Andreas Jakobsen Stensli

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Garden Nord-Steinsli, som Andreas Jakobsen dreiv.
Foto: 1940-åra? (ukjent fotograf)
Utsnitt fra panteregisteret, der det i 1869 ble tinglyst skjøte fra skifteretten i Andreas Stenslis dødsbo til Johan Eriksen.

Andreas Jakobsen Stensli (født 1823 i Vardal, død 30. mars 1868) var gardbruker på Nord-Steinsli, Nordlia i Østre Toten kommune. Han var også en sentral lokalpolitiker, som i tidsrommet 1860-67 var medlem av formannskapet i Østre Toten. I åra 1864-67 var Stensli varaordfører.

Bakgrunn og familie

Han var sønn av Jakob Pedersen og Berte Andersdatter, begge født i Hunn sokn i Vardal. Faren kjøpte den mellomstore garden Nord-Steinsli, like over kommunegrensa til Østre Toten, da Andreas var smågutt. I 1838 ble han konfirmert i Hoff kirke med karakteren «Meget godt».

Andreas Jakobsen tok over Steinsli, og i 1857 gifta han seg med enka Oline Andreasdatter på nabogarden Andersgard. Oline døde imidlertid bare tre år seinere, 30 år gammal.

Lokalpolitiker

De to første åra Stensli satt som varaordfører, 1864 og 1865, var også ordføreren fra Nordlia. Dette var sakfører Jacob Brager. Dette er sannsynligvis den eneste gangen i Østre Totens over 180 årige kommunale historie at begge disse politiske toppvervene har blitt bekledt av folk fra bygdelaget Nordlia.

Ble bare 45 år

Den 30. mars 1868, etter at han hadde sittet åtte år i formannskapet, døde Andreas Stensli. Året etter ble det utstedt «Skjøde fra skifteretten i Andreas Stenslis bo til Johan Eriksen for 1600 Spd. og ældre føderaad». Foreldrene, som overlevde sønnen, beholdt føderådet, og i 1875 bodde de fortsatt på Steinsli.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker