Amalie Pedersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nyttårskort fra Amalie og Arne til Karl Røise (1912).

Amalie Pedersen (født 30. august 1880 i Østre Toten, død 2. mars 1963) var husmor og kafévertinne. Hun vokste opp på bruket Røyse i Skreien, som datter av Karl og Johanne Beate Røise. Amalie var gift med urmaker Arne Pedersen (1880-1942).

Paret bodde først på Kapp, der Amalie dreiv kafé i huset Bakkelund. Veslesøstera Anna (født 1889) bodde i åra etter 1900 hos Amalie og Arne, og ifølge 1910-tellinga var hun «opvartningspike» i kafeen. Amalie og Anna var fra 1908 også bibliotekarer for den nyoppretta folkeboksamlinga på Kapp, som hadde tilhold i Bakkelund.

Tettstedet Kapp var tidlig på 1900-tallet i sterk vekst, og det var mjølkefabrikken som var drivkrafta. I Bakkelund bodde foruten familien Pedersen-Røise tre ugifte kvinner som arbeidde på fabrikken; etternavna Sønsteby og Majersveen røper at de opprinnelig var fra samme nabolag som Amalie og Anna Røise.

Arne Pedersen arbeidde sammen med faren Nils Pedersen (1857-1930), som også var urmaker. Amalie og Arne flytta seinere til stasjonsbyen Lena, der Arne tok over farens urmakerforretning i huset Alfhaug. Under andre verdenskrig, etter at mannen var død, flytta Amalie til bruket Våge, like ovafor Lena.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker