{| class="wikitable"
|-
|Apotekersvenn
|Apotekersvenn
|1
|1
Linje 49: Linje 48:
|-
|-
|Gårdsgutt
|Gårdsgutt
|3
|4
|-
|-
|Gårdskar
|Gårdskar
Linje 61: Linje 60:
|-
|-
|[[Høker]]
|[[Høker]]
|1
|2
|-
|-
|[[Kadett]]
|[[Kadett]]
Linje 70: Linje 69:
|-
|-
|Kjøpmann
|Kjøpmann
|7
|8
|-
|-
|Kokk (mann)
|Kokk (mann)
Linje 82: Linje 81:
|-
|-
|Kokkepike
|Kokkepike
|1
|-
|Krambodkar
|1
|1
|-
|-
Linje 106: Linje 108:
|-
|-
|Parykkmaker
|Parykkmaker
|1
|2
|-
|-
|[[Possessionarius]]
|[[Possessionarius]]
Linje 121: Linje 123:
|-
|-
|Skoleelev
|Skoleelev
|3
|5
|-
|Stempelpapirforhandler
|1
|-
|-
|Stuepike
|Stuepike
Linje 136: Linje 141:
|-
|-
|Tjenestefolk (kvinner)
|Tjenestefolk (kvinner)
|18
|25
|-
|-
|Tjenestefolk (menn)
|Tjenestefolk (menn)
|4
|5
|-
|-
|Tollbetjent
|Tollbetjent
Linje 160: Linje 165:
|-
|-
|Yrke ikke oppgitt
|Yrke ikke oppgitt
|71
|83
|}    
|}
 
Folketellingen i 1801 gir et unikt innblikk i hvem som bodde i husene i Store Strandgate. Igjen; her er fokus på eiendommene mellom Østre gate (dagens Karl Johans gate og Rådhusgata). I folketellingen var det oppført til sammen 197 beboerne på dette strekket. Disse var fordelt på 26 husholdnigner og bosatt på 17 eiendommer. Det gir et snitt på 11,5 personer per eiendom og 6,5 per husstand. Du finner hele lista samla på [[Store Strandgate i Christiania omkring 1800/1801-telling|denne sida]]. 
 
På en del personer har folketellingen i 1801 også registrert yrke. Dette gjør det mulig å lage en oversikt (se egen tabell). En oppsummering av de overordnede trendene i yrkene blant beboerne i gaten viser at det var flest tjenestefolk. Kjøpmann var den nest største gruppen. Andre grupper som utmerker seg var de med militær tilknytning, men også tollere og yrket knyttet til frakt. Førstnevnte var ofte losjerende, og hadde sitt daglige virke på Akershus eller var elever ved den militære skole. Tollerne må sees i sammenheng med nærhet til Tollboden, mens de som drev med frakt; enten i forbindelse med sjøbodene og skipene i havnen.
 
== Kildearbeidet som ligger bak ==
Oversikten som er gjort her dekker hus som lå mot Store Strandgate, selv om de i senere tid kan ha hatt adresse til andre gater. På 1700- og tidlig 1800-tallet ble det ikke brukt adresser. Dette gjaldt både i branntakster og i folketellingen i 1801. For å finne dagens adresser for eiendommene har vi brukt gårdenes numre i kildene, sammenholdt med et kart fra 1830 som viser disse numrene, og som er mulig å knytte til dagens adresser. I arbeidet med beboerne på hver enkelt eiendom skal det pressiseres at det i Folketellingen i 1801 ble oppgitt alder, ikke fødselsår. Vi har her regnet ut estimert fødselsår, som kan korrigeres dersom vi har sikre data. Alle navn, yrker og annen informasjon er gjengitt slik de er skrevet i folketellinga.


I 1801 ble det oppgitt alder, ikke fødselsår. Vi har her regnet ut estimert fødselsår, som kan korrigeres dersom vi har sikre data.
==Referanser==


Alle navn, yrker og annen informasjon er gjengitt slik de er skrevet i folketellinga.
<references/>
{| class="wikitable sortable"
! Navn !! Alder !! Født !! Fødested !! Familiestilling !! Sivilstand !! Yrke !! Husnr. 1801 !! Husstand !! Eiendom 2017 !! Død !!  HBR !! Merknader
|-
| Christian Myhre  || 75 || 1726 || -  || Huusbond  || Givt anden gang  || Kiøbmand || 224 || 1 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || || {{hbr-kjelde|pf01058232001466|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Chatharina  || 53 || 1748 || -  || Hans koene  || Givt første gang  || - || 224 || 1 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001467|oppføring|kort}}
|
|-
| Chirsten Arnesen  || 13 || 1788 || -  || Hans datter datter  || Ugivt  || - || 224 || 1 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001468|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Arnesen  || 11 || 1790 || -  || Hans datter datter  || Ugivt  || - || 224 || 1 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001469|oppføring|kort}}
|
|-
| Gudbiør Olsdatter  || 22 || 1779 || -  || Tieneste pige  || Ugivt  || - || 224 || 1 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001470|oppføring|kort}}
|
|-
| Peder Olsen Rostnov  || 49 || 1752 || -  || Tilleje  || Givt anden gang  || Vrager i byen || 224 || 2 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001471|oppføring|kort}}
|
|-
| Berthe Larsdatter  || 42 || 1759 || -  || Hans koene  || Givt anden gang  || - || 224 || 2 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001472|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Maria  || 47 || 1754 || -  || Tieneste pige  || Enke efter første ægteskab  || - || 224 || 2 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001473|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Wegner  || 30 || 1771 || -  || Huusbonde  || 1te gang gift  || Procurator || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001474|oppføring|kort}}
|
|-
| Hellene Maria Wegner*  || 25 || 1776 || -  || Hans kone  || 1te gang gift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001475|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Petter Wegener  || 4 || 1797 || -  || Deres ældste søn  || Ugift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001476|oppføring|kort}}
|
|-
| Harrald Wegener  || 2 || 1799 || -  || Deres søn  || Ugift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001477|oppføring|kort}}
|
|-
| Agnete Elisabet Olsdatter*  || 1 || 1800 || -  || Deres datter  || Ugift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001478|oppføring|kort}}
|
|-
| Barbara Knudsdatter  || 32 || 1769 || -  || Tieneste pige  || Ugift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001479|oppføring|kort}}
|
|-
| Anna Dorothea Jacobsdatter  || 20 || 1781 || -  || Tienestepige  || Ugift  || - || 224 || 3 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001480|oppføring|kort}}
|
|-
| Elen Michelsen  || 68 || 1733 || -  || Til leje  || Enke efter første ægteskab  || - || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001481|oppføring|kort}}
|
|-
| Lars Michelsen  || 34 || 1767 || -  || Hendes søn  || Ugivt  || Loots || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001482|oppføring|kort}}
|
|-
| Christine Michelsdatter  || 40 || 1761 || -  || Hendes datter  || Ugivt  || - || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001483|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Michelsdatter  || 38 || 1763 || -  || Hendes datter  || Ugivt  || - || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001484|oppføring|kort}}
|
|-
| Nicolay Michelsen  || 33 || 1768 || -  || Hendes søn  || Ugivt  || Styrmand || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001485|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Pedersdatter  || 9 || 1792 || -  || Hendes datter datter  || Ugivt  || - || 224 || 4 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001486|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Antonsen  || 59 || 1742 || -  || Til leje  || Enke efter første ægteskab  || - || 224 || 5 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001487|oppføring|kort}}
|
|-
| Berthel Antonisen  || 17 || 1784 || -  || Hendes søn  || Ugivt  || Skibsdreng || 224 || 5 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001488|oppføring|kort}}
|
|-
| Erland Delphin  || 27 || 1774 || -  || Logeer  || Ugivt  || Apoteker svend || 224 || 5 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001489|oppføring|kort}}
|
|-
| Elisabeth Karlsdatter  || 66 || 1735 || -  || Tilleje  || Enke efter første ægteskab  || - || 224 || 6 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001490|oppføring|kort}}
|
|-
| Christopher Gutthorm  || 31 || 1770 || -  || Hendes søn  || Ugivt  || Loots || 224 || 6 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001491|oppføring|kort}}
|
|-
| Berthe Maria  || 29 || 1772 || -  || Tieneste pige  || Ugivt  || -  || 224 || 6 || [[Rådhusgata 1 (Oslo)|Rådhusgata 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001492|oppføring|kort}}
|
|-
| Morten Berner  || 75 || 1726 || - || Huusbond || Begge i første ægteskab || Kiøbmand og commesioner || 225 || 1 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001445|oppføring|kort}}
|
|-
| Anniken Møller  || 56 || 1745 || - || Hans koene || Begge i første ægteskab || - || 225 || 1 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001446|oppføring|kort}}
|
|-
| Siri Johanesdatter  || 42 || 1759 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 225 || 1 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001447|oppføring|kort}}
|
|-
| Anders Tangen  || 40 || 1761 || - || Til leye || Begge i første ægteskab || Fragtemand || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001448|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Thronsdatter  || 47 || 1754 || - || Hans koene || Begge i første ægteskab || - || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001449|oppføring|kort}}
|
|-
| Gunild Nielsdatter  || 71 || 1730 || - || Hans moder || Enke efter første ægteskab || - || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001450|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Andersen  || 7 || 1794 || - || Deres søn || Ugivt || - || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001451|oppføring|kort}}
|
|-
| Gunild Andersdatter  || 10 || 1791 || - || Deres datter || Ugivt || - || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001452|oppføring|kort}}
|
|-
| Ingeborg Stephensdatter  || 30 || 1771 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 225 || 2 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001453|oppføring|kort}}
|
|-
| [[Herman Amberg (1754–1837)|Herman Amberg]]  || 47 || 1754 || - || Logeer || Begge i første ægteskab || Overlærer ved cathedralskolen || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || 1837 ||{{hbr-kjelde|pf01058232001454|oppføring|kort}}
|Senere rektor ved [[Kristiansand katedralskole]].
|-
| Marthe Bonsach  || 44 || 1757 || - || Hans koene || Begge i første ægteskab || - || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001455|oppføring|kort}}
|
|-
| Magrethe Larsen  || 16 || 1785 || - || Hans beslægtning || Ugivt || - || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001456|oppføring|kort}}
|
|-
| Otto Daries Pettersen  || 16 || 1785 || - || Logeer || Ugivt || Disipler paa cathedralskolen || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001457|oppføring|kort}}
|
|-
| Petter Johan Pettersen  || 14 || 1787 || - || Logeer || Ugivt || Disipler paa cathedralskolen || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001458|oppføring|kort}}
|
|-
| Erich Nicolay Saxild  || 14 || 1787 || - || Logeer || Ugivt || Disipler paa cathedralskolen || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001459|oppføring|kort}}
|
|-
| Bodil Gierlofsdatter  || 43 || 1758 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 225 || 3 || [[Fred. Olsens gate 1 (Oslo)|Fred. Olsens gate 1]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001460|oppføring|kort}}
|
|-
| David Brede  || 59 || 1742 || - || Huusbonde || Givt 2dn gang || Kiøbmand || 222 || 1 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002176|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Magdalene Schavinus  || 53 || 1748 || - || Hans kone || Givt 2dn gang || - || 222 || 1 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002177|oppføring|kort}}
|
|-
| Dorothea Chatrine Dahs  || 25 || 1776 || - || Huusbondens søster datter || Ugivt || - || 222 || 1 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002178|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Johannesen  || 27 || 1774 || - || Tieneste karl || Ugivt || Atellerist || 222 || 1 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002179|oppføring|kort}}
|
|-
| Gunnild Monsdatter  || 31 || 1770 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 222 || 1 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002180|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Løvestad  || 70 || 1731 || - || Til leje || Givt 2dn gang || Høkker || 222 || 2 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002181|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Christiansdatter  || 56 || 1745 || - || Hans kone || Givt 1te gang || - || 222 || 2 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002182|oppføring|kort}}
|
|-
| Berthe Pedersdatter  || 38 || 1763 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 222 || 2 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002183|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Nicolay Jørgensen  || 7 || 1794 || - || Konens broder søns søn || Ugivt || - || 222 || 2 || [[Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b (Oslo)|Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002184|oppføring|kort}}
|
|-
| [[Jørgen Pløen (1742–1817)|Jørgen Pløen]]  || 58 || 1742|| - || Hosbonde || Gift 1te gang || Kjøbmand || 128-129 || 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || 1817 ||{{hbr-kjelde|pf01058232001162|oppføring|kort}}
|
|-
| Anichen Pløen  || 47 || 1754 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001163|oppføring|kort}}
|
|-
| Lovise Pløen  || 16 || 1785 || - || Datter || Ugift || - || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001164|oppføring|kort}}
|
|-
| Cathrine Pløen  || 19 || 1782 || - || Broder datter til manden || Ugift || - || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001165|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Larsdatter  || 46 || 1755 || - || - || Ugift || Huusholderske || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001166|oppføring|kort}}
|
|-
| Helvig Jacobsdatter  || 29 || 1772 || - || - || Ugift || Stue piige || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001167|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Olsdatter  || 29 || 1772 || - || - || Ugift || Jomfrue piige || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001168|oppføring|kort}}
|
|-
| Inger Andersdatter  || 25 || 1776 || - || - || Ugift || Kokke piige || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001169|oppføring|kort}}
|
|-
| Ingebor Engebretsdatter  || 18 || 1783 || - || - || Ugift || Gaards piige || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001170|oppføring|kort}}
|
|-
| Christen Christensen  || 37 || 1764 || - || - || Ugift || Kudsk || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001171|oppføring|kort}}
|
|-
| Halvor Christensen  || 26 || 1775 || - || - || Ugift || Tjener || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001172|oppføring|kort}}
|
|-
| Lars Christophersen  || 23 || 1778 || - || - || Ugift || Gaards dreng || 128-129|| 1 || [[Fred. Olsens gate 2 (Oslo)|Fred. Olsens gate 2]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001173|oppføring|kort}}
|
|-
| Jens Thyrholm  || 26 || 1775 || - || Logeer || Begge i første ægteskab || Kiøbmand || 226 || 1 || [[Fred. Olsens gate 3 (Oslo)|Fred. Olsens gate 3]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001462|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Petrea Werner  || 21 || 1780 || - || Hans kone || Begge i første ægteskab || - || 226 || 1 || [[Fred. Olsens gate 3 (Oslo)|Fred. Olsens gate 3]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001463|oppføring|kort}}
|
|-
| Berthe Maria Monsdatter  || 20 || 1781 || - || Tieneste pige || - || - || 226 || 1 || [[Fred. Olsens gate 3 (Oslo)|Fred. Olsens gate 3]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001464|oppføring|kort}}
|
|-
| Henning Fuglborg  || 50 || 1751 || - || Huusbond || G.f.g. || Kiøbmand || 220 || 1 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002233|oppføring|kort}}
|
|-
| Birgitha Meyer  || 51 || 1750 || - || Hands kone || G.a.g. || - || 220 || 1 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002234|oppføring|kort}}
|
|-
| Johs. Hg. Fuglberg  || 17 || 1784 || - || Hands br. søn || Ugivt || - || 220 || 1 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002235|oppføring|kort}}
|
|-
| Marthe Gundersdatter  || 36 || 1765 || - || Tieneste pige || Ugivt || - || 220 || 1 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002236|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Wold  || 48 || 1753 || - || Tieneste karl || Ugivt || - || 220 || 1 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002237|oppføring|kort}}
|
|-
| Christen Christensen Frydenberg  || 66 || 1735 || - || Til leje || Enkemand efter 1te ægteskab || Lods || 220 || 2 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002238|oppføring|kort}}
|
|-
| Maria Jørgensdatter  || 46 || 1755 || - || Tieneste pige || Enke efter 1te ægteskab || - || 220 || 2 || [[Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b (Oslo)|Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3b]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232002239|oppføring|kort}}
|
|-
| Friderich Thoms  || 45 || 1756 || - || Huusbonde || Begge i første ægteskab || Traktøer og kiøbmand || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001403|oppføring|kort}}
|
|-
| Isabelle Ravild  || 50 || 1751 || - || Hans koene || Begge i første ægteskab || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001404|oppføring|kort}}
|
|-
| Christiana Fridericha Friderichsdatter*  || 18 || 1783 || - || Deres datter || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001405|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Thoms  || 16 || 1785 || - || Deres datter || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001406|oppføring|kort}}
|
|-
| Bernt August Fridrich Thoms  || 13 || 1788 || - || Deres søn || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001407|oppføring|kort}}
|
|-
| Marthe Andersdatter  || 46 || 1755 || - || Tienestefolk || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001408|oppføring|kort}}
|
|-
| Inger Sophie  || 22 || 1779 || - || Tienestefolk || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001409|oppføring|kort}}
|
|-
| Marthe Maria  || 35 || 1766 || - || Tienestefolk || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001410|oppføring|kort}}
|
|-
| Else Sørensdatter  || 27 || 1774 || - || Tienestefolk || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001411|oppføring|kort}}
|
|-
| Kari Hansdatter  || 24 || 1777 || - || Tienestefolk || Ugivt || - || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001412|oppføring|kort}}
|
|-
| Christopher Hansen  || 25 || 1776 || - || Tienestefolk || Ugivt || Tiener || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001413|oppføring|kort}}
|
|-
| Gunder Ottosen  || 28 || 1773 || - || Tienestefolk || Ugivt || Tiener || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001414|oppføring|kort}}
|
|-
| Embreth Johannesen  || 26 || 1775 || - || Tienestefolk || Ugivt || Gaardskarl || 227 || 2 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001415|oppføring|kort}}
|
|-
| Petronelle Pedersdatter  || 66 || 1735 || - || Til leye || Enke efter første ægteskab || Ernærer sig ved marketenteri || 227 || 3 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001416|oppføring|kort}}
|
|-
| Kiel Pedersen Havelsruud  || 23 || 1778 || - || Hendes søn || Ugivt || - || 227 || 3 || [[Tollbugata 4 (Oslo)|Tollbugata 4]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001417|oppføring|kort}}
|
|-
| Jacob Andreas Hartvig  || 62 || 1739 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Toldskriver || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000860|oppføring|kort}}
|
|-
| Sophia Carolina Friderica Hartvig*  || 59 || 1742 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000861|oppføring|kort}}
|
|-
| Andreas Peter Marqvart Jacobsen*  || 24 || 1777 || - || Sønnen || Ugift || Candidatus theologie || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000862|oppføring|kort}}
|
|-
| Elisabeth Christine Jacobsdatter*  || 20 || 1781 || - || Datter || Ugift || - || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000863|oppføring|kort}}
|
|-
| Maximiliana Jacobsdatter*  || 17 || 1784 || - || Datter || Ugift || - || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000864|oppføring|kort}}
|
|-
| Inger Erichsdatter  || 25 || 1776 || - || - || Ugift || Tieneste piige || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000865|oppføring|kort}}
|
|-
| [[Hans Jørgen Birch (1750–1811)|Hans Jørgen Birk]]  || 51 || 1750 || - || Logerende || Ugift || Oberkrigs Commisair || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] ||1811 ||{{hbr-kjelde|pf01058232010037|oppføring|kort}}
|
|-
| Poul Birk  || 13 || 1788 || - || Logerende || Ugift || Begge elever ved det militaire institut i Christiania || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000866|oppføring|kort}}
|
|-
| Hans Jørgen Birk  || 11 || 1790 || - || Logerende || Ugift || Begge elever ved det militaire institut i Christiania || 93 || 1 || [[Fred. Olsens gate 5 (Oslo)|Fred. Olsens gate 5]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000867|oppføring|kort}}
|
|-
| [[Bernt Anker]] || 54 || 1747 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Possessionarius || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001175|oppføring|kort}}
|
|-
| [[Mathia Anker (1737–1801)|Mathia Anker]] || 63 || 1738 || - || Hans koene || Gift 2den gang || - || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001176|oppføring|kort}}
|
|-
| Christiane Friderike Gierdrum  || 21 || 1780 || - || - || Ugift || Kammer piige || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001177|oppføring|kort}}
|
|-
| Ingeborg Schmedsrod  || 40 || 1761 || - || - || Ugift || Huusholderske || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001178|oppføring|kort}}
|
|-
| Elen Lund  || 28 || 1773 || - || - || Ugift || Stue piige || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001179|oppføring|kort}}
|
|-
| Karine Syversdatter  || 27 || 1774 || - || - || Ugift || Kocke piige || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001180|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Johnsdatter  || 30 || 1771 || - || - || Ugift || Under kokke || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001181|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Gundersdatter  || 49 || 1752 || - || - || Ugift || Gaards piige || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001182|oppføring|kort}}
|
|-
| Johan Carsten  || 27 || 1774 || - || - || Ugift || Kok || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001183|oppføring|kort}}
|
|-
| Torgrim Andersen  || 23 || 1778 || - || - || Ugift || Tjener || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001184|oppføring|kort}}
|
|-
| Arne Hansen  || 24 || 1777 || - || - || Ugift || Tjener || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001185|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Solimann  || 31 || 1770 || - || - || Ugift || Tjener || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001186|oppføring|kort}}
|
|-
| Nicolay Rotenborg  || 44 || 1757 || - || - || Ugift || Zveitzer || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001187|oppføring|kort}}
|
|-
| Jacob Olsen Holmen  || 29 || 1772 || - || - || Ugift || Kudsk staaer ved jæger corpset || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001188|oppføring|kort}}
|
|-
| Johannes Olsen  || 24 || 1777 || - || - || Ugift || Gartner || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001189|oppføring|kort}}
|
|-
| Peder Johansen  || 20 || 1781 || - || - || Ugift || Gaards dreng || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001190|oppføring|kort}}
|
|-
| Jacob Hansen  || 15 || 1786 || - || - || Ugift || Kokke dreng || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001191|oppføring|kort}}
|
|-
| Morten Anker  || 20 || 1781 || - || Broder søn til manden || Ugift || Gaard og saug bruger || 130-131-137-138 || 1 || [[Paleet (Fred. Olsens gate)|Paleet]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001192|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Evensen  || 48 || 1753 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Bye tjener || 94 || 1 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000869|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Jensdatter Evensen  || 48 || 1753 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 94 || 1 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000870|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Michelsdatter Gierman  || 44 || 1757 || - || - || Ugift || Tjeneste piige || 94 || 1 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000871|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Kieldsen  || 30 || 1771 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Fuldmægtig ved toldboden || 94 || 2 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000872|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Kieldsen  || 32 || 1769 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 94 || 2 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000873|oppføring|kort}}
|
|-
| Kirstine Evensdatter  || 26 || 1775 || - || - || Ugift || Tieneste piige || 94 || 2 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000874|oppføring|kort}}
|
|-
| Justus Gothard Glad  || 12 || 1789 || - || Logerende || Ugift || - || 94 || 2 || [[Fred. Olsens gate 7 (Oslo)|Fred. Olsens gate 7]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000875|oppføring|kort}}
|
|-
| Friderich Schrøder  || 44 || 1757 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Kjøbmand || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000877|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Monsen  || 38 || 1763 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000878|oppføring|kort}}
|
|-
| Friderica Skrøder  || 8 || 1793 || - || Datter || Ugift || - || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000879|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Friderich Skrøder  || 4 || 1797 || - || Søn || Ugift || - || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000880|oppføring|kort}}
|
|-
| Mogens Skrøder  || 2 || 1799 || - || Søn || Ugift || - || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000881|oppføring|kort}}
|
|-
| Marthe Monsen  || 68 || 1733 || - || Moder til koenen || Enke første gang || - || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000882|oppføring|kort}}
|
|-
| Dorthe Nielsdatter  || 40 || 1761 || - || - || Ugift || Tjeneste piige || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000883|oppføring|kort}}
|
|-
| Freds von Widtfeldt  || 32 || 1769 || - || Logerende || Ugift || Lieutenant ved det 2det aggershuuske regiment || 95 || 1 || [[Fred. Olsens gate 9 (Oslo)|Fred. Olsens gate 9]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000884|oppføring|kort}}
|
|-
| Børre Grimsgaard  || 30 || 1771 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Skriver karl || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001066|oppføring|kort}}
|
|-
| Marie Hellene Grimsgaard*  || 32 || 1769 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001067|oppføring|kort}}
|
|-
| Bertiam Christian Grimsgaard  || 7 || 1794 || - || Sønnen || Ugift || - || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001068|oppføring|kort}}
|
|-
| Gustav Grimsgaard  || 6 || 1795 || - || Sønnen || Ugift || - || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001069|oppføring|kort}}
|
|-
| Marthea Grimsgaard  || 2 || 1799 || - || Datter || Ugift || - || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001070|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Gorine Lefeber  || 34 || 1767 || - || Søster til koenen || Ugift || - || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001071|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Andersdatter  || 21 || 1780 || - || - || Ugift || Tjeneste piiger || 112 || 1 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001072|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Christophersen  || 53 || 1748 || - || Hosbonde || Gift 3de gang || Borger tamboer || 112 || 2 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001073|oppføring|kort}}
|
|-
| Lovisa Ulrichsdatter  || 50 || 1751 || - || Koenen || Gift 2den gang || - || 112 || 2 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001074|oppføring|kort}}
|
|-
| Niels Peersen  || 3 || 1798 || - || Dattersøn til konen || Ugift || - || 112 || 2 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001075|oppføring|kort}}
|
|-
| Christian Davidsen  || 60 || 1741 || - || Logerende || Ugift || Arbeidsmand || 112 || 2 || [[Fred. Olsens gate 11 (Oslo)|Fred. Olsens gate 11]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001076|oppføring|kort}}
|
|-
| Jørgen Wulff  || 39 || 1762 || - || Husbonde || Givt 1te gang || Kongl. toldbet. || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000965|oppføring|kort}}
|
|-
| Elsine Schønning  || 32 || 1769 || - || Koene || Givt 1te gang || - || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000966|oppføring|kort}}
|
|-
| Peter Wulff  || 9 || 1792 || - || Søn || Ugift || - || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000967|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Sophie Jensine Jørgensdatter*  || 2 || 1799 || - || Datter || Ugift || - || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000968|oppføring|kort}}
|
|-
| Eline Margrethe Jørgensdatter*  || 1 || 1800 || - || Datter || Ugift || - || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000969|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Olsdatter  || 38 || 1763 || - || - || Ugift || Tieneste piger || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000970|oppføring|kort}}
|
|-
| Johanne Maria Helgesdatter  || 20 || 1781 || - || - || Ugift || Tieneste piger || 102 || 1 || [[Fred. Olsens gate 13 (Oslo)|Fred. Olsens gate 13]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000971|oppføring|kort}}
|
|-
| Hans Halvorsen  || 64 || 1737 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Skipper || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000973|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Halvorsen  || 61 || 1740 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000974|oppføring|kort}}
|
|-
| Catharina Honning  || 34 || 1767 || - || Datter || Enke 1te gang || Uden næringsvej || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000975|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Honning  || 13 || 1788 || - || Datter || Ugift || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000976|oppføring|kort}}
|
|-
| Christine Honning  || 11 || 1790 || - || Datter || Ugift || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000977|oppføring|kort}}
|
|-
| Trine Honning  || 9 || 1792 || - || Datter || Ugift || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000978|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Honning  || 8 || 1793 || - || Datter || Ugift || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000979|oppføring|kort}}
|
|-
| Iver Honning  || 5 || 1796 || - || Sønnen || Ugift || - || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000980|oppføring|kort}}
|
|-
| Maren Simonsdatter  || 21 || 1780 || - || - || Ugift || Tieneste piige || 103 || 1 || [[Fred. Olsens gate 15 (Oslo)|Fred. Olsens gate 15]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232000981|oppføring|kort}}
|
|-
| Jørgen Hansen  || 36 || 1765 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Hyre kudsk || 107 || 1 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001016|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Lochen  || 30 || 1771 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 107 || 1 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001017|oppføring|kort}}
|
|-
| Poul Johannesen  || 26 || 1775 || - || - || Ugift || Tienestekarl staaer ved jægerne || 107 || 1 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001018|oppføring|kort}}
|
|-
| N. Rasmus  || 40 || 1761 || - || Logerende || Ugift || Aarladere || 107 || 1 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001019|oppføring|kort}}
|
|-
| Niels Walstrøm  || 40 || 1761 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Mahler mester || 107 || 2 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001020|oppføring|kort}}
|
|-
| Sophie Walstrøm  || 36 || 1765 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 107 || 2 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001021|oppføring|kort}}
|
|-
| Ole Saxild  || 8 || 1793 || - || Søn || Ugift || - || 107 || 2 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001022|oppføring|kort}}
|
|-
| Sara Dorthea Nielsdatter*  || 4 || 1797 || - || Datter || Ugift || - || 107 || 2 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001023|oppføring|kort}}
|
|-
| Karen Walstrøm  || 3 || 1798 || - || Datter || Ugift || - || 107 || 2 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001024|oppføring|kort}}
|
|-
| Christen Oelsen  || 40 || 1761 || - || Hosbonde || Gift 1te gang || Peruqvemager || 107 || 3 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001025|oppføring|kort}}
|
|-
| Anne Oelsen  || 38 || 1763 || - || Koenen || Gift 1te gang || - || 107 || 3 || [[Fred. Olsens gate 17 (Oslo)|Fred. Olsens gate 17]] || ||{{hbr-kjelde|pf01058232001026|oppføring|kort}}
|
|}


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
Linje 681: Linje 183:
* [[Folketellinga 1801]], Kristiania kjøpstad.
* [[Folketellinga 1801]], Kristiania kjøpstad.


[[kategori:veger]]
{{Oslo havn 1798}}
[[kategori:Oslo kommune]]
 
[[Kategori:Veger]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[kategori:Kvadraturen (Oslo)]]
[[Kategori:Kvadraturen (Oslo)]]
[[kategori:1790-åra]]
[[Kategori:1790-åra]]
[[Kategori:1800-åra]]
[[Kategori:1800-åra]]
{{bm}}
{{bm}}
<references />
{{F2}}

Nåværende revisjon fra 26. nov. 2023 kl. 03:15

Fred. Olsens gate 2bFred. Olsens gate 2cStrandgata 5Fred. Olsens gate 2Tollbugata 1bPaléhagenStrandgata 4Strandgata 6Strandgata 8Strandgata 10PaleetStrandgata 3Strandgata 1Jernbanetorget 2Jernbanetorget 2Karl Johans gate 2Fred. Olsens gate 17Fred. Olsens gate 15Fred. Olsens gate 13Fred. Olsens gate 11Prinsens gate 1Fred. Olsens gate 5Fred. Olsens gate 7Fred. Olsens gate 9Prinsens gate 2Tollbugata 3Tollbugata 6Tollbugata 4Rådhusgata 3Skippergata 14/Fred. Olsens gate 3bFred. Olsens gate 3Skippergata 10/Fred. Olsens gate 1bFred. Olsens gate 1Rådhusgata 1
Utsnitt av Grosch' kart over Christiania fra 1830. Klikk på kartet om du vil videre til artikler om eiendommene.


Motiv fra Fred. Olsens gate omkring 1935, kort tid etter at gata skifta navn.
Foto: Ragnvald Væring.

Store Strandgate i Christiania omkring 1800 er et historisk tilbakeblikk på gata i Oslo sentrum som i dag heter Fred. Olsens gate, men som den gang het Store Strandgate. Fokus her er på området vest for Jernbanetorget. Gaten lå dels i Østre, dels i Søndre Kvarter av Kvadraturen. Skillet gikk ved Tollbugata.

For å lese mer om de enkelte eiendommene og menneskene som bodde der klikker du på eiendommene i kartet.

Den tidlige historien til eiendommene i Store Strandgate (Fred. Olsens gate)

Da Christiania ble etablert i 1624, ble byen lagt tett inntil den daværende strandlinjen som i dag er Dronningens gate. Gatene Skippergata, Fred. Olsens gate og Strandgata fantes da ikke. Disse ble regulert for byutvidelse i 1657 da det ble tomtemangel innenfor byens voller. Stattholder Niels Trolle tillot folk å bygge på oppfylt grunn ute i Bjørvika, mot at de selv bekostet fyllmasser og tiltak for å stabilisere grunnen. Ingeniøroffiseren Willem Coucheron utarbeidet en «reguleringsplan» for forlengelse av de øst-vest-gående gatene og anlegg av tre rekker kvartaler utenfor Dronningens gate.

I de første tiårene var det to rekker med kvartaler utenfor Dronningens gate mellom dagens Karl Johans gate og Rådhusgata som ble fylt igjen. Området var langgrunt, og alt kort tid etter byens etablering var det blitt anlagt brygger i forlengelse av de to vikigste gatene, Rådhusgata og Tollbugata. Bryggene var ca. 200 meter lange og endte på vann som var dypt nok til at skip kunne losse og laste varer. Ytterst ble det bygget sjøboder på pæler. Trebryggene ble i takt med utfyllingen omgjort til gater. Området som i dag kalles Jernbanetorget og videre til Akerselven var inn i de første tiårene av 1700-tallet fremdeles sjø, men også der ble det fylt igjen.

I de første femti årene etter at oppfyllingen begynte ble de regulerte kvartalene bebygget med bygårder, for det meste med hus av laft eller utmurt bindingsverk, siden murtvangen ikke ble gjort gjeldende her. Utenfor ble det oppført sjøboder av tre på begge sider av de to bryggene.[1] [2] I 1708 herjet en stor brann som ødela store deler av trebebyggelsen øst for Dronningens gate, både bygårder og sjøboder. I kjølvannet av denne brannen skjedde en kraftig innstramming i håndhevelsen av Christianias murlover - nå måtte alle nye bygg i området reises i mur eller bindingsverk.[3] Gamle bygg fikk likevel stå.

Bebyggelsen på slutten av 1700-tallet

Området lengst øst i kvadraturen hadde på slutten av 1600-tallet og starten av 1700-tallet litt fattigslig trebebyggelse på våte tomter, og mange tomter var lenge ubebygget. Situasjonen var en helt annen i siste halvdel av 1700-tallet. Byvekst og økende handel hadde skapt etterspørsel etter sentrale tomter nær havnen. Branntakstene fra 1766 viser at i både Søndre og Østre Kvartal, som Store Strandgate var del av, hadde bygningsmassen jevnt over høy verdi, i snitt 1244 riksdaler og 838 riksdaler. Eiendommene som lå i Store Strandgate, på vestsiden av det som i dag er Jernbanetorget, hadde en snittverdi på 3314 riksdaler. Dette var langt høyere enn de 618 riksdalene som var gjennomsnittsverdien på eiendommer i byen.[4] Årsaken var at det i denne gaten lå flere store gårder som tilhørte noen av byens mest velstående handelsmenn.

Bebyggelsens utseende endret seg gjennom århundret. Der Store Strandgate på 1600 og tidlig 1700-tallet var preget av trebebyggelse, var det et helt annet skue fra midten av 1700-tallet. Branntakstene i 1766 viser at bare et fåtall av de laftehusene stod igjen. I stedet var det reist bygninger enten helt i bindingsverk, eller i bindingsverk kombinert med «Grundmur», altså murverk av teglstein. I oppgangstidene rundt 1800 skjedde det ytterlige endringer. Lars Roedes undersøkelser av Oslos bebyggelse i denne perioden viser at det trolig skjedde en bølge av fasadeutbedringer, også i Fred. Olsens gate. Bindingsverk og laftevegger ble forblendet med teglmur eller dekket av murpuss, og så kalket i lyse farger.[5] Dette skimtes også i de få bildene som viser byen årene rundt 1800.

En eiendom i dette området bestod gjerne av en forbygning, en sidebygning og en bakbygning. Forbygningen var hovedhuset. Det var gjerne i dette at eieren bodde, og den det var lagt mest penger i. Sidebygningen og bakbygningen var ofte helt eller delvis bebodd av leieboere eller tjenestefolk, men de fleste hadde også også lagerrom og husdyrrom. Håndverkere hadde sine verksteder i bakbygningene.

Beboere i 1801

Yrkesfordeling i 1801
Yrke Ant.
Apotekersvenn 1
Arbeidsmann 1
Artillerist 1
Bytjener 1
Fraktmann 1
Gartner 1
Gård og sagbrukerbruker 1
Gårdsgutt 4
Gårdskar 1
Gårdspike 1
Husholderske 2
Høker 2
Kadett 2
Kammerpike 1
Kjøpmann 8
Kokk (mann) 1
Kokke (kvinne) 2
Kokkedreng 1
Kokkepike 1
Krambodkar 1
Kusk 3
Los 3
Malermester 1
Marketenter 1
Offiser 1
Overkrigskommissær 1
Overlærer 1
Parykkmaker 2
Possessionarius 1
Prokurator 1
Skipper 1
Skipsgutt 1
Skoleelev 5
Stempelpapirforhandler 1
Stuepike 1
Sveiser 1
Tambur 1
Teolog 1
Tjenestefolk (kvinner) 25
Tjenestefolk (menn) 5
Tollbetjent 1
Tollfullmektig 1
Tollskriver 1
Traktør 1
Vraker 1
Årelater 1
Yrke ikke oppgitt 83

Folketellingen i 1801 gir et unikt innblikk i hvem som bodde i husene i Store Strandgate. Igjen; her er fokus på eiendommene mellom Østre gate (dagens Karl Johans gate og Rådhusgata). I folketellingen var det oppført til sammen 197 beboerne på dette strekket. Disse var fordelt på 26 husholdnigner og bosatt på 17 eiendommer. Det gir et snitt på 11,5 personer per eiendom og 6,5 per husstand. Du finner hele lista samla på denne sida.

På en del personer har folketellingen i 1801 også registrert yrke. Dette gjør det mulig å lage en oversikt (se egen tabell). En oppsummering av de overordnede trendene i yrkene blant beboerne i gaten viser at det var flest tjenestefolk. Kjøpmann var den nest største gruppen. Andre grupper som utmerker seg var de med militær tilknytning, men også tollere og yrket knyttet til frakt. Førstnevnte var ofte losjerende, og hadde sitt daglige virke på Akershus eller var elever ved den militære skole. Tollerne må sees i sammenheng med nærhet til Tollboden, mens de som drev med frakt; enten i forbindelse med sjøbodene og skipene i havnen.

Kildearbeidet som ligger bak

Oversikten som er gjort her dekker hus som lå mot Store Strandgate, selv om de i senere tid kan ha hatt adresse til andre gater. På 1700- og tidlig 1800-tallet ble det ikke brukt adresser. Dette gjaldt både i branntakster og i folketellingen i 1801. For å finne dagens adresser for eiendommene har vi brukt gårdenes numre i kildene, sammenholdt med et kart fra 1830 som viser disse numrene, og som er mulig å knytte til dagens adresser. I arbeidet med beboerne på hver enkelt eiendom skal det pressiseres at det i Folketellingen i 1801 ble oppgitt alder, ikke fødselsår. Vi har her regnet ut estimert fødselsår, som kan korrigeres dersom vi har sikre data. Alle navn, yrker og annen informasjon er gjengitt slik de er skrevet i folketellinga.

Referanser

  1. Lars Roede: Historisk atlas over Oslo, Oslo : Pax forlag, 2016, kart 1657, 1680, ca. 1700, 1708.
  2. Yngvar Kjelstrup: Oslo havns historie : for tidsrommet inntil 1954, Oslo : Oslo havnevesen, 1962, s. 10-57
  3. Lars Roede; Byen bytter byggeskikk, Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 93-104.
  4. R. Hutchison: Oslo havn 1798 - velstand og grell ulikhet, Forskning.no, 27.5.2018
  5. Lars Roede; Byen bytter byggeskikk, Christiania 1624-1814, AHO, 2001, S. 82 -104.

Litteratur og kilder


Oslo havn 1798 logo.png
Store Strandgate i Christiania omkring 1800 er opprinnelig skrevet som en del av prosjektet Oslo havn 1798 og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Se også Branntakstprosjektet for liknende artikler.