Adolf Østbye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eldorado, der Østbye opptrådte på 1890-tallet.

Gustav Adolf Olsen Østbye (født 31. januar 1868 i Kristiania, død 5. september 1907 samme sted) var barberer, sanger, skuespiller og underholder. Hans foreldre var fyrbøter Carl Gustav Olsen og Karen Andrea Olsen.

Barberer og skuespiller

I unge år valgte Østbye yrket som barberer. Etter noen år forlot han det for å bli skuespiller og vendte tilbake til det den siste tiden av sitt liv. Rudolf Muus skriver i boka Kristianias forstadsscener og deres skuespillere (1924) at folk tidlig la merke til hans vakre sangstemme. I 1889 spilte han en rolle i den musikalske farsen Han går på kommersVictoria Theater. Samtidig var Østbye barbersvenn og hadde egen salong ved Grønlands torg. Noen år senere ble han gift med Anna Biermann. De fikk sønnene Gothard og Olaf.

I 1893 forlot Østbye barberyrket for å bli revyskuespiller og visesanger på heltid. Han opptrådte på Eldorado i Torggata. Østbye ble en kjent og populær artist, især blant innbyggerne på Kristianias østkant. Han var blant de artistene som hyppig opptrådte på Kristianias forstadsscener og utfartssteder. Når det ble varmt i været var det alminnelig stengning av bylokalene. Skuespillere, sangere og musikere medvirket i friluftsmessige sommerarrangementer rundt i byens utkant. I tiden rundt 1900 spilte Østbye i revyer på sommerteatrene på Nordstrand og Fredriksborg, hvor han gestaltet ulike Kristiania-typer og avleverte sine replikker og kupletter i bred sjargong.

Karl Pedersen og Dovrehallen

Revyskuespilleren Karl Pedersen ble født i Kristiania 31. juli 1881 og vokste opp på Torshov. Han startet sin karriere som kraftatlet hos sirkusdirektør Karl Norbeck i 1898. I 1901 gikk han over i revyfaget. Pedersen reiste i 1901-1902 på turné til småbyene rundt Kristiania sammen med hustruen Minda (som også var skuespiller) og Adolf Østbye. I 1905 opptrådte Pedersen og Østbye sammen på Dovrehallen i Kristiania. De må begge regnes blant de mest kjente visesangerne i Norge på den tiden. Pedersen døde 19. juli 1972.

Grammofonkarriere

Det var Østbye som sto bak det eldste avspillbare opptak vi har med sangeren Andreas Pedersen og organisten Hans Karlsen. Opptaket ble foretatt hjemme hos Østbye i 1889. Senere var han også innblandet i mange opptak som blir annonsert som Østbyes Record på fonografrullene

I 1904 opprettet det britiske plateselskapet The Gramophone Company en egen avdeling i Norge. Ansvaret ble gitt til Brødrene Johnsen A/S.

I desember 1904 gjorde Østbye den aller første norske plateinnspilling, Parodi paa Terje Vigen. Hans innspillinger inneholdt både tale og sang, fra komiske småhistorier (som Bonden i romerbad og Trætte mellom mand og kone) til ball og bondebryllup. De fleste av disse var skrevet av Østbye. Ball- og bondebryllupsplatene bestod av trekkspillmusikk, dans, småprating, Adolf Østbye-kurtise av jentene, nynning, skrik og skrål. Noen stor variasjon var det ikke mellom de forskjellige bryllupene, enten de fant sted i Hemsedal, Valdres, Østerdalen eller Hallingdal.

Den mest kjente av hans plater, Bal i Hallingdal, ble utgitt så sent som i 1920-årene - mer enn tyve år etter at den ble innspilt.

I 1904 og 1905 gjorde Østbye innspillinger for The Gramophone Company, i 1905 dessuten for Pathé og Columbia. Også i 1906 gjorde Østbye mange grammofonopptak. Han kom i 1906 dessuten ut med egne utgivelser på Ekko, det første norske platemerket.

Sykdom og død

I 1906 var Østbye blitt så preget av sykdom at han hadde sluttet å opptre. I 1907 gjenopptok han sitt gamle yrke som barberer, men døde 5. september, bare 39 år gammel.

Ettermæle

Jago gav Østbye følgende omtale i Aftenposten i 1943:

Denne, på sitt område geniale kunstner, som etter samtidiges utsagn skulde ha ikke så lite til felles med selveste Johannes Brun, døde dessverre i en altfor ung alder. Hadde han fått leve, ville han ganske sikkert ha kommet til å stå på nivå med navn som Bernau og Rose i norsk revy. Han var en tid populær over hele landet, takket være grammofonen.

Bosteder

Adolf Østbye levde nesten hele sitt voksne liv på Kristianias østkant: I 1891 bodde Østbye i Åkebergveien 5. I 1898–1899 bodde han i Tøyengata 43. I 1900 bodde familien (sammenlagt syv personer med tjenestepike) i Huitfeldts gate 34. I 1903 flyttet de til Markveien 50, i 1904 til Schous plass 7 og i 1907 til Seilduksgata 23.

Kilder

Eksterne lenker