Alf Sigvald Viking

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Glassplatene etter Alf Sigvald Viking er tapt, men noen bilder er bevart. Her et av hans bilder fra Lurøy kirkegård.

Alf Sigvald Viking (født 16. august 1891 i Rødøy kommune, død 23. desember 1942 i Lurøy kommune) var fotograf og kommunekasserer.

Han var sønn av skredder Peder Andersen Viking fra Jemtland og sy-/strikkerske Johanna Marie f. Eriksen fra Brønnøy. Ved folketellinga 1900 bodde han sammen med sin mor på Indre Kvarø på Lurøy, hvor de er oppført som losjerende. I folketellinga 1910 var de bosatt i Langveien 18 på Lurøy, en liten stue som senere ble kalt «Titten». Bak dette huset bygde han et glasshus som ble brukt til atelier. I denne folketellinga er Alfs yrke oppgitt som «fotograf og småhandel».

I begge folketellinger er faren fraværende, men mora står som gift, ikke som enke. I folketellinga 1910 finner vi faren både som losjerende på Bratland på Lurøy og som maskinist og bosatt på Lurøy andelsmeieri. Begge steder står han som bosatt, men et av dem må være et midlertidig bosted. Arnt O. Åsvang angir (1983) at Alf Sigvald Viking var sønn av fotograf Olaf Viking i Lurøy. Dette stemmer nok ikke, kirkeboka for Rødøy viser at han var sønn av Peder Andersen Viking. Selvsagt kan det ha vært Olaf Viking som var den egentlige faren, men det virker som for mye av et sammentreff om to personer med navnet Viking, bosatt i forskjellige herreder, skal ha hatt forhold til Johanna Viking. Noen annet er at Olaf ikke opptrer i noen folketellingene fra 1865 til 1910, og dermed ser ut til å ha kommet hit for sent til å være Alfs far.

Alf Viking ble gift med Ragna Solbakk, og hadde en datter. Utdannet fotograf. Etablerte seg som selvstendig fotograf på Lurøy i 1909. Hadde lærlinger. Var hele livet plaget av astma og bronkitt. Viking ble senere kommunekasserer i Lurøy.

Om Alf Viking er det sagt at han var en dyktig fotograf, og han var særdeles flink å retusjere bilder. Hans produksjon skriver seg fra tiden 1915-1927. Glassplatene etter Viking ble kastet da kona Ragna flyttet til Trondheim etter hans død.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Alf Sigvald Viking er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.