Adil Khan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Adil Khan (født Thathaal 3. februar 1983 i Oslo) er en norsk-pakistansk danser, skuespiller, programleder og foredragsholder.

Familie

Faren hans, Khalid Thathaal, er fra Punjab-provinsen i Pakistan, mens mora er pashtun fra Pakistan. Adil er yngre bror av sangeren, komponisten og filmskaperen Deeyah Khan (tidligere Deepika Thathaal).

Khans familie var aktive innen kulturelle aktiviteter i Norge, og faren hans drev opplæring i pakistansk klassisk musikk og arrangerte konserter. Både Adil og storesøster Deepika/Deeyah lærte musikk i tidlig alder.

Danser

I 1997 fattet han interesse for breakdance og i 1999 starta han dansegruppa Floor Knights sammen med noen venner. Han bodde en periode i København, der han var medlem av breakdance-gruppa Natural Effects. Khan vant en rekke konkurranser, som B-boy Rumble 1999 (norsk mesterskap), Scandinavian Battle of the Year 2001 (skandinavisk mesterskap) og «Time to Battle» i Malmö (Skandinavisk mesterskap).

Adil Khan fikk sitt nasjonale gjennombrudd da han vant konkurransen DansefeberTVNorge i 2006.

Skuespiller

Khan fikk også tilbud om jobber fra norske teatre etter seieren i Dansefeber. Hans skuespillerdebut kom i 2006 på Oslo Nye Teater som Bernardo i West Side Story. I 2007, etter USA-oppholdet som han vant i Dansefeber, fikk han en rolle i Nøtteknekkeren, deretter tolket han drømmeskikkelsen Amo i @liceRiksteatret. Han høsta gode kritikker for sin rolle som Mowgli i Jungelboka, og ble nominert for Heddaprisen i kategori for beste mannlige hovedrolle, som tidenes yngste nominerte.

Roller

Film/TV

  • 2020 - Spiller hovedrollen i kortfilmen The Plant av Julian Nazario Vargas. Filmen vises på ulike kunst- og kortfilmfestivaler rundt omkring i verden. Første stopp Flicker Fest, 10.-19. januar, 2020 i Sydney, Australia.
  • 2020 - Spiller læreren "Jacob" i den nye NRK-serien "Klassen". Sesong 1 starta i januar og sesong 2 i mars 2020. NRKTV.
  • 2012 - Spilte «Pramit» i Johan Falg, regissert av Charlotte Brändström
  • 2011 - Spilte «Javar» i filmen Taxi, regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen. Ble nominert til Gullruten som beste mannlige skuespiller for den rollen.
  • 2007 – Spilte seg selv i TV-serien Hjerte til hjerte. Serien ble kåret til årets nyskapning underGullruten 2007.

Teater

Adils hemmelige dansere

I 2013 og 2014 var han programleder for underholdningsserien Adils hemmelige dansere på NRK1. Første sesong ble sendt på NRK1 torsdager senhøsten 2013 og hadde et snitt på nærmere 400.000 seere. Sesongen i 2014 ble flytta til fredagskveldene, som en del av «Gullrekka».

Konseptet går ut på at Adil Khan, som en av Norges fremste dansere, mener han kan lære alle å danse. I programserien finner Adil folk som er gode i jobbene sine, men som overhodet ikke kan danse. Dette er en utfordring Adil ikke klarer si nei til og aktørene må gi alt for et vellykka resultat. Men holder det? I løpet av tre uker skulle de øve alt de makta i hemmelighet, forvandle seg til ekte streetdansere, for til slutt å vise resultatet for venner og familie.

Prosjekt og foredrag

  • I 2009 ble Adil invitert til å synge Michael Jacksons "Man in the Mirror" for Auma Obama, president Barack Obamas søster. Programmet ble arrangert av NRK1 i forbindelse med en pengeinnsamling for Afrika.
  • Foredragsturne med Mental Helse. Adil har vært fast foredragsholder for organisasjonen Mental Helse og har reist rundt hele Norge og holdt foredrag for ungdommer, lærere, barnehagelærere, sykepleiere, leger, psykologer, mennesker som jobber med relasjonsbygging, integrering og psykisk helse. Han deler også sin historie for å gi håp og inspirasjon til de som har følt seg utenfor og uten vei i livet. Det å gå egne veier er ikke feil, mener Adil. «Jeg er beviset på at gutten som ikke passet inn i boksen, skapte sin egen vei og reise.» Foredraget har blitt omtalt [kilde?] som oppvekkende, usminket, brutalt, samfunnskritisk og ærlig.

Priser og utmerkelser

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!