Andreas Dalby Grønnesby (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Andreas Dalby Grønnesby 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022.).
Stange kommunes 22. juli-minnesmerke er reist utenfor Stange bibliotek.
Foto: Eva Rogneflåten (2022.).
miniatyr
Foto: Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Andreas Dalby Grønnesby, 17 år. (Eva Rogneflåten).

Andreas Dalby Grønnesby (født 16. juli 1994 Stange, død 22. juli 2011 på Utøya) var AUF-medlem og hadde gått første året på linjen for design og håndverk ved Hamar katedralskole da han ble drept i terrorangrepet på Utøya.

Grønnesby spilte gitar i bandet Onythia sammen med vennene Connie Brekke og Marius. Han ble beskrevet som kunstnerisk og full av energi og empati. Ingen kunne møte ham uten å få en klem – en såkalt «kosemoseoverdose», som han kalte det.

Han hadde bare vært medlem av AUF i et halvt år og var på Utøya for første gang. Han falt fra vestspissen av Utøya og ned i vannet.


Familie

Andreas var sønn av Kristin Lindgård Grønnesby (f. 1968) og Bjørn-Inge Dalby og storebror til Elise Grønnesby Dalby (f. 1995).[1]

Bisettelsen

Grønnesby ble bisatt fra en fullsatt Hamar domkirke onsdag 3. august 2011. Presten Hogne Midgard forrettet og sa blant annet:

Han var åpen og fordomsfri, en fin representant for et flerkulturelt asmfuinn. Han var en ertekrok med glimt i øyet, som alltid prøvde å skape fred mellom venner.

Fra regjeringa kom finansminister Sigbjørn Johnsen og justisminister Knut Storberget. Storberget sa blant annet i sin tale:

Hans liv var viktig. Han var noe stort. Andreas betydde mye for mange.[2]

Ungdommer kom og la roser i inngangspartiet i domkirka, sanger Merethe Trøan framførte to av Andreas’ favorittsanger «Halleluja» og «My heart will go on». Furneskoret deltok også.

Et brev fra mamma Kristin ble lest opp. Etter begravelsesseremonien ble båra kjørt av hest og kjerre til hans siste hvilested. Etterpå samla venner seg i Folkets Hus, der de fikk mimre og huske lyse sider.[3][4]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

I minneordet fra AUF og Arbeiderpartiet ble Grønneby blant annet beskrevet som:

(...) en aktiv gutt med mange og varierte interesser. (...) Det var musikken som var hans store lidenskap, og venner forteller at han var i sitt ess når han selv kunne skrive og skape musikk. Det vitner om en gutt som kunne glede seg over egen skaperkraft, og som også så verdien i å glede andre. (...)

Vi husker ham som en livsglad, positiv og kreativ ung mann, en gledesspreder og en god venn. En som brydde seg om andre. (...)

Vi lyser fred over Andreas Dalby Grønnesbys minne.

– På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen [5]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Stange kommunes 22. juli-monument er reist ved Stange bibliotek over...

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor...

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [6]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Under er minneteksten for Andreas Dalby Grønnesby 2022.

Referanser

  1. Pedersen, Hermund: Etterkommere etter Ole Eriksen Trones : familiene Busch, Trones og Lindgaard. H. Pedersen, 1996, s. 474. ISBN 8299392918. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Andersson, Martin: Andreas Dalby Grønnesby gravlagt. nrk.no, 03.08.2011. Besøkt 26.06.2023. https://www.nrk.no/innlandet/andreas-dalby-gronnesby-gravlagt-1.7736848
  3. Brenden, Jo E.: Tok farvel med Andreas. Østlendingen, torsdag 4. august 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Amundsen, Ingeborg Huse: Høyt elsket og dypt savnet. Hamar Arbeiderblad, torsdag 4. august 2011, s. 2-3. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. VG 2011.08.08. Digital versjonNettbiblioteket.
  6. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur