22 July
22 July er en spillefilm om terrorangrepene 22. juli 2011, som hadde premiere 5. september 2018 og som er produsert av strømmetjenesten Netflix. Regissør var Paul Greengrass. Den er engelskspråklig, men ble spilt inn i Norge med norske skuespillere.
Filmen er i hovedsak basert på boka En av oss : en fortelling om Norge av Åsne Seierstad. [1]
Handling
Handlinga i filmen starter på morgenen 22. juli. Den første delen tar for seg selve terrorhandlingene og pågripelsen av gjerningsmannen. Deretter følger filmen rettssaken. En av personene filmen går spesielt tett inn på er Viljar Hanssen, som ble alvorlig skadd av fem skudd på Utøya. Han var en av de som vitna i saken mot Breivik i Oslo tingrett, noe som vises i filmen. Sluttstrek settes med at dommen faller.
Forhold til virkeligheten
Filmen følger i svært stor grad de faktiske hendelser. Det er nødvendigvis forkorta betydelig på en del punkter, noe enkelte kritikere trekker fram som en svakhet. Sammenlikna med Erik Poppes Utøya 22. juli går den mindre i dybden på frykten og lidelsene, og framstår noe mer en en vanlig actionfilm. Samtidig tar den også for seg et lengre hendelsesforløp enn Poppes film, og må derfor kutte mer.
Samtaler mellom gjerningsmannen og hans advokat, Geir Lippestad, er dramatisert. Da advokater har taushetsplikt omkring samtaler med klienter, og dermed kan videreformidle svært lite av det som blir sagt, er dette basert på det gjerningsmannen har sagt om sine motiver i andre sammenhenger, og det lille advokaten har kunne fortelle. Samtaler mellom overlevende og pårørende skal være gjennomgått av de det gjelder, og selv om det er snakk om dramatiseringer gir de trolig et godt bilde av sinnstilstanden de forskjellige befant seg i i perioden som dekkes av handlinga.
Etter at selve filmen er over får man ytterligere opplysninger om flere av personene i tekstplakater.
Produksjon og innspilling
Flere av familiene som ble direkte berørt av terrorhandlingene deltok i produksjonen av filmen. Det gjelder blant annet familiene til flere av de omkomne opå Utøya, som samtykka til at de ble framstilt under sine virkelige navn i filmen. Skuespillerne som framstilte overlevende personer møtte også de de skulle framstille på lerretet; blant annet hadde Jonas Strand Gravli flere samtaler med Viljar Hanssen, og Jon Øigarden hadde to telefonsamtaler med Geir Lippestad. Gjerningsmannen deltok ikke i prosessen. Anders Danielsen Lie brukte blant annet opptak fra rettssaken og fra politiavhør for å sette seg inn i rollen.
En del scener ble spilt inn i Regjeringskvartalet i Oslo. Netflix fikk tillatelse til å gjøre dette, men det ble gitt svært stramme rammer omkring innspillinga. Årsaken til dette var at de skulle gjenskape terrorhandlinga, noe som kunne være traumatisk for innbyggerne å oppleve. Alle scener i området skulle tas opp på én lørdag i desember 2017, men da mandag morgen kom sto det fortsatt en hvit varebil av samme type som bombebilen utafor regjeringsbygningene. Det ble sendt ut varsel på forhånd både internt i departementene og gjennom pressen om innspillinga.
Det ble også spilt inn scener på Utøya og i Vestfold, samt at noen scener ble spilt inn på Island.
Før filmen ble vist offentlig ble det satt opp lukkede visninger for pårørende i flere byer.
Skuespillere
- Anders Danielsen Lie som Anders Behring Breivik (gjerningsmannen).
- Jonas Strand Gravli som Viljar Hanssen, overlevende fra Utøya. Storebroren til Torje.
- Isak Bakli Aglen som Torje Hanssen, overlevende fra Utøya. Lillebroren til Viljar.
- Seda Witt som Lara Rashid, overlevende fra Utøya.
- Maria Bock som Christin Kristoffersen, mor til Viljar og Torje.
- Jon Øigarden som Geir Lippestad, advokat.
- Thorbjørn Harr som Sveinn.
- Ulrikke Hansen Døvigen som Inga Bejer Engh, aktor.
- Anneke von der Lippe som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (ikke navngitt, basert på Janne Kristiansen).
- Mikkel Bratt Silset som politimann.
- Trim Balaj som Odd Ivar Grøn, assisten for Lippestad.
- Hasse Lindmo som Svein Holden, aktor.
- Ola G. Furuseth som Jens Stoltenberg, statsminister.
- Tommy Hyving som livvakt for statsministeren.
- Ingrid Enger Damon som Alexandra Bech Gjørv, leder for undersøkelseskommisjonen.
- Pål Espen Kilstad som livvakt for statsministeren.
- Marit Andreassen som medarbeider hos statsministeren.
- Endre Hellestveit som sikkerhetsvakt.
- Lars Arentz-Hansen som sikkerhetsvakt.
- Tone Danielsen som dommer (ikke navngitt, basert på Wenche Elizabeth Arntzen).
- Monica Borg Fure som leirleder på Utøya (ikke navngitt, basert på Monica Bøsei).
Referanser
- ↑ Seierstad, Åsne: En av oss : en fortelling om Norge. Kagge, 2014. ISBN 9788248914532. Digital versjon på Nettbiblioteket
Litteratur og kilder
- 22 July på Wikipedia på bokmål og riksmål.
- Greengrass, Paul: 22 July. Official Trailer. Netflix, lagt ut 4 Sept 2018. Besøkt 30.04.2021.
- Netflix brøt avtale om filming av terrorscener i Oslo, Dagbladet. Publ. 2017-12-05, lest 2019-08-14.
- De mistet sønnene på Utøya. Nå ser de skuespillere spille dem i ny film, Dagbladet. Publ. 2018-09-04, lest 2019-08-14.
- «Slik var «22 July»-møtene». Dagbladet 2018-09-27. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Steinsvik, Stian: «Ikke noe mesterverk» (anmeldelse). Hamar Arbeiderblad 2018-10-15. Digital versjon på Nettbiblioteket.