Victoria terrasse: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 34: Linje 34:
[[Kategori:Bygninger fra 1800-tallet]]
[[Kategori:Bygninger fra 1800-tallet]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Sipo]]
[[Kategori:Okkupasjonsmakta]]

Sideversjonen fra 20. mai 2014 kl. 13:22

Mal:Thumb høyre

Victoria terrasse er ei gate og et bygningskompleks i Vika i Oslo sentrum. Bygningen ble reist i 1880-åra som leiegård. Hovedarkitekt var Henrik Thrap-Meyer. Bygningsmassen fikk navn etter kona til den svensk-norske kronprins Gustav (1858-1950), Victoria av Baden (1862-1931).

I 1913 ble den tatt over av staten, som brukte den til politi- og departementskontorer. I april 1940 tok det tyske Sipo over bygningen, og brukte den som sitt hovedkvarter. I 1955 brant det i bygningen, som fikk store skader. Utenriksdepartementet tok over tomta, og bygde der fra 1961 til 1963. UD har fortsatt sine kontorer der.

Under andre verdenskrig

Victoria Terrasse var hovedkvarteret for Sipo i Norge, men var blant folk flest kjent som hovedkvarteret til Gestapo, som var en av Sipos avdelinger. I februar 1945 ble Sipo omorganisert. Heinrich Fehlis flyttet til Furulund i Bærum, mens Siegfried Fehmer ble kommandant for Sipo i Oslo. Fehmer beholdt kontorene på Victoria Terrasse.

Gestapos fanger i Oslo ble normalt forhørt på Victoria terrasse . Det fantes celler for kortere opphold der, men normalt satt de i andre fengsler og ble hentet til torturkammeret på Sipo-hovedkvarteret når det var tid for forhør. Flere fanger begikk selvmord der for å slippe unna den grusomme torturen – ikke bare for å slippe smertene, men også fordi de fryktet at de ville sprekke og avsløre kamerater. En av disse var Milorg-mannen Kaare Rødde (1904-42), som kastet seg ut fra et vindu i 4. etasje under forhør 23. april 1942.

Mal:Thumb høyre De allierte forsøkte to ganger å bombe Victoria terrasse. Den første gangen var 25. september 1942. Victoria terrasse ble ikke truffet, men andre hus ble ødelagt. Den andre gangen var på nyttårsaften 1944. Også denne gangen bommet de på Sipo-hovedkvarteret. En trikk på gaten utenfor ble truffet, og mange sivile ble drept.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker