Andrine Bakkene Espeland (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Andrine Bakkene Espeland 16 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Kulåsparken i nærheten av Sarpsborg kirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Plakett på Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Fredrikstad kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved domkirken midt i byen.
Foto: Solveig Uthus Sævarang (2019)
Plakett på Fredrikstad kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Gunnar Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Andrine Bakkene Espeland (født 30. juli 1994 i Sarpsborg, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var nestleder i Fredrikstad AUF elev på mat- og restaurantfaglinjen på Glemmen videregående skole i Fredrikstad, da hun ble drept i terrorangrepet på Utøya. Planen var å bli konditor.

Etter et halvt år som medlem i AUF ble hun nestleder i Fredrikstad. Både på ungdomsskolen og på videregående skole var Espeland aktiv i elevrådet. I oppveksten drev hun i flere år med teater.

Hun døde på Sydspissen av Utøya.

Bisettelsen

Hun ble bisatt fra Metodistkirken i Sarpsborg, torsdag 4. august 2011. Det var over 400 mennesker til stede og mange måtte stå utenfor kirken. Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) talte. Det gjorde også leder i Fredrikstad Arbeiderparti, Atle Ottesen. Ordfører i Fredrikstad Eva Kristin Andersen (FrP), fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) og representanter for Østfold Arbeiderparti og LO var også til stede. Pastor Torgeir Tveter forrettet og leste opp en personlig hilsen fra statsminister Jens Stoltenberg. Mange unge hadde tatt med seg roser i kirka. Etter begravelsesseremonien i Sarpsborg, gikk turen til Rolvsøy gravlund, der hun ble stedt til hvile.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Det siste 16 år gamle Andrine Bakkene Espeland skrev på Facebook var at hun ”rågledet” seg til Utøya, ”sommerens vakreste eventyr”. (...)

AUF-engasjementet utløste en ny glød hos Andrine. Hun formelig blomstret opp. Vi som fikk oppleve dette engasjementet føler en ekstra sorg ved tanken på at dette ikke fikk lov til å leve og utvikle seg videre.

Høstens valgkamp ville, i følge Andrine, ble kjempeartig. Hun hadde bare vært medlem av AUF i et halvt år, men hadde allerede fått vist hvilket engasjement som bodde i henne. Hun var nyvalgt nestleder i Fredrikstad AUF.

Andrine hadde hjerte for dem som ikke hadde det så bra. Hun tålte ikke urettferdighet. Historiene om hvordan hun stilte opp for andre, er mange. Det kunne være den unge jente som gruet seg til skoledagen eller klassekameraten som ville slutte på skolen. Andrine utgjorde en forskjell. Mens noen tror at demokratiet er noe vi får, visste Andrine at demokrati er noe vi må kjempe for. Hun og de andre var usvikelige i sin kamp for menneskeverdet og mot den økende rasismen. (...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Siden Espeland hadde tilknytning til både Sarpsborg og Fredrikstad, er hun representert i begge byene. Sarpsborg kommunes 22. juli-monument er reist i Kulåsparken i nærheten av Sarpsborg kirke. Fredrikstad kommunes 22. juli-monument står ved domkirken midt i byen.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Espelands minneboktekst avbildet.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[2]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Nedenfor er bursdagsblomsten til Andrine Bakkene Espeland, som ble satt i resepsjonen 30. juli 2022.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur