Andrew William Peders

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Andrew William Peders (født 18. november 1886 i Massachusetts, USA, død juni 1963) var fotograf.

Han var sønn av John Pederson og Andrine Simenson, og ble født i Gardner i Massachusetts. Han ble gift med Petra Oline Linken Steffensen, datter av Knut og Anna Steffensen. Utlært i USA bl.a. Eastmans Fagskole. Egen forretning i USA i flere år.

Kom til Bergen og startet forretning sammen med Eckroll Stamsvig i 1914. Han hadde vært Stamsvigs elev i USA. I 1919 kjøpte de også sammen Harald Nilsens atelier på Vetrlidsalmenningen (Bryggesporen) som han hadde startet ca. 1910. Dette solgte de i 1926 videre til Carl Hareide, som igjen overlot det til Frithjof von Hanno Kjærsem i 1962. De startet også i 1926 Atelier Ellen ved at de overtok de lokalene på Torvet 13 som Randi Arnesen hadde hatt siden 1919, og drev dette avvekslende med store uoverensstemmelser til det ble overtatt av Lars Løtvedt 2. januar 1930 (det var da drevet bare av Stamsvig). Hovedatelieret hadde etter Bergensbrannen i 1916 holdt til i barakk inntil det flyttet inn i nye lokaler i Strandgt. 4. Denne delen av firmaet ble i 1940 overtatt av Harald Albriktsen.

Peders var sekretær i Bergen Fotografforening. Sølvmedalje Landsutstillingen 1928.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Andrew William Peders er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.