Ungskogen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Satt inn bilde)
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(15 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Avishodet Ungskogen 16.9. 1915.jpg|Ungskogen hadde et svært moderne avishode. (Skannet av [[Gunnar E. Kristiansen]]|thumb]]
<onlyinclude>{{Thumb|Avishodet Ungskogen 16.9. 1915.jpg|Ungskogen hadde et svært moderne avishode. (Skannet av [[Gunnar E. Kristiansen]]}}
Avisa '''Ungskogen''' kom med et prøvenummer 6. desember 1913. Første ordinære nummer kom ut i [[Steinkjer]] i januar 1914, og fram til 27. april 1916 kom det med et nummer hver 14. dag, altså med to nummer i måneden.
Avisa '''''[[Ungskogen]]''''' kom med et prøvenummer 6. desember 1913. Første ordinære nummer kom ut i [[Steinkjer]] i januar 1914, og fram til 27. april 1916 kom det med et nummer hver 14. dag, altså med to nummer i måneden.</onlyinclude>
[[Fil:Annonse fra redaktør O. L. Elnan i Ungskogen 30.3.1916.jpg|Fredskorta som Ola J. Rise laga fikk god omtale og ble behørig annonsert for i ''Ungskogen''|thumb]]
[[Fil:Odin Leopold Elnan.jpg|Bilde av lærerskolestudent [[Odin Leopold Elnan]]. Foto: [[Sverre Bjerkan]], Levanger|thumb]]
[[Fil:Odin Leopold Elnan.jpg|Bilde av lærerskolestudent Odin. Foto: [[Sverre Bjerkan]], Levanger|thumb]]
[[Fil:Dikt av Erling Moen i Ungskogen 30.3.1916.jpg|Bonde og skribent [[Erling Moen]] fra Henning i [[Sparbu]] publiserte dette diktet i ''Ungskogen'' 30. mars 1916|thumb]]
[[Fil:Dikt av Erling Moen i Ungskogen 30.3.1916.jpg|Bonde og skribent [[Erling Moen]] fra Henning i [[Sparbu]] publiserte dette diktet i ''Ungskogen'' 30. mars 1916|thumb]]
== Redaktør og pådriver ==
== Redaktør og pådriver ==
[[Odin Leopold Elnan]], som var født 23. desember 1887 på [[Elnan Midtre]]; Gnr. 118, bnr 1 i [[Beitstad]],skrev seg helst O. L. Elnan.
<onlyinclude>[[Odin Leopold Elnan]], som var født 23. desember 1887 på [[Elnan Midtre]]; Gnr. 118, bnr 1 i [[Beitstad]],skrev seg helst O. L. Elnan.
Etter «ungdomsskole» gikk han [[Levanger lærerskole|Levanger offentlige lærerskole]] og siden tok han befalsskolen på Trandum før han viet seg til læreryrket i henholdsvis på Frøya, i Ogndal og Oppdal, før han kom tilbake til Beitstad - ved Moen skole, hvor han var da han startet opp som redaktør og eneste medarbeider i den nynorsk-orienterte og ungdomslagsdominerte Ungskogen. Han holdt liv i bladet i to år - til han kjøpte seg en ny arbeidsplass. Det ble avisa Indhereds-Posten hvor også ''Ungskogen'' ble trykt på våren i 1916.  
Etter «ungdomsskole» gikk han [[Levanger lærerskole|Levanger offentlige lærerskole]] og siden tok han befalsskolen på [[Trandum]] før han viet seg til læreryrket i henholdsvis på [[Frøya]], i [[Ogndal]] og [[Oppdal]], før han kom tilbake til Beitstad - ved [[Moen skole]], hvor han var da han startet opp som redaktør og eneste medarbeider i den nynorsk-orienterte og ungdomslagsdominerte Ungskogen. Han holdt liv i bladet i to år - til han kjøpte seg en ny arbeidsplass. Det ble avisa [[Indhereds-Posten]] hvor også ''Ungskogen'' ble trykt på våren i 1916. </onlyinclude>
 
<gallery>
Fil:Annonse fra redaktør O. L. Elnan i Ungskogen 30.3.1916.jpg|Fredskorta som [[Ola J. Rise]] laga fikk god omtale og ble behørig annonsert for i ''Ungskogen''.
Fil:Fredskortet Ola J Rise ga ut.jpg|[[Ola J. Rise]] sitt fredskort fra 1916.
Fil:Annonse fra fotograf Behrends i Ungskogen 16.9. 1915.jpg|Fotograf [[Gustav Behrends]] annonserer i Ungskogen i 1915.
</gallery>
 
== Moderne ==
== Moderne ==
Avisa, som altså kom ut i nær to år ble satt med moderne skrifttyper som var lettere å lese enn de til da tradisjonelle gotiske skrift-typene.  
Avisa, som altså kom ut i nær to år ble satt med moderne skrifttyper som var lettere å lese enn de til da tradisjonelle gotiske skrift-typene.  
Dette ble først og fremst ei avis for den frilynte ungdomsbevegelsen, men var nok et hakk mer liberal enn sine øvrige samtidige på Innherred og i Namdalen. Avisa var også meget sterkt engasjert i tidens fredsbevegelse, og reklamerte stadig for fredskorta som oppdølen Ola J. Rise både malte og laga tekst til. Her fikk alle ungdomskulturelle tiltak komme til med sine tanker og ideer om hvordan drive ungdomsarbeidet framover - i stadig mer moderne drakt. Bondesønner - og døtre som skrev i de handskrevne lagsavisene, fikk et større publikum, og vi ser at svært mange poetiske spirer fikk sin debut i avisa.
Dette ble først og fremst ei avis for den frilynte ungdomsbevegelsen, men var nok et hakk mer liberal enn sine øvrige samtidige på [[Innherred]] og i [[Namdalen]]. Avisa var også meget sterkt engasjert i tidens fredsbevegelse, og reklamerte stadig for fredskorta som oppdølen Ola J. Rise både malte og laga tekst til. Her fikk alle ungdomskulturelle tiltak komme til med sine tanker og ideer om hvordan drive ungdomsarbeidet framover - i stadig mer moderne drakt. Bondesønner - og døtre som skrev i de handskrevne lagsavisene, fikk et større publikum, og vi ser at svært mange poetiske spirer fikk sin debut i avisa.
Som den modernist Elnan var, innså han avisas begrensninger og gikk altså til det skritt å overta [[Indhereds-Posten]], som var Steinkjers eldste avis (etablert i 1862), og fortsatte der sitt arbeid for ungdomslagsarbeidet - og ikke minst byggingen av [[Det radikale Folkeparti]].
Som den modernist Elnan var, innså han avisas begrensninger og gikk altså til det skritt å overta ''[[Indhereds-Posten]]'', som var [[Steinkjer]]s eldste avis (etablert i 1862), og fortsatte der sitt arbeid for ungdomslagsarbeidet - og ikke minst byggingen av [[Det radikale Folkeparti]].
 
== Se også ==
 
*[[:Kategori:Avisklipp fra Ungskogen|Avisklipp fra ''Ungskogen'']]
    
    
== Kilder ==
== Kilder ==
Linje 19: Linje 29:
*Informasjon innhentet fra [[Beitstadens Historielag]]. Januar 2013
*Informasjon innhentet fra [[Beitstadens Historielag]]. Januar 2013


[[Kategori:Aviser i Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Aviser]]
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1914]]
[[Kategori:Etableringer i 1914]]
[[Kategori:Opphør i 1916]]
[[Kategori:Opphør i 1916]]
[[Kategori:Den frilynte ungdomsrørsla]]
[[Kategori:Inntrøndelag ungdomssamlag]]
[[Kategori:Inntrøndelag ungdomssamlag]]
[[Kategori:Noregs ungdomslag]]
[[Kategori:Noregs ungdomslag]]
[[Kategori:Arbeiderdemokratene]]
[[Kategori:Arbeiderdemokratene]]
[[Kategori:Fredsbevegelsen]]
[[Kategori:Fredsarbeid]]
[[Kategori:Det Norske Totalavholdsselskap]]
{{F1}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 4. mar. 2024 kl. 15:08

Ungskogen hadde et svært moderne avishode. (Skannet av Gunnar E. Kristiansen

Avisa Ungskogen kom med et prøvenummer 6. desember 1913. Første ordinære nummer kom ut i Steinkjer i januar 1914, og fram til 27. april 1916 kom det med et nummer hver 14. dag, altså med to nummer i måneden.

Bilde av lærerskolestudent Odin Leopold Elnan. Foto: Sverre Bjerkan, Levanger
Bonde og skribent Erling Moen fra Henning i Sparbu publiserte dette diktet i Ungskogen 30. mars 1916

Redaktør og pådriver

Odin Leopold Elnan, som var født 23. desember 1887 på Elnan Midtre; Gnr. 118, bnr 1 i Beitstad,skrev seg helst O. L. Elnan. Etter «ungdomsskole» gikk han Levanger offentlige lærerskole og siden tok han befalsskolen på Trandum før han viet seg til læreryrket i henholdsvis på Frøya, i Ogndal og Oppdal, før han kom tilbake til Beitstad - ved Moen skole, hvor han var da han startet opp som redaktør og eneste medarbeider i den nynorsk-orienterte og ungdomslagsdominerte Ungskogen. Han holdt liv i bladet i to år - til han kjøpte seg en ny arbeidsplass. Det ble avisa Indhereds-Posten hvor også Ungskogen ble trykt på våren i 1916.

Moderne

Avisa, som altså kom ut i nær to år ble satt med moderne skrifttyper som var lettere å lese enn de til da tradisjonelle gotiske skrift-typene. Dette ble først og fremst ei avis for den frilynte ungdomsbevegelsen, men var nok et hakk mer liberal enn sine øvrige samtidige på Innherred og i Namdalen. Avisa var også meget sterkt engasjert i tidens fredsbevegelse, og reklamerte stadig for fredskorta som oppdølen Ola J. Rise både malte og laga tekst til. Her fikk alle ungdomskulturelle tiltak komme til med sine tanker og ideer om hvordan drive ungdomsarbeidet framover - i stadig mer moderne drakt. Bondesønner - og døtre som skrev i de handskrevne lagsavisene, fikk et større publikum, og vi ser at svært mange poetiske spirer fikk sin debut i avisa. Som den modernist Elnan var, innså han avisas begrensninger og gikk altså til det skritt å overta Indhereds-Posten, som var Steinkjers eldste avis (etablert i 1862), og fortsatte der sitt arbeid for ungdomslagsarbeidet - og ikke minst byggingen av Det radikale Folkeparti.

Se også

Kilder