Voss landsgymnas

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 17. jun. 2018 kl. 17:13 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Driften)
Hopp til navigering Hopp til søk
Voss landsgymnas med bygningen fra 1919.

Voss landsgymnas, fullt navn Voss offentlige landsgymnas var en skole som ble etablert 1916 som det første landsgymnas i Norge. Elevene ved skolen kom hovedsakelig fra Hordaland, og i løpet av de 50 årene skolen var i drift tok rundt 2900 elever examen artium, av disse var 26 % kvinner. Første rektor Peder Blix 1916-31. Johan Fredrik Voss var lektor 1917-22.

Bakgrunn

Driften

De første tre årene hadde skolen lokaler hos Vangen folkeskole. [[Voss kommune gav tomt til eget skolebygg på Skulehaugen på Vossevangen.

Staten finansierte en tre-etasjes murbygning i jugend med mansardtak, og både hel- og halvvalmet tak. En gymnastikksal ble etablert i et tilbygg i vest og det var en festsal på loftet. Arkitekt for bygningen var Henry Bucher.

Det første skoleåret hadde landsgymnaset 53 elever og det første kulle som ble uteksaminert, i 1920 var det 36 som tok examen artium, hvorav fire kvinner, Siden steg elevtallet jevnt fram mot andre verdenskrig, og ble deretter lioggende stabilt på mellom 260 og 310 elever.

Opphør

I 1966 ble skolen overført til fylkeskommunen og fikk navnet Voss gymnas, et navn skolen fortsatt har. Alle studietilbudene ble fra overgangen til fylkeskommunen treårige. De siste elevene som tok examen artium som landsgymnasiaster gikk ut i 1969.

Rektorer

Elever

Noen tidligere elever ved skolen med året for examen artium.

Kilder