Albert Espejord

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Martin Espejord, forretningsfører og redaktør i Harstad Tidende og «nessekonge» på Dyrøy.

Albert Martin Espejord (født 4. mai 1870 i Dyrøy kommune, død 28. april 1920) i Dyrøy) var forretningsfører og redaktør i Harstad Tidende og senere handelsmann i Dyrøy.

Han var født i Dyrøy, hvor hans far var lærer og kirkesanger. Han hadde utdannelse fra Tromsø Amtsskole og Otto Treiders Handelsskole i Kristiania. Etter skolegang var han en tid handelsbetjent i Karlsøy og hos Johnsen på Bolla i Ibestad kommune. Siden ble han ansatt som betjent ved Rikard Kaarbøs dampskipsekspedisjon i Harstad. Og da både Kaarbø og Heltberg i Karlsøy, Espejords tidligere arbeidsgiver, hadde økonomiske interesser i Harstad Tidende, må det antas at det var derfor Espejord ble satt til å ta ansvaret for avisen.

Espejord ble og betrodd å sitte i basarkomiteen for Harstad Arbeidersamfund. Fra Harstad Tidende 24. september 1900.

Trømsø Amtstidende/Harstad Tidende hadde ingen navngitt redaktør fra 23. mars 1899 til 4. juli 1901, men i det meste av denne tiden fungerte avisens forretningsfører Espejord som redaktør. Det må han da også ha gjort på en bra måte. For det var i hans «regjeringstid» at avisen både bygde seg ny forretningsgård i Storgata 15 og skiftet navn fra Tromsø Amtstidende til Harstad Tidende.

I denne perioden finner vi ham også som framtredende medlem av Harstad Arbeidersamfund.

I 1901 forlot Espejord Harstad og leide det gamle handelsstedet Kastneshamn i Dyrøy av Nils Krogstad. Her drev han forretningen til han høsten 1909 kjøpte handelsstedet Langhamn i Dyrøy av Th. Sverdrup. Året etter bygde han både dampskipskai og ny forretningsgård for egen handelsvirksomhet, dampskipsekspedisjon og poståpneri i Langhamn. Espejord døde som en velholden mann den 28. april 1920, bare 50 år gammel.

Kilder

  • Reppen, Gunnar: Trykkerier og aviser i Harstad. 2007.
  • Protokoll for Harstad Arbeidersamfund.

Eksterne lenker