Sigurd Saue

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Høyesterettsadvokat Sigurd Saue.

Sigurd Saue, født 25. oktober 1900 i Harstad, død 3. august 1974, var høyesterettsadvokat med praksis i hjembyen. Han var gift med Margit (f. Agersborg) Saue, født 6. juli 1904, død 14. desember 1983.

Saue var sønn av den kjente forretningsmannen Knut M. Saue og var en ivrig idrettsmann. Blant annet innehadde han idrettsmerket i gull. I 1917 tok han middelskoleeksamen som preseterist («Særdeles godt» i hovedkarakter) i Harstad, og i 1920 tok han examen artium på latinlinjen ved Voss landsgymnas, etter at hele familien hadde flyttet til Voss midlertidig på dette tidspunktet. Juridisk embetseksamen tok han i 1925 og ble overrettssakfører samme år, før han i 1926 opprettet advokatpraksis i Harstad. I 1934 kvalifiserte han seg til høyesterettsadvokat, og drev advokatpraksisen til han døde uventet i 1974.

I tiden 1951-1955 var han formann i Troms krets av Den Norske Advokatforening, og fra 1965 til 1969 var han medlem av hovedstyret i Advokatforeningen - de to siste år som varaformann.

Innen byens forretningsliv hadde han flere verv som styreformann, bl.a. i store bedrifter som Bertheus J. Nilsen A/S og Kaarbøs Mek. Verksted A/S.

Etter kigsutbruddet 9. april 1940 påla de norske myndighetene avisene restriksjoner (sensur) når det gjaldt å omtale krigens gang. Saue ble da utnevnt til «sensor» i Harstad med oppdrag å kontrollere avisene Haalogaland, Folkeviljen og Harstad Tidende. Han ble også innvilget en slags politimyndighet med hensyn til å rekvirere privat innkvartering for britiske militære.

Da Festspillene i Nord-Norge ble stiftet i 1964 utformet Sigurd Saue vedtektene gratis. Han foreslo at Festspillene burde organiseres som en stiftelse med styre og et råd bestående av stiftelsesmedlemmer fra en rekke organisasjoner samt Harstad kommune og de nordnorske fylkene. Og med små endringer ble det slik.

Hans interesse for fotball førte til at han ble formann i Nord-Norges Fotballkomité 1929-1931

Sigurd Saue deltok også aktivt i lokalpolitikken og satt først i bystyret for Harstad Venstre og etter 1945 for Harstad Høyre.

Kilder