Adolf Rogneby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Adolf Rogneby (ukjent fotograf).

Adolf Rogneby (født 22. desember 1854, død 17. januar 1933 i Østre Toten) var gardbruker og lokalpolitiker i Østre Toten kommune. Rogneby hadde ordførervervet fra 1898 til 1907.

Rogneby vokste opp på storgarden Rogneby, som sønn av Inga Marie (født Bøe) og Johannes Sund Rogneby (1808-1911). Etter folkeskolen gikk Rogneby fire år på pastor Hans Borchgrevinks privatskole og deretter tre år på A. Otterbechs pensjonatskole i Hurdal. I 1880 tok han over farsgarden, men kjøpte seinere innåt nabogarden Vestre Kraby og Rossvangen slik at han ble bygdas største jordeier. Rognebys eiendom var på rundt 1400 mål dyrka jord.

Politiker

I 1887 kom Rogneby med i herredsstyret, og i 1893 ble han formann i Østre Toten landmannslag. Han hadde dermed bra med erfaring da han i 1898 ble valgt til ordfører. I hans ordførertid ble Gjøvikbanen bygd, og i Totens bygdebok får Rogneby heder for sitt arbeid med dette prosjektet. Rogneby fikk også æra av å være ordfører da banen ble åpna i 1902, med prins Carl i spissen. Han bygde en egen perrong ved Rogneby, lagde flaggborg opp til hovedhuset, og inviterte prins Carl med følge til en overdådig lunsj som ble levert av Halvorsens Conditori i Kristiania.

Skilsmisse

Den såkalte Rognebyhaugen, det høgeste punktet på Hoff kirkegard. På toppen av denne står gravminnet til Rogneby-familien.
Foto: Trond Nygård (2013)

Rognebys store arbeidskraft kom til nytte mange steder. Han var bl.a. styremedlem i Oplandske Dampskibselskap, Kapp mjølkefabrikk og Kristians amts landhusholdningsselskap. Som formann i dette selskapet tok han initiativ til Landbruksutstillinga på Gjøvik i 1910. I 1925 ble han valgt til forfatter av et jubileumsskrift om delinga av Toten i 1825.

Rogneby ble i 1881 gift med skipsrederdattera Ragna Møller fra Drøbak. De ble imidlertid skilt, noe som ikke var vanlig i storgardsmiljøet rundt forrige århundreskifte.

Adolf Rogneby er gravlagt på høvdingvis i en stor haug på Hoff kirkegard, en haug som går under navnet Rognebyhaugen.

Kilder og litteratur

Bibliografi

Eksterne lenker


Forgjenger:
 Peder Madsen Wang 
Østre Totens ordfører
Etterfølger:
 Peder Madsen Wang