Torjus Jakobsen Blattmann (1993–2011): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kat)
(erstattet generell informasjon om minnesmerkene med lenker)
Linje 32: Linje 32:
Vi lyser fred over Torjus Jakobsen Blattmann sitt minne.
Vi lyser fred over Torjus Jakobsen Blattmann sitt minne.


[[Eskil Pedersen]], [[Åsmund Aukrust]], [[Tonje Brenna]]
[[Eskil Pedersen (f. 1984)|Eskil Pedersen]] [[Åsmund Aukrust (f. 1985)|Åsmund Aukrust]] [[Tonje Brenna]]


[[Jens Stoltenberg]], [[Helga Pedersen]], [[Raymond Johansen]]
[[Jens Stoltenberg]] [[Helga Pedersen (f. 1973)|Helga Pedersen]] [[Raymond Johansen (f. 1961)|Raymond Johansen]]


På vegne av AUF og Arbeiderpartiet
På vegne av AUF og Arbeiderpartiet<ref>[https://www.vg.no/spesial/2011/22-juli/minneord/ap.php ''Minneord.''] AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.</ref>
<ref>* [https://www.vg.no/spesial/2011/22-juli/minneord/ap.php ''Minneord.''] AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.</ref>


== Minnesteder ==
== Minnesteder ==


=== Monument av Nico Widerberg donert til kommuner med ofre ===
Etter terrorangrepene ble det reist [[Minnesmerker etter 22. juli-terroren#Nico%20Widerbergs%20minnemonument%202207%202011|likearta minnesmerker]] over hele landet i ofrenes hjemkommuner. [[22. juli-minnesmerke – Kristiansand kommune|Kristiansand kommunes 22. juli-minnesmerke]] står ved domkirken.


Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren [[Nico Widerberg]], og er laga i Iddefjord-granitt. De er produsert av Skjeberg-bedriften [[Johansen Monumenthuggeri]] i [[Sarpsborg]], og er donert av en anonym giver. Minnesmerkene er påført datoen 2207 2011 og deler av et nyskrevet dikt av [[Lars Saabye-Christensen]].  
På bursdagen til hvert terroroffer setter [[22. juli-senteret|22. juli-senterets]] ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.


Kristiansand kommunes 22. juli-minnesmerke står ved domkirken.
[[Utøya (Hole)|Utøya]] har hvert dødsoffer fått sin egen [[22. juli-minnesmerke Hole kommune|bronsesøyle]], der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "[[Lysningen]]".
 
===Minnebok på Utøya===
=== Midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass ===
AUF har laga en «[[Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011#Minnebøker for ofrene|minnebok]]» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.
 
Syv år etter terrorangrepene i [[Regjeringskvartalet]] og på [[Utøya (Hole)|Utøya]] er et nytt, men midlertidig minnesmerke avduka på Johan Nygaardsvolds plass, 22. juli 2018. Minnesmerket består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer det knuste glasset i området rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Minnesmerket er plassert på [[Johan Nygaardsvolds plass]].
 
=== Rosemonument ved Oslo domkirke - "Jernrosene" ===
 
[[«Jernrosene»]] er et prosjekt som [[Tobbe Malm]] og [[Tone Mørk Karlsrud]] tok initiativ til etter terrorangrepene 22. juli 2011. Det ble avduka 28. september 2019 av byrådsleder [[Raymond Johansen]] (Ap) og [[Lisbeth Røyneland]], leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var også til stede.
Smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte ble invitert til å smi roser, og til slutt ble det ca. 1000 roser i alt.  <ref>* https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Jernrosene </ref>
 
=== Lysningen ===
[[Lysningen]] er et mer privat minnesmerke etter [[Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011|terrorangrepene 22. juli 2011]]. Lysningen er oppført ute på [[Utøya (Hole)|Utøya]] av de pårørende og direkte berørte. Minnestedet består av en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22.juli er stanset ut. Lyset kan falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. Ingen navn kommer først eller sist. På bursdagen til det enkelte offer, blir det satt inn en rose i navnet. <ref>* https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Lysningen </ref>
 
=== Nasjonalt minnested på Utøyakaia i Hole kommune ===
Lørdag 18. juni 2022 (10 år, 10 måneder og 24 dager) etter [[Terrorangrepene 22. juli 2011|terrorangrepene]], ble det nasjonale minnesmerket [[Åpning av nasjonalt minnested etter 22. juli-terroren ved Utøyakaia 18. juni 2022|åpnet]] på [[Utøyakaia]] av statsminister [[Jonas Gahr Støre]] (Ap), leder i [[Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene|støttegruppa]] [[Lisbeth Røyneland]], ordfører i Hole kommune [[Syver Leivestad]] (H) og leder i [[AUF]], [[Astrid Hoem]].
Hvert dødsoffer har fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. <ref>* https://lokalhistoriewiki.no/wiki/22.juli-minnesmerke_%E2%80%93_Hole_kommune</ref>
 
=== Minnebok på Utøya ===
Ute på [[Utøya (Hole)|Utøya]] har [[AUF]] laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i.  Den kom på plass i [[Hegnhuset]] i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.


Blattmann sin minneboktekst lyder:
Blattmann sin minneboktekst lyder:
Linje 96: Linje 77:


Gode, snille Torjus, vi savner deg veldig.}}
Gode, snille Torjus, vi savner deg veldig.}}
== Referanser ==
== Referanser ==
<references/>
<references/>

Sideversjonen fra 7. jul. 2023 kl. 10:52

"Torjus Jakobsen Blattmann 17 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blanker og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Minnesmerket Lysningen på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2019).
Minnebok i Hegnhuset på Utøya. Torjus Jakobsen Blattmann 17 år fra Kristiansand
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Minnebok i Hegnhuset på Utøya. Torjus Jakobsen Blattmann 17 år fra Kristiansand
Foto: Eva Rogneflåten (2022).

Torjus Jakobsen Blattmann (født 19. september 1993, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var en av AUF-erne fra Kristiansand som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. 17-åringen var glødende engasjert i AUF, og opptatt av et åpent, inkluderende og flerkulturelt samfunn. Han var nestleder i Kristiansand AUF og varamedlem til styret i Vest-Agder AUF. Blattmann beskrives som en ufattelig snill gutt, med mye humør og gode gitarkunnskaper. Han var student og ville bli barne- og ungdomsarbeider. Han var ved Bolsjevika på Utøya.

Bisettelsen

Han ble bisatt fra Oddernes kapell fredag 5. august 2011.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) representerte regjeringen under bisettelsen. Hun hadde jobbet sammen med faren, Trond Henry Blattmann, over år. En beveget minister sa blant annet:

«– Torjus, som likte heavy rock og som samtidig tok utdanning som barne- og ungdomsarbeider, var et unikt menneske. Jeg vet han gledet seg til å reise til Utøya og være sammen med andre AUF-ere og lære mer om politikk. Det som skulle være et trygt og fint sted å sende sine kjære…, det er så grusomt at det nesten ikke er til å begripe.»

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Torjus Jakobsen Blattmann til minne

Torjus Jakobsen Blattmann er blant de omkomne etter den fryktelige ugjerningen på Utøya fredag 22. juli. Den blide 17-åringen døde fordi han trodde på noe. Det er vanskelig å fatte, og det er dypt urettferdig. Vi vil så gjerne bære fram vår sterkeste medfølelse til hans nærmeste. Ingen ord kan bringe Torjus tilbake. Men som en fattig trøst kan de minne oss om hvem han var, og være med på å hedre hans minne.

Torjus likte seg på Utøya, og på årets leir ble han godt kjent med Syvert Knudsen. De to 17-åringene hadde blant annet en felles interesses i musikk. Nå er de begge døde. Det er uutholdelig vondt.

En av grunnene til at Torjus ble aktiv i AUF var fordi han brant for et inkluderende og flerkulturelt samfunn. De grusomme voldshandlingene har stilnet Torjus stemme, men det skal ikke stoppe hans budskap. Hans budskap skal være vår politikk, og vi skal hevde budskapet med stadig sterkere røst. Slik skal Torjus bli hørt.

Torjus satt i styret i Kristiansand AUF. I partiet og AUF er han kjent for sitt utrolig gode humør, han var glad og imøtekommende. Han var også veldig inkluderende, for Torjus gikk prat og praksis hånd i hånd.

Torjus ønsket å bli barne- og ungdomsarbeider, og i vår var han utplassert i småbarnsavdelinga i Hellinga Barnehage i Kristiansand. Det var spesielt hyggelig, siden han selv hadde gått i den barnehagen som liten. Han hadde godt lag med de små. Derfor har Torjus mange bitte små venner i Hellinga Barnehage. At de ikke får leke og lære mer med Torjus er vondt å bære.

Over hele landet har folk søkt til gater og torg, kirker og moskeer, for å vise sympati med de berørte og avsky for voldshandlingene. Hele 15 000 medmennesker møtte opp på Torvet i Kristiansand. På den måten viser vi at kjærligheten er sterkere enn hatet. Og at ”Friheten er viktigere enn frykten,” som Kong Harald har uttrykt det. Midt i tragedien opplever vi at mulighetene til å skape et mer inkluderende samfunn kan være bedre enn noen gang. Vi savner deg, Torjus. Og vi bærer det du stod for med oss videre for alltid.

Vi lyser fred over Torjus Jakobsen Blattmann sitt minne.

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna

Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Kristiansand kommunes 22. juli-minnesmerke står ved domkirken.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Blattmann sin minneboktekst lyder:

Torjus var nestleder i AUF i Kristiansand.

Dette var andre gangen han var på

Utøya, et sted han elsket å være. Han

var veldig interessert i musikk og spilte

gitar. På Utøya var han mye i rocketeltet

og øvde sammen med flere av

ungdommene som nå er borte. De skulle

ha spilt på scenen på lørdagen på Utøya.

Torjus var en omsorgsfull, familiekjær og

omtenksom glad gutt som ville arbeide

med barn, og vare underveis til å bli

barne- og ungdomsarbeider. Han gledet

seg over livet og så frem til å bli 18 år.


Gode, snille Torjus, vi savner deg veldig.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur